Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada je pravo vreme da se zameni dotrajala stolarija

Svejedno da li živite u stanu, zgradi ili imate svoju kuću doći će trenutak da se zapitate da li je vreme da se zameni stolarija koja je prvobitno postavljena. Na to se prvenstveno misli na prozore. Skoro na svim objektima bilo da je to kuća ili stan, standard je bio da se postavlja drvena stolarija to jest prozori koji su bili od drveta. To je bio standard 70-tih i 80-tih godina. Tada je to bila i jedina stolarija. Još se uvek nije ili nije u velikoj meri ugrađivao pvc. Pvc prozori su došli kasnije. Masovno su počeli da se ugrađuju 90-tih godina. Od tada je pvc stolarija postala standard. U današnje vreme toliko je preovladala da skoro ostale stolarije se više ni ne ugrađuju ili se ugrađuju u manjoj meri.

Do ove promene nije došlo slučajno. Razloga za masovan prelazak na pvc stolariju ima više. Navešćemo samo neke od njih a onda ćemo ponaosob i obrazložiti svaki posebno. Jedan od najbitnijih razloga je dugostrajnost pvc stolarije. A sa tim u vezi je usko povezano da je pvc stolarija veoma otporna za razliku od drvene stolarije na vremenske uslove. Bilo da je u pitanju kiša ili sneg, da je napolju povećana vlažnost ili je došlo do povećanja temperature i da ona možda prelazi i preko 40C. Pvc stolarija neće imati poteškoća da odoli lošim ili ekstremnim vremenskim uslovima. Za razliku od nje, drvena stolarija propada kako vreme prolazi. Na tu vrstu stolarije itekako će uticati i kiša i sneg, ponajviše vreme koje je vlažno. I tačno se vidi kako su unutrašnji delovi prozora koji su u objektu, stanu ili kući ostaju sačuvani, gde je otprilike ujednačena temperatura, a sa spoljašnje strane, koja je okrenuta i izložena spoljašnjim vremenskim prilikama, ti delovi stolarije propadaju. Početni premazi, lakovi i boje koji su služili kao zaštita vremenom otpadaju i ostaje suvo drvo koje kada dođe direktno do kontakta sa spoljnim uticajem počinju da truli. Sama reparacija drvene stolarije je skuplja nego da se ugrađuje nova. Trebalo bi skidati sve prozore sa kuće ili stana i nositi na izdvojenu lokaciju gde se vrši prvo čišćenje šmirglom, takozvano šmirglanje spoljnih površina, a onda se pristupa ponovnom farbanju i mazanju zaštitnog laka. Takođe bi trebalo raditi i gitovanje, to jest popunjavanje rupa u drvetu koje su nastale usled truljenja. U toku ovog procesa ceo stan ili kuća ostaju bez prozora. Tako da se ovakve stvari mogu raditi isključivo u letnjim mesecima ili eventualno prolećno jesenjim. Mada kada dođe jesen, već pošinju kiše. Sam proces zahtvena dva do tri dana. A sve ovo može da se izbegne ugradnjom nove pvc stolarije. Jednostavno se stara stolarije vadi iz okvira u kojima je postavljena. I ugrađuje se nova pvc stolarija. A ta nova pvc stolarija vremenom ne propada. Pvc stolarija će odoleti zubu vremena. Na nju ne utiču loši vremenski uslovi. Samim time je dugotrajna. Kvalitetna pvc stolarija može da ostane ista onakva kakva je bila i pri ugradnji nekoliko desetina godina. Čak se i smatra da se ugradnjom novih pvc prozora doživotno rešava pitanje spoljašnje stolarije. Samim tim ima veliku uštedu u novcu. Ako imamo investiciju koja nije mala ali koju smo uradili jednom u na primer 30 godina umesto da menjamo stolariju na svakih 10, samim tim smo uštedeli veliku količinu novca. Takođe, pvc stolarija sama po sebi ni kada se ugrađeju nije skupa. Tako da em nije skupa pri ugradnji, em dugo traje. To je ušteda u potrošnji na dva nivoa.

Blog ilustracija: Kada je pravo vreme da se zameni dotrajala stolarija


Foto: Mirandre

Oni koji se protive ugradnji pvc stolarije imaju samo par argumenata. Ustvari dva. Prvi je da je u pitanju vrsta plastike i da je mnogo bolje imati stolariju od čistog drveta. Kažu da je drvena stolarija mnogo prijatnija i pruža toplinu. Ali to je više figurativno, jer upravu pravu toplinu pruža pvc stolarija, koja je imače odličan toplotni izolator. I kako vremenom ne propada pvc stolarija će i na duži vremenski period pružati dobru toplotnu izolaciju. To se naročito oseti u mesecima u kojima je hladno, a to su zimski meseci. To je još jedan od razloga zbog kojih ljudi prelaze sa drvene na pvc stolariju. Jer vremenom kako drvena stolarija propada ona počinje da ne dihtuje dobro, prozori ne mogu pravilno da se zatvore a u mnogim slučajevima dolazi i zakrivljenja prozora. U tim situacijama dolazi do prodora spoljašnjeg vazduha u stan ili objekat, kuću. A samim tim dolazi do problema sa grejanjem, to jest do toga da ne može da se održi temperatura koja je željena. Na primer, iako imamo dobro parno grejanje iako su radijatori vrući, zbog ulaska spoljašnjeg vazduha koji je hladan, obara se temperatura. I onda smo u mnogim situacijama prinuđeni da se dogrevamo, a to znači povećanje računa za struju, a to znači povećanje troškova. Ovih situacija kod pvc stolarije nema. Jednom pravilno postavljena pvc stolarija neće dozvoliti prodor spoljašnjeg vazduha. Temperatura će biti konstantna i neće biti potrebe za dogrevanjem i automatski računi za struju su manji, što svakome prija da vidi. Čak se dešavaju i situacije da dolazi do povećanja temperature da moramo malo i da odškrinemo pvc prozore ili da pvc balkonska vrata stavimo na kip. Da bi bar malo ušlo spoljašnjeg vazduha u unutrašnje prostorije.

Drugu stvar koju napominju oni koji neće da ugrade pvc stolariju je ta da ako su leta sa visokim temperaturama dolazi do krivljenja pvc prozora. I da samim time ne mogu posle pravilno da se zatvaraju. Ovo je tačno ali u manjoj meri. Da ne kažemo da su ovo pojedonačni slučajevi, koji nikako ne mogu da budu pravilo.

Takođe bi istakli još jednu stvar. Argumenti da je drvena stolarija lepša mogu se uzeti kao tačna samo donekle. Drvena stolarija jeste lepa i daje neku prirodnu toplinu, ali to je više osećaj i utisak. Jer pvc stolarija je takođe veoma lepa, naročito bela pvc stolarija, Ugradnjom bele pvc stolarije možemo drastično da ulepšamo objekat, kuću ili stan. I to i spolja ali i iznutra. Ako se zamene svi prozori onda će jedna veća površina dobiti potpuno novi sjaj i izgled. Tako da, veoma je mnogo argumenata za prelazak na pvc stolariju a veoma malo za ostanak na staroj i dotrajaloj stolariji ili za menjanje stare drvene stolarije sa novom drvenom stolarijom. Jednostavno, standard a i dobra investicija u današnje vreme je prelazak na novu pvc stolariju. I to bi trebalo uzimati belu boju. Pvc stolarija može da se pravi u svim bojama, a neki pokušavaju da imitiraju drvo i prave pvc stolariju u braon boji. Čak imitiraju i godove. To je ono što možda treba izbegavati. Jer od pvc stolarije je prava i osnovna boja bela i u principu treba i ugrađivati tu boju. Najlepša pvc stolarija je bela pvc stolarija.

Pročitajte još:

- Zašto su spoljašnje fasade lepše sa novom pvc stolarijom

M. K.
Back to Top