Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata

Ako do sad već niste postali njihov ponosni vlasnik i ne znati koje prednosti ona nose, možda se pitate kada je pravo vreme da se kupe sigurnosna vrata kao i koja sezona je najpogodnija za njihovu ugradnju.

 Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


GODIŠNJE DOBA NIJE BITNO

Postoji više mitova o sigurnosnim vratima koje smo razotkrili i došli do nedvosmislenog zaključka da svako treba da poseduje jedna. Vlasnici sigurnosnih vrata svedoče da se osećaju znatno opuštenije kada na kraće ili duže napuštaju svoj dom od kada je on obezbeđen novim vratima. Isto tako, boravak u bezbednom prostoru, daje nezamenjivi osećaj sigurnosti, spokoja i slobode. Ako planirate da kupite i ugradite sigurnosna vrate, bilo da je reč o ekonomičnijem modelu nižeg cenovnog ranga ili skupljim i dizajnerski naprednijim vratima, treba da znate da sezona u kojoj se odlučite za ovaj potez, apsolutno nije bitna. O ovome govorimo zato što je često prisutno mišljenje da je to posao koji se ne radi tokom zime ili kada su temperature niže. Naravno, ovo stanovište bi moglo da se ubroji u još jedan od mitova, jer apsolutno nije tačno. Prodavci sigurnosnih vrata koji ujedno vrše i preciznu montažu, ovaj deo posla obavljaju veoma ekspeditivno. Nije potrebna nikakva posebna priprema i ukoliko su mere uzete kako treba, sama demontaža starih i ugradnja novih vrata vrši se veoma brzo. Ugradnja sigurnosnih vrata u stanove koji se nalaze u zgradama, svakako ne zavisi ni od kakvih spoljnih temperaturnih i meteoroloških uslova. Čak i kad je grejna sezona u toku, vreme ugradnje je zanemarljivo kratko i ne utiče na komfor u stanu koji se greje. Ako su, pak, u pitanju sigurnosna vrata koja se ugrađuju spolja na kuću ili stambenu jedinicu koja je direktno izložena spoljnim vremenskim uticajima, ni tada godišnje doba nije prepreka. Ulazna vrata su najčešće zaštićena tremom ili nekom vrstom verande. Čak i da nije tako, dovoljno je da se izbegne dan u kom jako pada kiša ili je u toku snežna mećava. Bilo koji drugi dan je u redu, bez obzira da li je temperatura niska. Razlog je već naveden, a to je kratko vreme potrebno za ugradnju.

IZABERITE VRATA PREMA NAMENI

Sigurnosna vrata koja su u ponudi na našem tržištu veoma su raznovrsna. Postoje modeli različitog cenovnog ranga, ali to ne znači da obavezno morate nabaviti ona najskuplja kako biste dobili ono što očekujete i što Vam je potrebno. Razlika je u poreklu i dizajnu, ali i u nekim dodatnim faktorima koji utiču na formiranje cene finalnog proizvoda. Vrata imaju različite ispune, te stoga pružaju veću ili manju zvučnu i toplotnu izolaciju. Druge razlike potiču od broja brava i tačaka u kojima se šipovi zabijaju u zidove kada su vrata zaključana. Nije isto birati vrata za stan u stambenoj zgradi i vrata koja su ujedno i spoljašnja vrata na kući ili vikendici. Namena diktira pravilan izbor i kada su u pitanju materijali od kojih su izrađena, ali i kada je u pitanju stepen zaštite. Stoga, proverite da li su vrata koja Vam se dopadaju pogodna za ono što Vama treba. Prirodno je i logično da unutrašnja vrata, tj. vrata od stanova koji su u zgradama i nisu izložena direktom spoljnjem uticaju, nude veću mogućnost izbora, jer za njih nije bitno da li su otporna na kišu i hladnoću. Hodnici zgrada su manje ili više zagrejani, a većina vrata minimalno ima dovoljnu ispunu da obezbedi pristojnu zvučnu izolaciju, koja ne može da se meri sa onom koju pružaju stara, obična drvena ulazna vrata. naravno, i tu postoje nijanse, pa ako želite još bolju termo i zvučnu izolaciju, birajte model vrata koji to nudi. Broj brava i tačaka zaštite je značajan naročito kada su u pitanju vrata kolja se nalaze na kućama i vikendicama, jer ona zahtevaju veći stepen zaštite. Što je on veći, pokušaj obijanja bi zahtevao mnogo više vremena i proizvodio bi mnogo veću buku, koja bi se čula u okolini, tako da bi potencijalni provalnici najverovatnije odustali od poduhvata. U stanovima gde ima više komšija i gde je frekvencija prolaženja hodnicima znatno veća, sama činjenica da imate sigurnosna vrata, čak i ona jeftinija, bi odbila lopove jer bi bilo kakvo obijanje u tim situacijama predstavljalo nemoguću misiju. Uz ugradnju sigurnosnih vrata, važno je da pokrijete i druge kritične tačke u stanu, a to su prozori. Ukoliko stanujete u prizemlju ili na niskom spratu, gde bi potencijalna ulazna tačka mogla biti neka terasa, balkon ili prozor, neophodno je da ih osigurate rešetkama ili na neki drugi način. Tada je Vaša imovina bezbedna kad niste tu, a i Vi ste bezbedni dok ste kod kuće.

NEMOJTE ČEKATI I ODLAGATI

Razloga za kupovinu i ugradnju sigurnosnih vrata ima više. Ako to do sada niste uradili, i mislite da ima vremena i da imate druge prioritete, trebalo bi ponovo da razmislite. Naime, ako Vam je upitna cena, kod nas na tržištu postoji veći broj modela, a mnogi prodavci će Vam izaći u susret i ponuditi kupovinu na više rata bez kamate, kupovinu na čekove ili uz pomoć kreditne kartice. Najbolje je da se detaljno raspitate koji modeli su prikladni nameni koja Vam je potrebna i da shodno tome napravite uži izbor. Kao što je već napomenuto, sezona i godišnje doba ne igraju nikakvu ulogu, tako da nije potrebno da čekate neki određeni mesec u godini, kao što je često slučaj sa nekim građevinskim radovima, ili radovima na renoviranju stana ili kuće. Ugradnja sigurnosnih vrata je posao koji zahteva malo vremena i ne ostavlja za sobom nered koji treba danima da čistite. Takođe, nemojte ga povezivati sa nekim drugim radovima u kuću koji zahtevaju od Vas veću vremensku posvećenost, pa ih zbog toga odlažete za period kad ste na godišnjem odmoru. Tek kad budete ugradili sigurnosna vrata uvidećete sami višestruke benefite.

M. K.
Back to Top