Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada se koristi fizikalna terapija

Fizikalna terapija je veoma delotvorna. Koristi se u mnogim prilikama i leči razne tegobe. Evo nekih primera kada se primenjuje fizikalna terapija i kada je ona delotvorna.

Praktikuje se već vekovima, ali prateći uvek najnovija dostignuća i otkrića. U izvesnim situacijama fizikalna terapija je najbolji način da se poboljša zdravstveno stanje. Fizikalna terapija se kombinuje sa drugim metodama lečenja u zavisnosti od toga koji medicinski izazov je u pitanju. Neke od njenih najučestalijih primena odnose se na:

Otklanjanje bola

Bolovi koji potiču od uzročnika koji su u vezi sa skeletno-muskulatornim sistemom leče se uz pomoć fizikalne terapije. Lekar fizijatar tokom pregleda utvrđuje uzroke. Veoma često je neophodno uraditi potrebnu dijagnostiku koja podrazumeva upotrebu savremenih dijagnostičkih aparata. To može biti rentgensko snimanje ili magnetna rezonanca. Opis snimaka koje radi lekar, govori nam o tome šta je to što je prouzrokovalo bol. Nekada nije neophodno podvrgavati se snimanju, ali u mnogim situacijama jeste. Obično može da se pretpostavi stepen oštećenja ili povrede, ali dijagnostika služi da se izbegnu nagađanja i da se stvori najjasnija, nedvosmislena slika.

Blog ilustracija: Kada se koristi fizikalna terapija


Foto: Pixabay



Oporavak nakon hirurških intervencija

Nakon operacija mnogim pacijentima se savetuje se oporavak uz pomoć fizikalne terapije i rehabilitacije. Operativni zahvati kojima se saniraju sportske povrede uvek podrazumevaju da se u jednom trenutku nakon inicijalnog postoperativnog perioda, uvode i vežbe, ali i fizikalna terapije. Svrha terapije je da se pacijent što pre vrati u stanje u kakvom je bio pre nego što je nastupio uzrok zbog kog je operacija uopšte rađena.

Lečenje nehirurškim putem

Operacije su nešto što bi mnogi pacijenti voleli da izbegnu i zaobiđu. Nekima je motiv strah od samog zahvata, a neki jednostavno smatraju da bi im više prijalo da svoje tegobe leče manje invazivnim metodama. Ako je to moguće, onda se te metode i primenjuju. Treba naglasiti da je u nekim slučajevima operacija jedino i najbolje rešenje od kog ne treba bežati. Ipak, postoje i one situacije u kojima je moguća alternativa. Ta alternativa često je neki oblik fizikalne terapije. Bilo da je reč o upornim vežbama, elektro stimulaciji ili nekoj trećoj metodi, razne tegobe se mogu otkloniti i eliminisati nehirurškim putem. Cilj vežbi je jačanje muskulature. Jaki mišići pomažu da imamo pravilno držanje i hod, ali i da se lakše krećemo.

Poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja

Kao i fizička aktivnost i rekreaciji, vežbe koje se rade u okviru fizikalne terapije služe da ojačamo. Vežbajući, ne jača samo naše telo, već se osećamo srećnije i bolje. Jača i naš imuni sistem. Organizam je kako neka fabrika u kojoj su sve jedinice povezane direktno ili indirektno. Fizikalnom terapijom ne samo što ćemo otkloniti tegobe već ćemo dobiti i mnogo više energije. Ona blagotvorno deluje na čitav organizam.

Poboljšanje cirkulacije uz pomoć fizikalne terapije

Bolovi u leđima, vratu, nogama često potiču od predugog sedenja ili stajanja. Naši mišići se umaraju jer nisu dovoljno snažni. Oni su zaslužni i za zaštitu skeletnog sistema. Kičma je pod opterećenjem. Dugo sedenje i stajanje loše utiče i na cirkulaciju. Kardio-vaskularni sistem će se oporaviti ako počnemo da vežbamo. Vežbe u okviru fizikalne terapije pomažu da se aktivira svaki deo tela. Istezanje ekstremiteta, kao i leđa i vrata uticaće i na to da imamo bolje držanje, ali i da krv lakše prostruji kroz telo. Poboljšana cirkulacija utiče na eliminaciju, odnosno umanjenje rizika od mnogih oboljenja. Kada imamo dobru cirkulaciju, onda donekle štitimo i nervi sistem od oštećenja. Utičemo na regulaciju krvnog pritiska i smanjujemo rizik od infarkta i šloga.

Rehabilitacija nakon šloga

Fizikalna terapija, odnosno rehabilitacija se podrazumeva nakon moždanog udara. U zavisnosti od jačine zavisi i to kako će se i koliko brzo osoba oporaviti. Interesantno je da se starije osobe nekad lakše oporave od mlađih. Ako dožive moždani udar i vezani su za postelju neko vreme, postaju motivisani za rad sa fizioterapeutom. Iako se neki ciljevi, poput ponovnog hodanja i samostalnog odlaska u WC, u početku čine nemogućim, ipak treba biti veoma strpljiv i uporan. Uz starost više ide ova bolest nego uz mladost. Zato se starije osobe lakše rehabilituju. Mlađi dožive dodatni šok zbog činjenice da im se to desilo. Zato je, statistički gledano, njihov oporavak sporiji i teži.

Fizikalna terapija povećava fleksibilnost tela

Istezanje mišića pre i nakon vežbi, dovodi do toga da postajemo gipkiji i fleksibilniji. Lakše se krećemo, savijamo i imamo više energije. Bolja cirkulacija dovodi do toga da nemamo vrtoglavice, čak i kad naglo ustanemo. Jednostavno, osećamo se vitalnije, jače i mlađe, koliko god da imamo godina.

Poboljšanje balansa

Kada je reč o ravnoteži, uz pomoć vežbi za vrat i leđa postižemo još jedan cilj. Ravnomerno jačanje muskulature s obe strane dovodi do toga da imamo mnogo bolju ravnotežu. Kako je već napomenuto, sve j u organizmu povezano, pa tako radeći jedno delujemo pozitivno na više stvari. S tim u vezi je i mnogo bolja pokretljivost organizma. I samo znamo ako dugo ležimo, na primer kad smo bolesni, da nam je posle mnogo teže da se pokrenemo i da imamo mnogo manje energije. Nasuprot otme, vežbanjem jačamo i dobijamo veću snagu i i pokretljivost. Bolja mobilnost utiče i na naš svakodnevni život, na naše raspoloženje i generalno, na našu životnu energiju. Dajemo bolje rezultate i u poslu kojim se bavimo. Jednostavno, osećamo se bolje u svakom pogledu.

Poboljšanje kod hroničnih bolesnika

Fizikalna terapija može se primenjivati i koda pacijenata koji pate od neke hronične bolesti. Ako doktor da svoj pristanak i preporuku, ona se bez bojazni sme praktikovati. Kako ona blagotvorno deluje na čitav organizam, tako je i logično da će uticati i na poboljšanje stanja kod hroničnih bolesnika.

Oporavak nakon trudnoće i porođaja

Trudnoća i porođaj opterećuju organizam žene na više nivoa. Nakon porođaja nastupaju obaveze oko bebe, a i žena teži ka tome da se što pre vrati u što bolju formu. Većina treba da skine višak kilograma, ali i da ojača muskulaturu leđa i stomaka. Stomačni mišići se tokom trudnoće praktično ne koriste, oni se razmekšavaju kako bi bilo mesta za rast materice. Leđa trpe veliko opterećenje. Mnoge trudnice i porodilje bole leđa, što je i očekivano. Fizikalna terapija treba što pre da se primeni kako bi se nova mama što pre pokrenula, ojačala i vratila u top formu.

Vidimo da su blagodeti fizikalne terapije višestruke. Potrebno je samo obratiti se pravim stručnjacima, doktorima fizijatrima, kao i fizioterapeutima sa iskustvom.

Pročitajte još:

- Vežbe za kifozu i fizikalna terapija

M. K.
Back to Top