Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kada srce sanja putovanja, tu su hoteli

Hotele kao ustanove nije potrebno posebno predstavljati. Nije preterano reći da je svako od nas boravio u hotelu bar jednom u životu. Osnovna definicija hotela bila bi ona da su to ustanove namenjene pružanju smeštaja i ishrane svojim korisnicima, uglavnom kratkotrajno. Istinito ali nedovoljno. O hotelima se može ali i treba reći mnogo više od toga, jer hoteli su neiscrpna tema. Od kada postoje organizovana ljudska društva, postoji i potreba za objektima koji pružaju gostoprimstvo. Nema pisanih tragova kako su prvobitne ljudske zajednice postupale ali je za pretpostaviti da pleme primi putnika namernika, on pomogne da se večera ulovi i pojede a za uzvrat dobije mesto kraj vatre i sigurnost koje ona pruža. Rana biblijska vremena već daju jasniju sliku kako je stvar funkcionisala. Trgovci i zanatlije su često putovali nudeći svoje usluge i proizvode pa su tu negde počeci organizovanog vida uslužnih delatnosti smeštaja. Stari Grci i Rimljani su gradili posebne kuće a kasnije i palate za odmor, naročito u blizini termalnih banja. Bliski istok je ispresecan mrežom puteva kojima su se kretali brojni karavani pa su na pogodnim mestima podizana skloništa, takozvani karavansaraji.
Blog ilustracija: Hoteli Foto: Thomas Ulrich, Pixabay
Srednji vek obeležilo je mnoštvo manastira koji su u svom sklopu imali konačišta za putnike-namernike, hodočasnike ali i sve one kojima je to bilo potrebno. Sve je više bilo i bolnica u istom sastavu i konjušnica gde je bilo moguće zameniti konja u hitnim situacijama.

U većim evropskim gradovima krajem srednjeg veka počinju da niču prvi hoteli. Da ne bi bilo zabune, ovi objekti nisu bili namenjeni lokalnom stanovništvu već stranim gostima koji su dolazili u prestonice poslovno ili zbog razonode i podrazumevalo se da je to klijentela sa malo dubljim džepom.

Ovo je bilo vreme koje je „udarilo“ temelje jedne od najmoćnijih industrija svih vremena, hotelske industrije. Početkom 15. veka počevši sa francuskom i Engleskom, pa širom sveta rad hotela počinje da se reguliše zakonima, registruje, evidentira i postepeno uvodi sve više usluga u svoj asortiman.

Devetnaesti vek je obeležen punim procvatom hotelijerstva. Hoteli kakve danas poznajemo svoje prepoznatljive karakteristike dobili su u ovom periodu. Polovinom 19. veka u švajcarskom gradiću Sen Moricu, na Alpima otvoren je prvi hotel koji je poslovao i tokom zimskog perioda i na ovaj način hotelijerstvo se širi i jača i ustanovljava kao jedna od najvažnijih privrednih grana širom sveta.

Dvadeseti vek je i na ovom polju pokazao svu inventivnost ljudske prirode. Ubrzano su se gradili novi hoteli od kojih su neki postali i ostali prestižni. Saobraćajna infrastruktura je dobila na svom kvalitetu i time omogućila ljudima da mnogo udobnije i brže putuju na različite delove kontinenata i celog sveta. Mediteran je tih godina postao jedna od najtraženijih destinacija za odmor i relaksaciju. Nicali su hoteli pored plaža, sa prekrasnim pogledom na pučinu. Postalo je jasno da svaka zemlja ima šta da ponudi svojim gostima. Skandinavske zemlje koristile su svoju klimu za smeštaj gostiju u zimovalištima, pored skijaških terena . Prepoznavanjem potreba tržišta, hotelijeri otvaraju namenske hotele, kao one za ugošćavanje poslovnih ljudi, ili odabirom prikladnih lokacija kao oni hoteli u neposrednoj blizini železničkih čvorova ili aerodroma. Mnoga stara zdanja vratila su svoj prvobitni sjaj upravo svojom prenamenom u luksuzne hotele, bilo da su smešteni u srcu starog gradskog jezgra ili na obali jezera, u podnožju planine ili pustinjskoj oazi.
Blog ilustracija: Hoteli Foto: Pexels, Pixabay
Čak i oni hoteli koje ne krase mnogobrojne zvezdice, kao oznaka statusa standarda u današnje vreme opremljeni su u skladu sa potrebama savremenog doba. Hoteli po pravilu imaju recepciju odnosno prijemni pult gde se obavlja neposredni administrativni i informativni deo posla sa gostima hotela. Restoran, bar, dnevni i/ili noćni su uglavnom u istom sklopu. Često hoteli imaju i prateće sadržaje kao što su sauna, bazen, kockarnica, frizerski salon, kozmetički salon, suvenirnica, parfimerija, butik, juvelirnica i slično.

Treba razlikovati hotelske sobe od apartmana. Hotelske sobe imaju jedan, dva ili tri kreveta, sa ili bez pomoćnog ležaja ili ležaja za decu. Opremljene su osnovnim asortimanom nameštaja – ormari ili plakari, sto, stolice, fotelje, sofa ili kauč… Sobe u svom sastavu imaju kupatilo sa toaletom i u zavisnosti od kategorije hotela, masažnim kadama ili tuševima. Takođe od kategorije hotela zavisi da li u sobi postoji ili ne mini-bar. Telefon i televizor sada uglavnom u sobama ima većina hotela, kao i internet konekciju ili wi-fi. Klima uređaji nisu obavezni ali ih većina hotela ima u svojim sobama.

Kapacitet smeštaja hotela zavisi od njegove veličine i namene. Mali hoteli imaju nekoliko soba, veliki desetine čak i stotine soba. Mega hoteli ih imaju i nekoliko hiljada.

Kada dođemo do hotela, na pročelju stoji oznaka koje kategorije je hotel koji smo odabrali. Kategorija hotela označava se uz pomoć zvezdica, od 1 do 5. Mnogobrojni su faktori koji opredeljuju koja kategorija hotela će biti dodeljena određenom objektu. Neki od faktora su sama fizionomija odnosno spoljašnji izgled hotela, unutrašnja dekoracija i raspored, nivo higijene, kvalitet usluge, hrana sa svim svojim elementima, prateći sadržaji i mnogobrojni drugi.

Hoteli koji spadaju u kategoriju sa jednom zvezdicom ( Tourist ) su najskromnija kategorija hotela. Negde se nazivaju budžetnim hotelima. Sve sobe moraju imati kupatilo sa toaletom. Čišćenje soba je obavezno svakoga dana. Obavezan je TV prijemnik sa daljinskim upravljačem. Recepcija ovih hotela treba da radi najmanje osam sati tokom dana i potrebno je da ima upotrebni telefon za goste hotela. Obroci se poslužuju u hotelskoj trpezariji. Bar treba da radi tokom celog dana.

Dve zvezdice ( Standard ), osim svega nabrojanog obezbeđuju gostima švedski sto otvoren tokom vremena za doručak. Udobniji nameštaj u sobama, bolje osvetljenje, duže radno vreme recepcije i mogućnost plaćanja kreditnim karticama. Hoteli koje krase tri zvezdice ( Comfort ) recepcijske usluge pružaju najmanje 14 sati dnevno. Sobe imaju telefone i obavezna je telefonska veza sa osobljem koje mora govoriti najmanje jedan svetski jezik, dostupna 24 sata i korisnička usluga je ovde obavezno na vrlo visokom nivou. Svaka soba osim telefona mora imati i mini-bar i pristup internetu. Usluga davanja garderobe na pranje i peglanje je takođe jedna od obaveza hotela sa tri zvezdice.

Oni hoteli sa četiri zvezdice ( First class ) su već sa dodirom luksuza, od recepcijskih usluga od najmanje 18 sati dnevno, prostranog lobija opremljenog udobnim foteljama, bara i više pratećih sadržaja. Doručak se po želji može servirati u sobi. Mini bar mora biti uvek napunjen. Nema trpezarije. Ima restoran sa menijem A la carte koji radi svakog dana u sedmici. Obavezni su bade-mantil i papuče, garnitura za sedenje, rezervna posteljina i pokrivač, proizvodi za održavanje lične higijene i mogućnost dostave svega potrebnog u sobu na zahtev.

Njihova veličanstva, hoteli sa pet zvezdica ( Luxury ) su već priča za sebe. Otvoreni su – i recepcija i sve ostalo što vidite kad prošetate ovim luksuznim zdanjima 24 sata. Svim gostima na raspolaganju je osoblje zaduženo za prtljag, parkiranje automobila, garderobu. Prostrani, udobni, raskošni lobi ima gotovo svaki visoko rangirani hotel. Poklon dobrodošlice, cveće, luksuzna bombonjera ili slično i prikladno je obavezno. Sobe imaju sef. Neophodan je brzi internet. Nekoliko servisa kao oni za pranje i peglanje koji garderobu isporučuju u roku jednog sata, usluge masaže i mnoge druge samo dodaju bodove na skali ocenjivanja ovakvih hotela i ti podaci su javni.
Blog ilustracija: Hoteli Foto: Rodrigo Salomón Cañas, Pixabay
Koje su to usluge koje vam hoteli pružaju? Noćenje sa doručkom je često tražena usluga. Polu pansion podrazumeva da gosti u hotelu provode noć i imaju obezbeđen doručak i večeru. Puni pansion podrazumeva noćenje, doručak, ručak i večeru. All inclusive usluga je ona koja pruža noćenje, doručak, ručak, večeru i piće. Često je u ovu uslugu uključena upotreba nekih dodatnih sadržaja, Spa centra, teretane, bazena i slično.

Kada želite da u hotelu unajmite apartman, to znači da ste obezbedili sebi samo smeštaj, bez hrane. Apartmani se uglavnom sastoje od jedne ili više spavaćih soba, odvojene kuhinje sa trpezarijskim prostorom i kupatila, jednog ili dva u zavisnosti od kapaciteta apartmana.

U zavisnosti od broja osoba koje žele da se smeste u hotelu ili od želja i potreba gostiju, hotelske sobe raspolažu sa jednim, dva ili tri kreveta u sobama. Po želji to mogu biti sastavljeni, bračni kreveti, sa ili bez pomoćnog ležaja, sa krevetićima za bebe… Što god zaželite, u hotelima je moguće i ostvarivo.

Hrana je takođe kategorija za sebe. Svaki hotel koji iole drži do svog renomea, bez obzira koje kategorije bio, potrudiće se da svoje goste ne izneveri kad je hrana u pitanju. Restorani koji imaju A la cart ponudu nude vam jela po porudžbini a koja posebno plaćate. Švedski sto, popularan po celom svetu podrazumeva već nasečenu hranu, dekorisanu i serviranu i ovo je tip samoposluživanja, sami birate šta i koliko želite da pojedete. Nema ograničenja u količinama kada je švedski sto u pitanju.

Restorani sa unapred utvrđenim menijem nude vam obroke unapred isplanirane, nekoliko ponuđenih i u ograničenim količinama.

Svaki hotel vam nudi mogućnost izbora da li želite d koristite usluge hrane i noćenja ili samo jednu od ove dve ponuđene. Ove usluge možete prilagoditi svojim potrebama na dnevnom nivou.

Većina dobro organizovanih hotela pruža neke od dodatnih usluga, koje će vam naplatiti ili ne, zavisi od poslovne politike istog. To mogu biti usluge buđenja, pozivanja taksija, pranja veša, čišćenja sobe na zahtev, obezbeđivanja ulaznica za koncerte, pozorište ili slična društvena događanja, turističke informacije, pohranjivanje vaših vrednosti u sefu hotela, i slično. Često možete dobiti ponudu da kao gost hotela obiđete atraktivne turističke destinacije ili odete na izlet u hotelskom aranžmanu. Neki hoteli vam obezbeđuju besplatnu kafu ili čaj u sobama.

Neki hoteli, naročito oni locirani u strogom centru gada ili pešačkim zonama nemaju parking prostor u neposrednoj blizini hotela pa taj problem rešavaju transportom svojih gostiju od parkinga do hotela na neki drugi način. Većina boljih hotela takođe vam organizuje transport od autobuske ili železničke stanice ii aerodroma do hotela. Hotelski parkinzi su osigurani video nadzorom i osobljem koje je prisutno 24 sata dnevno. Ukoliko vam je neophodan automobil ili prosto želite da odabrani grad obiđete vozeći, rent-a-car usluge od strane hotela su veoma često zastupljene.
Blog ilustracija: Hoteli Foto: Ingo Jakubke, Pixabay
Većina hotela vam neće naplatiti boravak dece do 7 godina starosti. Ne dozvoljavaju svi hoteli dovođenje kućnih ljubimaca u njihove prostorije. Ovo važi i za pušače. Neki hoteli imaju odvojen prostor za konzumente a neki apsolutno ne dozvoljavaju pušenje pa je preporuka da se u oba slučaja raspitate.

Mere sigurnosti i obezbeđenja ljudi i imovine su nešto na šta svi hoteli polažu mnogo pažnje. Najsavremenija oprema i 24 časovna veza sa policijom uz dobro obučeno osoblje su garancija mirnog sna i ugodnog boravka u hotelima savremenog doba.

Mirandre.com preporučiće vam i pomoći da odaberete hotel baš po svojoj meri. Svi oni hoteli koje vam sajt preporučuje su u vrhu kvaliteta. Samo proverene informacije, u čiju pouzdanost se možete uveriti pretragom mirandre.com sajta su vam na raspolaganju. Od adrese, mape „kako nas pronaći“, brojeva telefona. E-mail adresa, ponude hrane, pića, opremljenosti, kapaciteta, sve što vas interesuje transparentno je prikazano i zabune nema. Brojne galerije sa obiljem fotografija olakšaće vam izbor. Sada je potrebno samo da spakujete kofere i uživate u svom odabranom hotelu baš po svojoj meri!
J. S.
Pročitajte još:
- Povoljni, pristupačni, dostupni – hosteli
Back to Top