Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kafići i klizna pvc stolarija

Kafići sa letnjim baštama imaju više mogućnosti uređenja prostora. Dizajneri su često u nedoumici kako da naprave podelu na unutrašnji i spoljašnji segment. Postoji rešenje omogućava najbolju moguće iskorišćavanje svakog kvadrata koji je na raspolaganju lokalu, tj. ugostiteljskom objektu.

Izbor sve većeg broja vlasnika kafića je pvc stolarija zbog svojih mnogobrojnih prednosti. Ona je spas za sve one koje je mučilo pitanje kako da tokom cele godine imaju mogućnost korišćenja punog kapaciteta svog lokala. Naše podneblje ima sva četiri godišnja doba. Ne možemo da koristimo letnju baštu tokom svih meseci u godini. Koliko god imali blažu zimu ili jesen, to je jednostavno tako, ima dana i meseci kada je suviše hladno da sedimo napolju u kafiću ili u restoranu. Zapravo, vlasnici kafića su suočeni sa tim da razmišljaju kako da optimizuju prostor. Ako naprave preveliku baštu, ona je zimi neupotrebljiva. Nasuprot tome, suviše zatvorenog prostora, tokom divnih, toplih i sunčanih dana, nikog ne zanima. Tada svi hoće da sede napolju i upijaju prijatne zrake majskog sunca, ili pak da u potpunosti iskoriste prijatan i blag jesenji dan. Leti, uz adekvatne suncobrane i sistem rashlađivanja, skoro da nema prijatnijeg mesta od bašte kafića.

Blog ilustracija: Kafići i klizna pvc stolarija


Foto: Pixabay

Da li je to zaista tačno da zimi ne možemo da koristimo letnju baštu? Ustvari nije. Istina je sasvim suprotna. Najviše joj se raduju vlasnici kafića. Naime, oni su masovno počeli da ugrađuju klizna ili harmonika vrata od pvc stolarije, kako bi proizvoljno pomerali granice svojih bašta. U nastavku ćemo objasniti razliku između ova dva sistema otvaranja, kao i kad se koji koristi. Klizna pvc staklena vrata su praktično ogromni prozori na spoljnoj strani kafića. To su ustvari pokretni zidovi od stakla. Nose ih snažne metalne šine, po kojima oni klize gore i dole. Imaju ručke koje služe za otvaranje i zatvaranje. Ručke mogu biti većih ili manjih dimenzija, a mogu se napraviti tako da budu skrivene. Za kakav kafić je pogodan ovakav sistem zastakljivanja zida, praktično? Klizni sistem obezbeđuje da se veoma velike površine otvaraju i zatvaraju. Prednost mu je ta što on omogućava veoma velike neispresecane komade. Ogromne staklene površine u kontinuitetu odaju utisak izloga, a ne vrata ili prozora. Kroz njih je pogled homogen, ništa ga ne blokira i ne seče. Pružaju veoma veliku količinu prirodnog svetla, koja se može kontrolisati raznim vrstama zavesa ili tendi spolja. Samo staklo može biti zatamnjeno ili imati ograničenu propustljivost svetlosti spolja. Kafići, koji se nalaze u živopisnom okruženju pravi su kandidati za ovu vrstu pvc prozora, tj. vrata. Pogleda koji se pruža ka zelenilu, prirodi, gradskoj ulici, obali reke, jezera ili mora, planini – nešto je što ne treba zatvarati i blokirati zidovima ili ograničiti malim prozorima. Velike staklene površine pružaju osećaj da je prostor mnogo veći nego što realno jeste. Gosti kafića voleće da posećuju ovo mesto, birajući stolice i stolove sa najlepšim pogledom. Zanimljivi prolaznici u gradu, automobili koji jezde ulicom, kapi kiše na staklu… sve je to zanimljivo, romantično i inspirativno. Ambijent kafića je privlačan, što je ključni faktor za uspeh posla. Ako se na to doda dobra usluga i kvalitetna ponuda, onda nema greške. Klizni sistem otvaranja pvc vrata i prozora, doduše, ima jednu manu. Ne mogu svi segmenti biti otvoreni u isto vreme jer jedan preklapa drugi. Polovina površine zida koji je u staklu može maksimalno biti otvorena. To znači da unutrašnji prostor nikad ne može u potpunosti da postane deo bašte. Ako se nalazite iza dela koji je fiksan i koji se ne pomera, kada se pvc vrata otvore, nećete imati osećaj da sedite napolju, već kao da ste unutra, pored otvorenog balkona ili prozora. Ova mesta tokom onih savršenih sunčanih dana, nisu toliko primamljiva, poput onih koja su napolju ili direktno uz otvorena pvc vrata, tj. kao da su napolju. Međutim, nekim vlasnicima kafića baš to i odgovara. Sve zavisi od rasporeda i arhitekture objekta. Negde je ovakvo rešenje, praktično, idealno.

Harmonika sistem otvaranja pvc stolarije za lokale, tj. pvc vrata razlikuje se od kliznog jer obezbeđuje potpuno otvaranje i zatvaranje cele površine. Segmenti se slažu u harmoniku ili lepezu kada su otvoreni. Kada se zatvore izgledaju stabilno, tj. kao da deo fiksnog staklenog zida. Prednost ovog sistema je u tome što zimi neko ne želi da sedi pored vrata i prozora, ali ovo više liči na stakleni zid, nego na mobilnu konstrukciju. Toplotna izolacija harmonika sistema i kliznog sistema je izuzetna, kao i kod svih drugih vrsta stolarije, tako da vlasnici lokala ne treba da imaju bojazni da će se gosti žaliti na hladnoću. Takođe, neće nikad biti problema sa grejanjem i hlađenjem. Manje struje će se trošiti za grejanje ili hlađenje kad je prostor zatvoren. Mana harmonika sistema može biti ako se površina svakog pojedinačnog segmenta pvc vrata poredi sa mogućom veličinom površina na kliznim sistemima. Klizni sistemi imaju veće površine. Harmonika sistemi ne mogu da imaju toliko velike površine jer se sklapaju sa strane, izlazeći iz šina, te bi bile preteške ako bi bile preširoke. Samim tim, nemate osećaj izloga i neprekidnog stakla. Ali, ipak ove površine nisu uopšte male. Još nešto treba napomenuti, kada se kaže harmonika, to nema nikakve veze sa onim starinskim harmonika vratima jer su ovde u pitanju velike staklene površine, a ne mali i uski segmenti od drveta, plastike ili nekog trećeg materijala.

Harmonika sistem ima obično nešto višu cenu od kliznog, ali izbor treba napraviti prema tome šta će najviše profita doneti kafiću. Ako je potpuno otvaranje zida leti, ustvari mogućnost da se doda još nekoliko stolova, koji će tada biti među najboljim mestima, onda je to prava stvar. S druge strane, pvc stolarija s ovim sistemima, omogućava i da cela bašta postane zimi zatvorena. To se zove ušteda prostora. Pri tom, vi ne štedite prostor na račun komfora gostiju vašeg kafića, već samo time što ste dotad neupotrebljive kvadrate stavili u upotrebu.

Ne zaboravite da se ovo ulaganje isplati i iz aspekta uštede energije. Što se tiče već pomenute prirodne svetlosti, mnogo je bolje imati je što više na raspolaganju. Kafići koji su dobro osvetljeni i koji imaju lepši pogled, privlače mnogo više posetilaca od onih koji su mračni. Svakako, ovakva koncepcija podići će vaš lokal na jedan viši, moderniji nivo, tako da treba da je usvojite što pre.

Pročitajte još:

- Prednost zastakljivanja ugostiteljskih bašta PVC stolarijom

M. K.
Back to Top