Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Prednost zastakljivanja ugostiteljskih bašta PVC stolarijom

Ugostiteljski objekti pod kojima podrazumevamo restorane i kafiće koji posluju samostalno ili u okviru nekog hotela nastoje da svojim gostima pruže što veći komfor kako bi obezbedili da im se oni stalno vraćaju. Šta sve mogu da učine kako bi uz malo truda i ulaganja stvorili još bolju atmosferu i povećali promet? Zastakljivanje bašta PVC jedna je od zanimljivih opcija koja pruža pregršt pogodnosti i prednosti.

Najkvalitetnija PVC stolarija ugrađuje se u stambene i poslovne objekte, ali nju ne čine samo prozori, vrata i vrata od terase, već mnogo više od toga. PVC je veoma zahvalan materijal zato što obezbeđuje veoma fleksibilnu upotrebu. Dimenzije prozora i vrata mogu se lako proizvoljno menjati prilikom naručivanja. Nije teško modifikovati dužine koje se seku jer se prozori i vrata prave od profila koji se mogu krojiti po meri. To je samo jedan od detalja koji čini PVC stolariju onim što ona danas jeste. A šta zapravo PVC stolarija jeste? Opisivanje njene uloge danas može da se uradi na više načina, a jedan od njih je jednostavnim nabrajanjem osobina koje je kvalitativno krase. To bi zvučalo ovako: „PVC stolarija je: pristupačna, dugotrajna, kvalitetna, prilagodljiva, praktična, vizuelno dopadljiva, ekonomična, primamljiva, moderna, čvrsta, izdržljiva, prijemčiva …“ Ako imate iskustva sa njom verovatno se slažete sa ovom listom, a možda imate i nešto pozitivno da dodate. Svakako, PVC stolarija je zbog skupa svojih karakteristika postala omiljena, i gotovo standard u građevinarstvu. Istina je da nije u potpunosti zamenila druge materijale, ali je sve više ima. Za novogradnje je mnogo veća verovatnoća da će imati PVC stolariju nego drvenu. Pored nje koristi se i aluminijumska stolarija koja je takođe odlična, s tim što PVC stolarija ima neke karakteristika koje joj daju prednost, dok je aluminijum izvrstan iz drugih razloga. Ali, da sada ne ulazimo u upoređivanje i zaključivanje u kojima slučajevima je koja stolarija bolja i praktičnija, već da se pozabavimo temom koja se odnosi na to kako uz pomoć PVC-a transformisati baštu ugostiteljskog objekta.

Blog ilustracija: Prednost zastakljivanja ugostiteljskih bašta PVC stolarijom


Foto: Mirandre

Kada je lepo vreme i dovoljno visoka spoljašnja temperatura da može da se sedi napolju, uočavamo tada da su bašte kafića na atraktivnim lokacijama uvek prepune. Čim se vreme pogorša, restorani i kafići moraju da pruže komfor svojim gostima unutra. Neki imaju dovoljno prostora, a nekima bi značilo proširenje. Svakako svima njima bilo bi korisno ako bi svoju baštu, kolika god da je ona, mogli i tokom hladnijeg perioda da koriste neometano. Letnja bašta lako može postati zimska bašta. Time se dobija veći prostor što sa sobom nosi mnogo pogodnosti.

Proširenje kapaciteta pre svega donosi veći promet i samim tim veći profit. Svi stolovi koji su leti u funkciji u okviru bašte, mogu se koristiti i tokom zime kada je ona zatvorena, tj. zastakljena. Istovremeno kafić ili restoran mogu da prime više gostiju. To automatski znači da tokom dana više osoba može da boravi u prostoru i da ostavi više novca. Pored redovnih poseta, veći prostor pruža mogućnost i organizovanja privatnih proslava, zabava i žurki. Neke mogu biti zatvorenog tipa, tako da je ceo prostor zakupljen. Ali, ako nekome ne treba ceo lokal, iznajmljivanje samo zastakljene bašte idealno je rešenje. Na taj način svi gosti na proslavi su na neki način izdvojeni, a opet nije potrebno da se ostatak lokala zatvara za privatnu žurku, samo zato što je samo jedan njegov deo zakupljen.

Ventilacija

Veći prostor pruža mogućnost da se naprave i bolje razdvoje pušački i nepušački deo. Uz baštu koja je zatvorena PVC panelima, dobija se i mogućnost bolje ventilacije jer se lako neki od panela može otškrinuti ili otvoriti, dovoljno da se prostor vetri, a da ipak ne bude suviše hladno.

Lepši pogled

Restoran na vodi, kafić u centu grada, ili u prirodi, nije važno. Bitno je samo da zastakljena bašta pruža mnogo veći i lepši pogleda. Čak i ako napolju ima detalja koje treba malo sakriti i kamuflirati, to se lako postiže uz pomoć biljaka. Biljke su veoma jednostavan način dekoracije, koji je toliko moćan da u kombinaciji sa velikim staklenim zidom, tj. PVC panelom, zaista čini čuda i stvara veoma prijatnu atmosferu. Zamislite samo jednostavnu sobu sa belim zidovima. Nešto tu fali. Prozor zamenite velikim prozorom od PVC-a, poput staklenog zida i dodajte jednu veću saksiju sa nekom biljkom po izboru. Šta kažete? Koliko je ustvari jednostavno uzdizanje i ulepšavanje enterijera.

Više prirodne svetlosti

Naročito u restoranima je važno da tokom dana postoji bar deo koji ima više prirodne svetlosti. Zastakljena bašta to omogućava. Restoranima i kafićima je važno i da tokom dana budu posećeni, a to se postiže tako što se ne stvara suviše mračna i zatamnjena atmosfera. Ručak u restoranu nije isto što i večera koja može biti romantična, i za koju je prigušenije svetlo nešto što se očekuje. Restorani i kafići su mesta poslovnih susreta gde su ručkovi prilika da se popriča i o poslu, a kafići su mesta gde zaposleni dolaze na pauzu. Mračna i uspavljujuća atmosfera nikome ne bi prijala tokom dana. Zastakljivanje bašte PVC-om omogućava da prostor dobije mnogo više sunčeve svetlosti. Na koju god stranu sveta da bašta gleda, na ovaj način sigurno će biti svetlija.

Grejanje i ekonomičnost

Ako ste pomislili da veći prostor tokom zime i svih hladnih meseci ipak predstavlja dodatni trošak jer treba da se greje, tu na scenu stupa istinska moć PVC stolarije. Ona se ogleda u tome da PVC stolarija pruža odličnu toplotnu izolaciju. Isto tako, ako ste pomislili na alternative i zapitali se zašto baš da stakleni paneli kojima zatvarate baštu kafića ili restorana treba da budu od PVC-a, a ne od drugog materijala, to je upravo zato što PVC pruža ubedljivo najbolju izolaciju. Tako da, iako ste proširili prostor Vi zapravo nikako niste upali u veće troškove jer odnos dobijenog i uloženog je u Vašu korist. Kada se kaže uloženo ne misli se samo na jednokratno ulaganje prilikom kupovine i montaže PVC-a kojim ste zatvorili letnju baštu, već i na mesečne račune za grejanje i struju. I za kraj, zašto je zastakljivanje ugostiteljske bašte PVC-om veoma praktično? Još jedan razlog je što se podrazumeva da bašta nije stalno zatvorena već da se po potrebi lako otvara i zatvara. Paneli su mobilni tako da leti i uvek kad je lepo vreme oni se otvaraju, a čim zahladni i više nije prijatno da se sedi napolju, zatvaraju se i bašta postaje deo unutrašnjeg prostora.

Pročitajte još:

- Ugradnja PVC stolarije u boji

M. K.
Back to Top