Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ugradnja PVC stolarije u boji

PVC stolarija glavna je tema u građevinarstvu kada se završe grubi radovi i kada se misli o tome kakve prozore i vrata bi valjalo postaviti.

Prva pomisao na kvalitetna nove prozore i vrata većini je PVC stolarija u beloj boji. Prdavci i proizvođači PVC stolarije dobijaju jedno veoma često pitanje od strane kupaca, a ono glasi da li je moguće da prozori i vrata budu izrađeni u nekoj drugoj boji ili nijansi. Jednostavno, nekome se bela boja ne uklapa tako dobro u enterijer ili u eksterijer kao što bi to bio slučaj sa nekom tamnijom. Takođe, kupci često misle da pored bele PVC stolarije postoji braon i da se na tome priča završava. Međutim, to nije tačno. Štaviše, ne samo da nisu u opticaju samo ove dve boje već je istina da postoji mogućnost izbora između mnogo većeg broja boja, tj. u ponudi je čitava paleta. Kako je to moguće? Da li se PVC farba ili se koristi neka druga tehnika? Naime, razne boje PVC stolarije dobijaju se upotrebom folija, te se samim tim mogućnost izbora drastično povećava. Isto tako, pošto su folije u pitanju, samim tim olakšan je i ubrzan proces proizvodnje. Na koji način? Naime, kada bi se PVC stolarija u boji proizvodila tako što se sami paneli pre sečenja boje, odnosno tako što se sama PVC masa pravi u određenoj boji, onda ne bi bilo moguće proizvesti, odnosno ponudu čitavu paletu boja već samo veoma ograničen broj. Ne bi bilo isplativo proizvesti PVC stolariju u raznim bojama unapred zato što nije poznato koliko bi bilo interesovanje za baš tom specifičnom nijansom. Upotrebom folija kojima se PVC oblaže, praktično se koristi bela PVC stolarija kao osnova, na koju se naknadno i u skladu sa željama kupca postavlja folija u boji i time se dobijaju obojeni prozori i vrata.

Blog ilustracija: Ugradnja PVC stolarije u boji


Foto: Mirandre

Savršeno uklapanja PVC stolarije u boji

PVC stolarija u boji pružana nam mogućnost da je savršeno ukomponujemo sa bojom fasade ili bojom unutrašnjih zidova. Igra bojama nešto je što je svako arhitekti i dizajneru enterijera veoma inspirativno. Ako gradite kuću ili neki drugi objekat sigurno unapred razmišljate o tome kako će se prozori i terasna vrata uklopiti i kako će sve na kaju izgledati. Bela PVC stolarija veoma je popularna i ona se najviše prodaje. To je zato što se bela boja uklapa bukvalno svugde i dobro se slaže sa bilo kojom bojom fasade. Isto tako, bela boja je najtraženija jer mnogi nisu ni upoznati sa činjenicom da nije to jedina boja u kojoj se izrađuje PVC stolarija. Većina misli da pored belih PVC prozora mogu da se kupe neki koji imaju dezen kao imitacija drveta, odnosno imaju iscrtane godove. Nekome se to ne dopada, pa se zato odlučuje za belu, ne znajući da je to samo deo ponude. Ako se uzme u obzir da umesto par osnovnih boja postoji izbor koji je daleko veći, to otvara mogućnost velikog broja kombinacija i savršeno uklapanje sa enterijerom ili eksterijerom. Isto tako, pomislite samo na to kako se na ovaj način možete i poigrati sa bojama. Interesantno je napraviti neku monohromatsku kombinaciju u kojoj se boja prozora od PVC-a savršeno stapa sa identičnom bojom zida. To može biti neka pastelna boja na primer. Kako se i boje zidova mogu kompjutersku namešati i proizvesti u milione nijansi, tako je i mogućnost izbora ogromna. Veliki broj folija koje su u opticaju omogućava da se odabere neka boja i da se potom po šifri te boje nabavi farba za zidove u identičnoj nijansi. Ovo je samo jedana od ideja da se napravi jednobojna varijanta. Naravno, moguće je igrati se i kontrastnim bojama, ali i raznim drugima varijantama. Na Vama je da odlučite da li čete angažovati profesionalne dizajnere ili ćete biti sam svoj arhitekta.

Šareni prozori od PVC-a umesto od drveta

Mnogi misle da prozori koji su ofarbani u neku neobičnu boju, moraju biti od drveta. Naravno, to bi se postiglo farbanjem drvene stolarije u nijansu po želji. Ali, sada znamo da to nije tačno. Prozori u boji mogu biti od PVC-a. Ako se pitate zašto PVC, kada već postoji drvo, već je više puta bilo reči o tome koje su sve prednosti PVC stolarije u poređenju sa drvenom. Ne samo da je reč o velikoj uštedi zbog održavanja, već je daleko bolja toplotna i zvučna izolacija. Toplotna izolacija smanjuje račune za struju i grejanje, te se na ne tako duge staze, PVC stolarija itekako isplati. Ovo su ukratko sumirane najvažnije prednosti.

PVC stolarija spolja i iznutra

Odlično uklapanje i mnoštvo nijansi nisu sve što ovu priču čini. Naime, da li ste znali da PVC stolarija može biti sa dva lica. Oblaganje folijama omogućava da boja ne bude ista spolja kao unutra. Ne morate da pravite ni jedan kompromis. Ako ste se dvoumili da li Vam je važnije da uklopite boju sa fasadom ili sa enterijerom, moguće je i jedno i drugo u isto vreme. Neko voli da iznutra nijansa bude svetlija, a spolja tamnija, na primer. Svakako mogućnosti i kombinacija praktično ima bezbroj. S tim u vezi je i još jedna mogućnost. Ako imate potrebu da prozori ne budu u istoj boji i ako se time postiže neki poseban efekat, i to je naravno moguće, tako da čak u istoj prostoriji prozori mogu biti u raznim bojama. Ovo zvuči malo preterano i nepotrebno, ali uz dobru ideju ili sa valjanim razlogom, može da posluži. Neko možda teži ka tome da stvori neobičan i nesvakidašnji ambijent, možda ne u svom stambenom, ali zato u poslovnom prostoru. Na primer, lokal koji ima prozore u bojama koje su zaštitni znak firme. Ovo bi moglo da se primeni na mnoge biznise i svakako ne bi prošlo nezapaženo. Dovoljno je znati da je mogućnosti zaista mnogo i da više nismo ograničeni malim brojem boja kada je u pitanju najtraženija vrsta stolarije, a to je na našem tržištu, bez konkurencije, PVC stolarija.

Pročitajte još:

- Zid od stakla - PVC stolarija

M. K.
Back to Top