Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zid od stakla - PVC stolarija

Prozori i vrata od PVC-a već su nam dobro poznati. Većina onih koji ih nisu dosad ugradili, planiraju to da urade. Šta još čini PVC stolariju, veoma je atraktivno, a nisu vrata i prozori?Sam naslov kaže da su to zidovi od stakla.

Viđali ste ih po filmovima, u katalozima, u časopisima za uređenje kuće. Deluju moćno i impozantno. Za njihovo pravljenje koristi se PVC stolarija jer se ona veoma lako uklapa i kroji tako da se i veće dimenzije od standardnih mogu proizvesti i ugraditi po potrebi. PVC stolarija odličan je izbor zato što nije skupa, a od nje mogu da se naprave veliki prozori koji pokrivaju skoro ceo zid. Dobija se rezultat koji deluje mnogo skuplje nego što je zaista količina uloženog novca. Štaviše, mnogi će misliti da ste nove PVC prozore platili bogzna koliko, a ustvari vi ste prošli mnogo jeftinije. Tajna je u tome da se PVC stolarija može napraviti i u nestandardnim veličinama. Potrebno je samo iseći veće profile i ugraditi veća stakla. Dobro proizvođači imaju razvijenu tehnologiju i mogu da usluže kupca koji ima posebne zahteve kada se radi o većim dimenzijama. Ugradnjom zidova u staklu postiže se efekat koji zadivljuje svakoga ko se tu nađe. PVC stolarija koja pokriva zidove popularna je naročito u poslovnim prostorima i u prizemljima kuća.

Blog ilustracija: Zidovi sa velikim prozorima od PVC stolarije


Foto: Mirandre

Ako ste nekad videli slike gde je predstavljeno prizemlje koje ima ogromne prozore, sigurno ste poželeli da i u vašoj kući imate tako nešto. Prostorije koje se tu nalaze, često su baš one u kojima se provodi veći deo dana. To su dnevne sobe, trpezarije ili prostrani otvoreni prostor koji ima više namena. Kada je ceo jedan zid, koji je okrenut dvorištu, urađen u staklu, onda se iznutra vidi zelenilo dvorišta. Ako je reč o nekoj kući na morskoj, jezerskoj ili rečnoj obali, pogled je još fascinantniji. Boraveći unutra niste lišeni prelepog pogleda. Dok obedujete sa porodicom ili prijateljima u trpezariji, kroz ogromna prozorska okna pruža se jedinstven pogled. Ništa manje nije prijatno sedenje u dnevnoj sobi koja ima ovakvu postavku. Sama nekretnina dobila bi na vrednosti kada bi imala zidove u staklu. Prizemlje u kućama sa dvorištem ili sa lepim pogledom je idealno za realizaciju ovakvih ideja.

Kada se postave u prizemlje, ovako veliki prozori od PVC-a čine da prostor izgleda daleko veće. Prostranost je nešto čemu svako teži u svojoj kući. Vizuelni utisak veće kvadrature ima veliki značaj i utiče na stvaranje osećaja slobode i udobnosti u sopstvenom domu. Uz to ide i činjenica da kada smo unutra, u potpunoj udobnosti doma možemo uživati posmatrajući razne vremenske prilike. Kada napolju pada kiša, nekom je to sumorno, a nekom prilika da se udobno smesti, posmatra kroz ogromna prozorska okna kapi kiše i osluškuje prijatne hipnotišuće zvuke. Kada napolju pada sneg veliki PVC prozori omogućavaju razgledanje zimske čarolije iz topline doma. Kao da imate ogroman ekran na kome se emituju najlepše, čarobne slike. Slično je sa bilo kojim drugim vremenskim prilikama. PVC stolarija je jaka i postojana, tako da opušteno možete posmatrati i oluju. Ovakvi prizori su nešto posebno. Još ako je kuća smeštena na visini ili ima pogled u daljinu gde se prostiru polja i livade ili more i drugi vodeni pejzaži, onda su zastakljeni zidovi najbolji način da se od obilne kuće napravi spektakl. Ako biste na isto mesto stavili terasu sa običnim prozorima i vratima, to nikad ne bi bilo u tolikoj meri efektno kao da je ceo zid u staklu.

PVC je materijal koji je veoma kvalitetan, a jeftin. Lako se seku profili i zato je proizvodnja po meri moguća i često se praktikuje. Broj pregrada i krila na zidovima zastakljenim PVC stolarijom je proizvoljan. Ako ih ima manje, onda se dobijaju veće površine koje su u neprekidnom staklu. Ako, pak pregrada ima više, moguće je da se otvaraju i zatvaraju po volji i dozirani. Kada je ceo zid od jednog ili dva krila, onda ih ili otvaramo ili zatvaramo, a najbolje je da se uradi neka od kliznih varijanti koje su takođe u ponudi. Ne treba nikako smetnuti s uma da je svetlost nešto što direktno utiče na raspoloženje. Zid u staklu čini da je ima u izobilju. Pomoću zavesa i roletni se kontroliše prodor svetlosti ako je sunce jako i ako poželimo da zamračimo prostoriju. Ali, isto tako, ako želimo da svetlost neometano ulazi, dovoljno je da razmaknemo zavese i dignemo roletne. Osvetljena soba deluje veoma povoljno na sve koji u njoj borave. Život u mraku izaziva loše raspoloženje i depresiju. Pored toga, svako ko je nekad stanovao u mračnom stanu ili kući zna da nedostatak svetla utiče i na pad energije i da veštačko svetlo ne može da zameni prirodno. Ko živi u ovakvom prostoru stalno se oseća umorno i pospano. Teže mu je da obavlja svakodnevne poslove jer nivo energije ne može da se uskladi sa ciklusima dana i noći jer prostor je neprirodno mračan. Nije normalno da prostorija ima takav položaj da treba da palite svetlo u podne i to kad je napolju sunčano. Prizemlja u kućama bi nekad mogla da imaju malo više svetla. Veći prozori bi učinili čudo, a tek da je ceo zid u staklu.

Što se tiče grejanja i hlađenja prostorije, nema bojazni da će veliki prozori uticati na povećanje potrošnje energenata, zato što PVC stolarija savršeno dihtuje i pruža dobru termo-izolaciju. Uz priču o toplotnoj izolaciji uvek ide u paru i zvučna izolacija. Ako neko misli da će povećanjem prozora omogućiti i da više zvukova prodire unutra i obrnuto, vara se, jer PVC stolarija ima dupla okna koja su spojena vakuumom i koja omogućavaju da se zvuk kroz njih teže prenosi, te stoga imaju odličnu zvučnu izolaciju.

Pročitajte još:

- Zastakljena trpezarija uz upotrebu PVC stolarije

M. K.
Back to Top