Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zastakljena trpezarija uz upotrebu PVC stolarije

da li ste se divili zastakljenim trpezarijama u prizemlju kuća koje ste mogli da viđate po najboljim časopisima za uređenje doma? Ako ste pomislili da je to nešto što mnogo košta i da je zato nemoguća misija, grdno se varate. To je jednostavna investicija uz pomoć PVC stolarije.

Najkvalitetnija PVC stolarija od domaćih proizvođača praktična je iz mnogo razloga. U sezoni granje kuća, stambenih zgrada i drugih polovnih objekata nastaje opšta pomama za prozorima i vratima od PVC-a. Pored toga, raste potražnja za zastakljivanjem terasa i verandi. Ali, isto tako otvara se mogućnost i za još neke građevinske poduhvate. Mnogi se odlučuju da u ovo diba godine renoviraju kuće i stanove. Pored toga, svako ko je počeo da gradi kuću, najviše radova ima u sezoni. Bilo da je izgradnja u pitanju ili renoviranje, veoma zanimljiva ideja odnosi se na to da se u prizemlju napravi prostorija koja ima veoma velike površine pod prozorima kako bi unutra ulazilo mnogo više prirodne svetlosti. Ovakve prostorije najpogodnije su da se u njima postavi trpezarijski sto i da vrše funkciju trpezarije. Naime, od spoljašnjosti ih može razdvajati zid koji je u ravni sa drugim zidovima sa iste strane kuće, ili se može napraviti deo koji je isturen u odnosu na ostatak i koji ima četvorougaoni ili višeugaoni oblik. Oblik prostorije ovog tipa čija je osnova višeugaona izgleda atraktivnije u odnosu na prost kvadrat ili pravougaonik. Zidovi sa strane imaju visinu samo kolika je otprilike visina stola, a ostatak prekrivaju prozori. Ustvari, ako je reč o isturenom delu kuće, onda zidovi treba da imaju istu visinu kao i okolni zidovi u delu kuće gde su oni pod pravim ulovima i u istoj ravni, a prozori na zastakljeno m isturenom dele treba da budu na istoj visini kao i prozori u svim drugim delovima kuće, kako se ne bi remetila dinamika. To znači da imamo prostoriju koja je isturena ka dvorištu i koja ima više prozora nego druge. Praktično, to je prostorija kojoj su svi zidovi do pola u staklu.

Blog ilustracija: Zastakljena trpezarija uz upotrebu PVC stolarije


Foto: Mirandre

Ovaj zastakljeni deo sastoji se od više segmenata koji su potpuno nezavisni. To su prozori koji se mogu individualno otvarati i zatvarati i ne zavise jedni od drugih. Kada se svi pootvaraju, onda se dobija utisak da se nalazite na terasi ili na verandi. Kada se svi zatvore i dalje imate veoma veliki kontakt sa spoljašnjošću jer vidite dvorište, zelenilo, drveće, cveće i sve ostalo što okružuje kuću. Ako kuća iz dvorišta ima lep pogled, zahvaljujući ovim velikim PVC prozorima taj pogled je dostupan iz svih uglova zastakljene trpezarije.

Cena ovakvog projekta nije visoka, a efekat je fantastičan. Već je biše puta bilo reči o tome da je cena PVC stolarije veoma povoljna. Reč je materijalu koji nije skup, a veoma je izdržljiv i kvalitetan. PVC stolarije zato uživa toliku potražnju već decenijama i ona je sve veća na ovim prostorima. Ona je sve veća jer su mnogi uvideli da je PVC stolarija ne samo lepa, već ima karakteristike koje je čine izborom broj 1 za mnoge. Odlična toplotna i zvučna izolacija čine to da je ona mnogo praktičnija od drvene stolarije.

Projekat zastakljene trpezarije u kući u prizemlju treba sagledati i sa strane koliko on utiče na potrošnju energije. Kod nekih postoji zabrinutost da li će doći do povećanja potrošnje električne energije ili drugih energenata koji se koriste za zagrevanje prostora. Ako je pola zida u staklu nekom bi to izazvalo sumnju da bi se na taj način lakše gubila toplota zimi. Leti bi se prostor lakše zagrevao što bi dovelo do povećane upotrebe klima uređaja, a samim tim računa za struju. Međutim, PVC stolarija to neće napraviti jer je ona odličan toplotni izolator. Računi za grejanje i hlađenje neće se povećati. U odnosu na to da se umesto ovakvog projekta naprave obični prozori, razlika u izgledu bila bi ogromna. Izgubila bi se atraktivnost koju sa sobom nosi zastakljena trpezarija. A što se tiče toga da bi se lakše održala toplota tj. hladnoća leti u prostoru gde ima manje prostora, a više zidova, opet dolazimo do toga da je odlična toplotna izolacija dovela do toga da nema razlike. Kako zidovi idu skoro do pola, na njih se postavljaju grejna tela, osim ako grejanje nije rešeno na drugi način, na promer, podno grejanje. Svakako, ako se dvoumite, sigurno ste nekada sedeli u restoranu ili kafiću čiji je zid kompletno u staklu, a da niste ni u jednom trenutku osetili da odnegde vuče cug i da je hladnije nego u drugim delovima koji nisu pored prozora. Štaviše, ako imate trpezariju koja ima staru drvenu stolariju, mnogo će vam biti hladnije pored tih zidova i prozora kada duva vetar ili zimi kada je hladno. Ako sedite pored prozora u ovim situacijama, može vam biti neprijatno jer osećate direktnu promaju. Sa PVC stolarijom i zastakljenom trpezarijom ovoga nema i ništa ne osećate kad sedite pored prozora.

Ovakva trpezarija veoma je atraktivna. Veća količina svetlosti omogućava da tu možete postaviti neke lepe biljke. Neke od njih možete okačiti da vise sa plafona, a druge biste mogli da poređate po podu ili na neke police sa strane. Prostor koji je ovako uređen deluje impozantno. Potrebno vam je minimalno nameštaja da na jednostavan način stvorite u svojoj kući nešto o čemu ste maštali išto ste dugo gledali po časopisima za uređenje doma ili ste slične primere nalazili na internetu.

Veća količina prirodnog svetla deluje dobro na raspoloženje i psihu. Zastakljena trpezarija interesantna je i u veče. Ako se priguše svetla iznutra se može posmatrati zvezdano nebo. Jednostavan projekat koji sa sobom nosi čarobne rezultate. Isplativ je u svakom pogledu. Najvažnije je obratiti se stručnjacima, tj. najboljim proizvođačima PVC stolarije na domaćem tržištu koji već imaju dosta iskustva i koji su radili na ovakvim i veoma sličnim projektima.

Pročitajte još:

- Zatvaranje verandi PVC stolarijom

M. K.
Back to Top