Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zatvaranje verandi PVC stolarijom

PVC stolarija pogodna je za mnoge namene u građevinarstvu, a jedna od njih je zastakljivanje verandi. Šta dobijamo time što ćemo zatvoriti deo prostora naslonjen na kuću i zbog čega je upravo PVC idealan materijal za to?

Svi mi volimo da lepe dane provedemo napolju. Naročito ako imamo neki kutak koji je lepo sređen tako da bude udoban i prijatan. Svako ko ima kuću ili vikendicu zna koliko znači imati verandu ili terasu. Ako je natkrivena možete na njoj provoditi vreme kada je jako sunce. Međutim, ako pada kiša ili ako duva vetar onda vam treba neka bolja zaštita. zatvaranje verandi tako što se na obod postavi PVC stolarija jeste idealno rešenje jer i dalje imate utisak da ste napolju pošto vidite sve oko sebe. Zaštićeni ste u raznim vremenskim prilikama i od hladnoće i od padavina, a opet uživate u pogledu na zelenilo koje vas okružuje.

PVC stolarija kojom zastakljujete svoju verandu sastoji se od prozora koji se otvaraju i od delova koji su zatvoreni i ne mogu se otvarati. Na vama je da odlučite kakav će biti njihov raspored. Što je više prozora to je bolje jer na taj način kada ih sve otvorite praktično ste napolju. S druge strane, kada sve pozatvarate onda kao da ste unutra. Tako jedna lep prostor postaj multi funkcionalan. Verandu pre zatvaranja uz pomoć PVC stolarije niste mogli da koristite tokom zime. Sada, kada ste postavili prozore i staklene zidove od PVC-a, dobijate još jednu prostoriju koja je u upotrebi tokom cele godine. Zimi je možete zagrevati i na taj način napraviti zimsku baštu. To može biti prostor u kome su smeštene stolice sa klub stolovima gde se pije čaj i kafa, ali može se opremiti kao prava trpezarija sa velikim stolom i stolicama gde možete pozivati goste na večeru.

Blog ilustracija: Zatvaranje verandi PVC stolarijom


Foto: Mirandre

Kada je veranda zatvorena u njoj ima mnogo više svetlosti nego u bilo kojoj sobi koja ima samo obične prozore. Sa unutrašnje strane mogu se postaviti razne vrste roletni pomoću kojih se kontroliše količina svetlosti. Kada je sve u staklu, a napolju sija sunce, svetlosti može biti previše. I tokom najhladnijih dana može biti sunčano, i tad nam zatreba da delimično zamračimo prostor. Možemo postaviti venecijanere, trakaste zavese, roletne ili neku drugu vrstu zavesa kojom kontrolišemo prodor svetlosti spolja. S druge strane, tokom večeri i noći prostor osvetljivo unutra uz pomoć veštačke rasvete. Pravilnim izborom možemo stvoriti čaroban ambijent koji bi svakog oduševio. Kvalitetna rasveta i njeno pravilno postavljanje veoma je važna za verande koje su zatvorene uz pomoć PVC stolarije. Svako bi uživao u ovakvoj atmosferi.

Zatvorene, tj. zastakljene verande mogu imati jednu namenu leti, a drugu zimi. Svako ko ima dovoljno prostora, može odložiti sa strane letnju baštensku garnituru i postaviti zimi drugi nameštaj. Na primer to mogu biti fotelje, dvosedi i trosedi. Nije svima praktično da tokom godine sele nameštaj po kući sezonski bez obzira koliko imaju prostora za njegovo odlaganje kad ga ne koriste. Međutim, s vremena na vreme to je lepo uraditi jer svakome prija da nekad napravi promenu. Svako ko je pažljivo osmišljavao svoj prostor zna koliko je to zanimljivo kada možeš da napraviš neku rotaciju nameštaja i promenu u rasporedu. S vremena na vreme takve promene osvežavaju prostor. Tako je i sa namenom zatvorene verande. Ona može biti trpezarija, dnevna soba, soba za odmor, čitanje, ali i radna soba. Kada se sve zatvori, unutra nema uticaja spoljnih atmosferskih prilika i na taj način bez problema je izvodljivo da se tu postavi i radni sto na koji se može staviti na primer laptop. Tako dobijate kancelariju koja kao da je smeštena u prirodi. Ako vaša kuća ili vikendica imaju lepo uređeno dvorište oko kog ste se posebno potrudili, zašto ne biste u njemu uživali i kad ste unutra.

PVC stolarija kao zaštitna barijera oko cele verande je mnogo više od neke ograde ili zaštite od kiše, vetra i hladnoće. To je veoma jednostavna investicija koja nije velika, a koja se višestruko isplati. Njena isplativost ogleda se u tome što je zahvaljujući njoj povećavate udobnost svoje kuće ili vikendice. Kada se kaže udobnost misli se na puno toga. Već su naznačeni primeri raznih namena, ali ako bismo hteli da budemo temeljni i detaljni onda bismo mogli taksativno da pobrojimo razne namene zahvaljujući kojima se jedna prostorija pretvara u multifunkcionalnu.

Dakle, veranda zastakljena PVC-om može biti veoma lep deo bašte koje koristite tokom cele godine. Velika količina svetlosti omogućava da u njoj držite biljke koje će tu imati i dovoljno sunca, a i temperatura će biti adekvatna. Zamislite samo kako uz pomoć nekoliko biljaka u saksijama dobijate čaroban prostor. Druga namena kojoj ovaj prostor može poslužiti je trpezarija. To bi čak mogla biti glavna trpezarija u kući koja se stalno koristi, a ne samo povremeno. Ako se zimi dobro zagreje može se koristiti za serviranje svih obroka. Isto tako, prostor bi bilo lepo da okružju razne saksijske biljke. Ako ima mesta, može da se postavi veći sto sa više stolica i da se tu zovu gosti. Tu se može slaviti slava i rođendani. Uz malo dekoracije prostor je čaroban.

Treća namena je namena radne sobe. Treba napraviti prostor koji sadrži radni sto i stolicu sa policama na koje se mogu staviti knjige ili bilo šta što je potrebno za rad. Kako je sve više zanimanja koja se rade od kuće, ovakva kancelarija nešto je što svako samo poželeti može. A, setite se da je to pre postavljanja PVC stolarije bio samo natkriveni do bašte. Sada je prava mala oaza, a ulaganje u PVC stolariju je jeftina investicija koja se isplati.

Još jedna od namena ovog prostora je da bude neka brste dnevnog boravka, ili mesta gde se može sedeti i pričati sa gostima. Tada se tu postavljaju garniture za sedenje, koje se leti mogu pomeriti, ali i ne moraju, već mogu biti deo stalne postavke. Ali, tu nije kraj, zamislite da ovde napravite prostor za igranje dece gde će biti njihove igračke i koji ćete ograditi tako da ona budu bezbedna. Čak, ako su suviše mala, možete i napraviti neku barijeru tako da postane jedna velika ogradica iz koje dete ne može da odluta bilo gde po kući, već da se bezbedno igra.

Ako pustite mašti na volju, prostor može imati mnogo korisnih namena. Može se koristiti za praktikovanje nekog hobija ili umetnosti. Kako god vi želite. Uz malo novca, puno se dobija.

Pročitajte još:

- Sezona ugradnje PVC stolarije

M. K.
Back to Top