Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Sezona ugradnje PVC stolarije

Kada je najbolja sezona da se ugradi PVC stolarija? Da li je to leto ili nije toliko važno doba godine? Koliko vremenske prilike utiču na radove i šta ako hoćemo da ugradimo PVC stolariju tokom meseci koji nisu letnji?

O prednostima koje nam pruža kvalitetna PVC stolarija već dosta je bilo reči. Međutim, ako se pitate kada je pravo vreme da je ugradite, onda to možemo sagledati iz nekoliko uglova. Logično bi bilo da je isključivo letnje doba, odnosno lepo vreme pogodno za ugrađivanje nove PVC stolarije. Međutim, tu ima nekoliko detalja na koje treba obratiti pažnju. Pre svega, tokom letnjih meseci je najaktuelnija građevinska sezona. U jeku je izgradnja novih poslovnih i stambenih objekata. Svi građevinski radovi tada se sprovode jer su uslovi povoljni. Oko izgradnje novog objekta ima mnogo posle. Treba proći nekoliko faza. U konačnoj, tj. u finalnoj fazi dolazi se i do ugradnje stolarije, tj. prozora i vrata. PVC stolarija predstavlja trenutno najpopularniju i najtraženiju vrstu stolarije. Kako je leti sezona gradnje i renoviranja objekata u punom zamahu, to sa sobom nosi razne posledice. Jedna od njih je da je tada mnogo teže naći majstore koji se bave zamenom stolarije. Ako kupujete PVC stolariju od naših najboljih proizvođača i prodavaca, raspitajte se da li imaju obezbeđen servis i da li vrše ugradnju. Skoro svi će reći da oni to rade. Onda ste rešili problem ugradnje. Ali, ako treba samostalno da nalazite majstore koji treba da urade i neke dodatne zidarske radove, onda je verovatno da tokom leta to neće ići tako lako. Osim ako ste se ranije već dogovorili i utvrdili datum kada ćete sprovesti u delo planirane građevinske radove.

Blog ilustracija: Kad se ugrađuje PVC stolarija


Foto: Mirandre

Ali, ako mislite da je leto idealno vreme za to, treba da razmislite o tome i kakve su vremenske prilike. Svesni smo klimatskih promena, koje se manifestuju tako da sezone nisu toliko izražene kao što su nekad bile. Nekada smo u izrazito kontinentalnoj klimi ili u umereno kontinentalnoj klimi imali sva četiri godišnja doba između kojih je postojala jasna granica. Svaki mesec u godini vezivali smo za neko vreme, odnosno vremenske prilike. Novembar je kišovit i hladan. Decembar je vreme kada pada sneg, januar takođe. U julu i avgustu je najveća vrućina. Ima iznenadnih letnjih pljuskova sa grmljavinom itd. Ali, vidimo da nas ovaj kliše sve češće izneveri i vremenske prilike iznenade. Za neke građevinske radove važno je odabrati suvo vreme. Leto se zato smatralo idealnim. Međutim, dešavalo se nekoliko puta da imamo prilično hladno leto. Uz to idu vezani kišni dani. Kao da je već uveliko jesen. To nisu tople letnje kiše, koje nam prijaju jer nas rashlade i osveže posle žege. Radujemo im se i toliko budu prijatne da možemo da izađemo napolje maltene bosi. S druge strane, dešava se da zima prođe bez snega i minusa. Dešava se i da u februaru nekad nosimo kratke rukave u svršenim sunčanim danima kada je temperatura oko 25 stepeni. Doduše, nekad u martu imamo metar sneg na ulici. Ali, jasno je da je vreme postalo veoma nepredvidivo.

Kada kažemo letnja sezona, to se ne odnosi nužno na leto. Odnosno, pravilnije bi bilo da se kaže sezona kada je temperatura dovoljno visoka, a vreme suvo. Ovo može biti i tokom kalendarske jeseni i proleća, a ponekad čak i tokom zime. Znamo da nekad i oko nove godine idemo bez jakni.

Sve ovo za posledicu ima da ne možemo baš da isplaniramo kad ćemo neke radove na renoviranju stana ili kuće početi. Konkretno, ovde je reč o ugradnji PVC stolarije. Trebalo bi da se spoji nekoliko lepih dana. Ako je reč o zameni stolarije, važno je da napolju ne bude vlažno vreme kako bi se svi pripremni radovi što pre završili. Kad nešto treba da se suši, jasno je da nije dobro to raditi u periodu kada je vlažnost vazduha velika i kada danima lije kiša.

Većina se tradicionalno odlučuje za letnje mesece da tokom njih zakaže zamenu stare stolarije. Ali, možda je čak jesen još pogodnija za to. Ako malo bolje pogledamo, poslednjih godina se dešavalo da godišnje doba malo zakasni. Tako da, imali smo situaciju da je septembar bio vreo, a oktobar i novembar su imali idealnu temperaturu i puno sunčanih dana. Umesto da ih zamišljamo kao tmurne i sive kao što su u pesmama i knjigama oslikani, ispadoše oni najlepši meseci u godini.

Tako da, ako do sad niste zakazali nikakve radove i ne biste to dazbrzavate sa majstorima u koje možda nemate toliko poverenja, možete sad kontaktirati one najbolje i dogovoriti se sa njima za jesen. Iako niko danas ne može da ima dugoročnu vremensku prognozu i da sa sigurnošću zna kakva će biti naredna jesen, a kakva zima, ipak, treba da znate da je toperiod kada se obično i najčešće spoji više sunčanih dana. Takozvano miholjsko leto retko kad nas zaobiđe. Zato, rezervišite najkvalitetniju PVC stolariju još danas, a dogovorite se unapred kada će doći majstori da je ugrade.

Sama ugradnja ne traje dugo, ako se radi ekspeditivno. Svaki posao se može nepotrebno razvući, ali kada je u pitanju ugradnja novih prozora i vrata od PVC-a sve može da se uradi za par dana. Bitno je samo dobro pripremiti teren.

Za kraj Vas podsećamo zašto treba da ugradite novu PVC stolariju ako već to dosad niste uradili. Stara drvena stolarija vremenom se troši. Ne dihtuje dobro i ne pruža dovoljnu termoizolaciju. Gubi se toplota, te se više troši energija za zagrevanje prostorija. Leti, kada rade klima uređaju, takođe se više troši energija za rashlađivanje jer je izolacija loša. Dihtovanje je takođe loše. Inače, cena PVC stolarije toliko je povoljna da se njena ugradnja već posle par godina potpuno isplati zahvaljujući uštedi energije koju ona pruža. Tako da ako ste mislili da nema potrebe da se bavite ovim ulaganjem, znajte da ćete je praktično dobiti besplatno. A uz to, izgled Vaše kuće ili stana poboljšaće se i spolja i unutra. Obratite se najboljim prdavcima i proizvođačima PVC stolarije kada kupujete kako biste sigurno dobili proveren i pouzdan kvalitet.

Pročitajte još:

- Kako izabrati PVC stolariju

M. K.
Back to Top