Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako izabrati PVC stolariju

Kako izabrati i kupiti dobru PVC stolariju? O čemu treba voditi računa i na šta obratiti pažnju? U nastavku pogledajte naše savete i preporuke.

Kvalitetna PVC stolarija odlično je rešenje ako hoćete da postignete značajnu uštedu energije. Pored toga, ona je veoma laka za održavanje i ulepšaće izgled i enterijera i eksterijera. Prilikom izbora treba voditi računa da PVC stolarija bude kvalitetna i da bude napravljena od neplastificiranog PVC-a koji je postao standard. Teško da možete na našem tržištu naći PVC stolariju koja nije od uPVC-a jer ona je veoma lošeg kvaliteta. Već je bilo reči o tome u čemu je razlika, ali da objasnimo. Nekvalitetan PVC za pravljenje stolarije je onaj koji ima u sebi dodatke koji se nazivaju plastifikatori. Ovi aditivi PVC čine elastičnim što je pogodno za izradu mnogih proizvoda u domaćinstvu i šire, ali ne i za izradu vrata i prozora.

Blog ilustracija: Kako izabrati PVC stolariju


Foto: Mirandre

Kada kupujete i birate nova vrata i prozore treba da vodite računa o dimenzijama. One se mogu korigovati tako što se umesto postojećih neki otvori mogu proširiti ili smanjiti u zavisnosti od potrebe. To zahteva prethodne zidarske radove i pripremu. Ako ovo zanemarite misleći da su sve veličine standardne, odnosno ako mislite da je lako na licu mesta prilikom ugradnje popuniti rupe ili ih proširiti, onda se varate. Precizno uzimanje dimenzija je važno. Na svu sreću PVC stolarija se lako pravi, odnosno postoje razne standardne i nestandardne dimenzije prozora i vrata. Tako da, veoma je lako već naći postojeću dimenziju koja će se savršeno uklopiti. Ako je pak nema, onda će proizvođači napraviti prozore ili vrata po meri. Ali, još jednom naglašavamo da je izbor dimenzija veoma velik, tako da je teško da onaj promer koji vam treba već ne postoji negde na lageru. Dakle, dvaput meri onda seci, kaže izreka koju u ovom slučaju možemo shvatiti bukvalno.

Uvek kupujte PVC stolariju od proverenih prodavaca i proizvođača. Nemojte kupovati negde ako se niste uverili u kvalitet, samo zato što je možda jeftinije. Oni najbolji mogu da se pohvale većim brojem referenci, ne nužno pravnih lica, već i fizičkih. Pogledajte galeriju urađenih radova do sad i uverite se da je to baš to što ste tražili i želeli.

PVC stolarija se može ugrađivati skoro tokom čitave godine, ali jasno je da je letnje vreme i visoka temperatura idealna, i da je to udarna sezona. Možda hoćete da zamenite prozore u stanu, kući ili čak u vikendici. Pogodite se prodavcima za bolju cenu ako mogu da vam je daju pa da uradite sve odjednom. Ne zaboravite da je leto glavna sezona za građevinske radove, tako da se i PVC stolarija više prodaje. To ej i vreme kada su majstori koji e je ugrađuju mnogo više zauzeti. Poručite svoje nove prozore i vrata na vreme i zakažite majstore dok ih neko drugi ne angažuje. Ako treba, uradite to unapred i platite bar deo avansno. Možda vam se to u početku ne čini kao nešto što je neophodno, ali bićete posle zadovoljni kada dođete na red, dok drugi moraju da čekaju.

Kada se ugrađuju novi PVC prozori, treba demontirati stare, uraditi popravke i pripremu zidova i otvora na njima i onda ugraditi nove procese. Ovaj proces nije dugotrajan, ali svako da je jasno da je bolje da se radi kada je toplo nego kada je hladno jer soba praktično zvrji otvorena i bez prozora. Ne mora to biti kalendarsko leto, ali po vremenskim prilikama bi trebalo. Treba i izabrati i period od nekoliko dana kada je suvo. I leta znaju da budu hladna i kišna, ali uvek se tu zadesi po nekoliko sunčanih i toplih dana. Ako na vreme rezervišete PVC stolariju i zakažete ugradnju onda možete da birate i dobijete najbolje majstore koje su inače uvek zauzeti i teško je do njih doći.

Kvalitet PVC stolarije dolazi do izražaja tek ako se ugrade valjano. To je još jedan razlog zašto je važno da prodavac i proizvođač od koga kupujete bude pouzdan jer će na teren poslati svoje, provereno dobre, majstore koji se bave montažom. Što se boje tiče, na vama je da odličite koju biste želeli. Neko više voli tamnije boje, neko svetlije, a naročito belu. Bela PVC stolarija izgleda veoma lepo i upadljivo. Svi će videti da imate nove prozore i vrata. Spolja će vaš stan, kuća ili vikendica izgledati mnogo lepše. Ali, ima onih koji misle da bi im se braon PVC stolarija koja imitira izgled drveta jer ima naštampane godove ponekad, bolje uklapa u prostor. Neko i želi da postigne to da svi misle na prvi pogled da je stolarija drvena. Ukusi su različiti, tako da se nekom ova varijante ne dopada toliko kao razne jednobojne. Nema nikakve posebne preporuke koju boju da izaberete. Svakako, prozori i vrata od PVC-a lako se peru i čiste, tako da ni sa jednom bojom nećete pogrešiti. Odaberite onu za koju se vama lično učini da je najlepša i pokušajte da je zamislite u svom prostoru. Čak i ako vam neko sugeriše da uzmete neku drugu boju jer se ona bolje uklapa, vi uradite po svome jer vi ste ti koji treba da gledate te prozore i vrata po ceo dan, tako da bitno je samo ono što vašem oku godi.

Nemojte se libiti da se raspitate kakve su brave, kvake i okovi i da li tu postoje razne varijante. Pogledajte na modelima kako to uživo izgleda pre ugradnje. Naši najbolji prodavci imaju svoje prodajne salone. Idite tamo i na licu mesta isprobajte kako rade kvake i kako se otvaraju i zatvaraju prozori i vrata od PVC. To možete uraditi na izloženim modelima. Raspitajte se da li svi modeli imaju leptir otvaranje ako želite da imate ovu praktičnu funkcionalnost. Ako vam se neki okovi više dopadnu, a nisu na modelu koji vi hoćete da kupite, pitajte prodavca da li postoji mogućnost da se oni ugrade u ovaj koji ste vi odabrali. Nemojte se libiti da pitate i da zahtevate ono što se vama dopada. Isto tako, ne zaboravite da se raspitate o akcijskim ponudama i plaćanju na rate ako vam to znači. Možda sami prodavci to ne naglase, a vi zaboravite da pitate i tako prepustite pogodnost pri plaćanju koja vam je inače bila na raspolaganju. Obiđite više prodavaca kako biste našli najkvalitetniju PVC stolariju po najpovoljnijoj ceni.

Pročitajte još:

- Mitovi o PVC stolariji

M. K.
Back to Top