Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Mitovi o PVC stolariji

Da li ste već ugradili PVC stolariju ili se još dvoumite? Možda su do Vas stigle neke priče koje su učinile da se pokolebate. Predstavljamo vam najčešće mitove i zablude u vezi sa PVC stolarijom. Pročitajte ih, pa sami donesite sud da li treba da zamenite stare prozore i vrata novim, od PVC-a.

Mit broj 1: PVC stolarija ispušta toksičnu prašinu

Mit glasi ovako: kada otvarate vrata i prozore koji su napravljeni od PVC-a zbog trenja se stvara mikro prašina koja sadrži toksične čestice. One nastavljaju da lete u vazduhu i dospevaju u naša pluća. Ako boravimo u prostoriji koja ima ugrađenu PVC stolarija mi je stalno udišemo. Pošto su čestice veoma sitne one se zadržavaju u bronhijama i odatle ne mogu da izađu. Ova priča Vam je možda poznata, a možda prvi put za nju sad čujete. Kada pričamo o PVC stolariji, mi ustvari mislimo na uPVC stolariju. Naravno pod uslovom da je reč o kvalitetnoj stolariji, a ne o onoj najlošijeg kvaliteta, koja je praktično istisnuta sa našeg tržišta. Dakle uPVC je neplastificirana PVC stolarija koja nema dodatnih toksičnih primesa. Plastifikatori su aditivi koji se dodaju polivinil hloridu od koga se u ekstruderima pod pritiskom izbacuju profili koji se dalje kroje u okvire od prozora i vrata. Sirovi PVC u koji nisu dodati plastifikatori je čvrst i nesavitljiv. Zato se on koristi za pravljenje stolarije. Ipak, tu su neke druge štetne i kancerogene supstance kao što je su monomeri vilin hlorida. Ali, njihova štetnost stupa na snagu tek kada se zapale. Tada se oslobađa dioksin koji je opasan za udisanje. Vatrogasci su zato uvek opremljeni maskama sa kiseonikom jer većina domaćinstava ima popriličan broj proizvoda koji su napravljeni od PVC-a. Mada, kada se desi požar, plastika koja gori nije jedini problem. Oslobađaju se mnoge druge toksične materije, tako da je suvišno pričati o tome šta je tu otrovnije od čega. Upravo zato pomoću gas maski i boca sa kiseonikom se štiti zdravlje onih koji taj požar gase. U normalnim, svakodnevnim životnim uslovima, na svu sreću nismo izloženi vatri i udisanju izgorele plastike. Tako da, što se tiče PVC stolarije, materijal od koga je napravljena, kao i mnogi drugi koji se koriste u građevinarstvu imaju komponente koje su toksične, ali to ne znači da se one oslobađaju na sobnoj temperaturi i u normalnim uslovima.

Blog ilustracija: Mitovi o PVC stolariji


Foto: Mirandre

Mit broj 2: PVC stolarija ne može da se reciklira

Opet, reč je o uPVC stolariji. Ona može da se reciklira. I to čak do 7 puta. Onaj koga zabrinjava da li je PVC stolarija iz tog aspekta ekološka, treba prvo da ima na umu da kvalitetna PVC stolarija ima dug vek trajanja. On seže do čak 5 decenija. To je dosta vremena u kom koristimo ove proizvode i ne moramo da razmišljamo o njihovom odlaganju, tj. recikliranju. Kada je bacanje u pitanju, više treba da nas brine upotreba jednokratne plastike jer ona je ta koja najviše zagađuje zemljište i okeane. PVC stolarija odnosno materijal od koga se ona pravi ne smatra se u tom smislu jednokratnim jer se koristi tokom dugog niza godina. Čak i da nije tako i da neko odluči da zameni i baci svoju PVC stolariju, treba da je odloži na mesto koje je za to propisano, odnosno da je odnese u pogon za preradu. Tu se isti komadi mogu reciklirati u sedam ciklusa. Da ne bude zabune. U tekstu stalno spominjemo PVC stolariju sve vreme misleći na neplastificirani PVC. Od plastificiranog se stolarija ne pravi, a čak iako negde još postoji, to je izuzetno nekvalitetna stolarija koja ima rok trajanja svega deset do petnaest godina. Za nju je istina da se ne može reciklirati, odnosno da zahvaljujući primesama koje su joj dodate, samo 1% se može reciklirati tokom jednog jedinog ciklusa. Ako se spaljuje, ispušta toksične materije u atmosferu. Zato je ona loša u svakom pogledu. Zbog jasnoće, od sad pa nadalje, kada god spomenemo PVC stolariju mislimo na onu dobru i kvalitetnu koja je napravljena on neplastificiranog polivinil hlorida.

Mit broj 3: PVC stolarija deluje jeftino

Neko ko nije dobro pogledao modele vrata i prozora koji su u ponudi kod naših najboljih proizvođača ne zna da se PVC stolarija izrađuje u više boja. Modeli i dimenzije rata i prozora su raznovrsni takođe. Kada ih pogledate, neki čak na prvi pogled podsećaju na aluminijumske ili drvene. Ako kvalitetan materijal prati dobar dizajn onda tu nema govora o jeftinom izgledu. Uzgred, tu su kvake, brave i šarke koje utiču na to kakav utisak imamo o kompletnom proizvodu. Najbolji proizvođači su se postarali da sve što izađe iz njihovog proizvodnog pogona bude kvalitetno, ali i da tako izgleda.

Mit broj 4: PVC stolarija ima kraći životni vek od drvene stolarije

Koliko je rok trajanja PVC stolarije? Kada pogledamo stare zgrade, a naročito porodične kuće na kojima još uvek stoje prozori stari skoro vek, pomislimo da nema šanse da PVC stolarija bude toliko trajna. To je tačno, PVC stolarija ne traje sto godina. Ali, kavi su ti stogodišnji prozori? Da li dobro dihtuju ili kroz njih stalno vuče neki cug? Naravno da oh je zub vremena načeo. Ako se vratimo u malo češću svakodnevnu priču, onda imamo stare prozore i terasna vrata u stanovima koji datiraju od pre 40 godina na primer. Koliko puta ih je samo bilo potrebno farbati premazivati zaštitnim lakovima kako ne bi trulili i kako bi se što duže održali. Ipak, ne pružaju istu izolaciju kao što to čini PVC stolarija. A nju ne treba nikad farbati. Što se uštede energije tiče i poređenja jednih i drugih, već je poznato da je ušteda energije takva da PVC stolarija već posle nekoliko godina upotrebe isplaćuje samu sebe, zato što je potrošnja energenata za zagrevanje smanjena jer je uz nove PVC prozore mnogo bolja termoizolacija. Ali, naravno da Vas zanima koji je to tok trajanja koji imaju novi PVC prozori i vrata. Garancija proizvođača se proteže na period od jedne decenije, a sama stolarija može da traje i do 5 puta duže. Treba je održavati, redovno čistiti i biti pažljiv prema kvakama, bravama i mehanizmima i ona će dugo služiti. Iako drvena stolarija može još duže da traje, u tu priču treba uvrstiti i činjenicu da je njeno održavanje mnogo skuplje i zahtevnije. A povrh svega, toplotna i zvučna izolacija nisu tako dobre na staroj drvenoj stolariji kao na novoj od PVC-a.

Prosudite sami da li želite ili ne da zamenite svoje prozore i vrata novim. Mislimo da već naslućujemo odgovor. Ako se uzme u obzir i veoma povoljna cena PVC stolarije kod naših prodavaca, onda svakako ne bi trebalo da imate dilema.

Pročitajte još:

- Razlika između PVC i uPVC stolarije

M. K.
Back to Top