Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako boravak u dečijoj igraonici utiče na razvoj deteta

Kako dečije igraonice utiču na pravilan psihofizički razvoj dečaka i devojčica? Ovo pitanje postavljaju mnogi roditelji. Boravak u njima ima višestruke koristi. U čemu se one ogledaju?

Poznato je da su decije igraonice bezbedna mesta za najmlađe. One su opremljene tako da štite decu od povređivanja, padova i ujedno i pružaju onu najvažniju, fizičku zaštitu stoga što to nisu javna mesta na kojima se može bilo ko motati. Za početak, to je više nego dovoljno. Svaki roditelj treba da zna da osim kuće postoje još neka mesta na kojima je njihovo dete zaštićeno. To su dečije igraonice, bilo da je reč o zatvorenom prostoru ili otvorenom, koji sve veći broj od njih poseduje. To je osnova svega koja predstavlja preduslov da uopšte razmatramo neko mesto kao kvalitetno za boravak dece. Isto tako, uslov koji je neophodno zadovoljiti je taj da higijena i čistoća budu na zavidnom nivou. Onaj aspekt povezan je sa bezbednošću, ali ovog puta sa zdravstvenom bezbednošću dece. Što se toga tiče, dečije igraonice imaju opremu i igračke koje se lako čiste. Same površine se redovno dezinfikuju. Ovo je veoma važno, a treba znati da je briga o higijeni podložna proverama prilikom kojih rezultati moraju da zadovolje veoma visoke standarde.

Blog ilustracija: Kako boravak u dečijoj igraonici utiče na razvoj deteta


Foto: Pixabay

Vraćamo se na temu koja se odnosi na to kakav je uticaj boravka, druženja i igranja u dečijim igraonicama na psihofizički razvoj dece. Pre svega, jednostavniji deo priče odnosi se na fizički razvoj.

Svi znamo da deca u određenom uzrastu kao da imaju neiscrpnu energiju. Uključe motore i postaju nezaustavljiva. Ali i pre i posle tog uzrasta deci je stalno neophodno kretanje. Fizička aktivnost neophodna je za pravilan rast i razvoj. Deca to instiktivno znaju i zato ne prestaju da se kreću, skaču, trče, penju. Upošljavaju svoje mišiće i kosti kako bi pravilno rasli. Gustina koštanog tkiva i mišićna masa dobijaju se bavljenjem sportom. Roditelji greše kada misle da bavljenje sportom mora da ima neku zvaničnu formu izbora određene discipline i odlaska na treninge. Naprotiv, sport je sve što uključuje aktivnost kretanje i trošenje energije. Lepo je upisati dete i na neki grupni sport, ali u uzrastu od dve, tri ili četiri godine većina dece nije dovoljno zrelo da razume šta to znači i da prihvati novonastale obaveze. Mala deca treba da idu na neke kombinovane sportiće koji uključuju osnove raznih disciplina. Ali, pored ovih treninga koji su dva do tri puta nedeljno, deci svakodnevno treba doza kretanja i aktivnosti. Stanovi i kuće nisu baš idealni za to. U gradovima retko ko ima tako velike sobe u kojima bi dete moglo slobodno da se razmaše i jurca. Čak i da neko živi u kući koju je projektovao tako da ima na primer ogroman dnevni boravak i prostor za igranje dece, to nikad ne može biti do te mere bezbedno kao dečija igraonica. Tu je sve obloženo sunđerima. Čak i kad dete padne, ne može da se udari. Potpuno je slobodno u svom kretanju. Ne morate se brinuti ako se oklizne ili ako se nezgodno dočeka sa tobogana. Mogućnost povređivanja gotovo da ne postoji. Na podovima su debeli slojevi sunđera tako da bilo kakav pad, bacakanje, skakanje ili trapavost kod najmlađih, nemaju baš nikakve posledice. Jednina posledica je da dete nauči da razlikuje igraonicu od drugih mesta što se toga tiče i da shvati da isti takav pad u kući ili na betonu može da bude itekako bolan.

S obzirom na to da je oprema u dečijim igraonicama deci beskrajno zanimljiva, ona su motivisana da istražuju. Vole da se penju na tobogane, da se skrivaju po lavirintima i penjalicama i da nalaze puteve kroz njih. Motivacija je važna zato što im igra na taj način ne dosadi brzo. Imaju dosta toga da nauče i istraže. Zato je i vreme provedeno u fizički aktivnoj igri toliko da se oseti blagotvoran uticaj fizičke aktivnost. Deca se izmore, utroše energiju i posle lepo spavaju. Pored mirnog sna i zasluženog odmora, ona su svakim danom provedenim u igraonici na otvorenom ili zatvorenom odradila i rekreaciju, tj. fizičku aktivnost koja je neophodna za zdravlje i pravilan rast. Inače, pravilan rast manifestuje se i kroz pravilan razvoj kičmenog stuba i skeletnog sistema. Fizička aktivnost i sport imaju uticaja na to da se smanjio procenat dece koja imaju deformitete kičme, koje se korektivnim vežbama i gimnastikom moraju sanirati.

Što se tiče mentalnog razvoja, uticaj dečijih igraonica je značajan. Igre koje se na proslavama rođendana sprovode prilagođene su uzrastu dece. One utiču na razvoj mašte. Bude dečiju radoznalost. Ali to nije sve.

Animatori organizuju igre koje se sprovode u vidu takmičenje između dva ili više timova. Na ovaj način jača se osećaj zajedništva. Timski duh je kvalitet koji se kasnije u životu itekako traži i ceni. Gotovo da ne možete naći oglas za posao koji ne zahteva da budete timski igrač . to se uči od malih nogu. Deca koja treniraju neki ekipni sport takođe ga stiču na jedan prirodan i kvalitetan način. Ona koja se bave individualnim sportovima, ipak imaju priliku da kroz druženje i igre u kojima se timovi nadmeću u nekoj veštini, usvajaju ovu vrednost koja će im tokom odrastanja, školovanja i kasnije posle, mnogo koristiti. Kroz ovakve igre koje su veoma zastupljene tokom proslava dečijih rođendana u igraonicama, deca uče i da dele uspeh. Uviđaju da je svako važna karika i da su zajedničkim zalaganjem postigli cilj. Gubi se sebičluk i gradi se empatija. Koliko god da su ovi trenuci sporadični, oni ostavljaju pozitivne posledice na razvoj deteta. Deo su socijalizacije koje ete inače stiče kada krene u kolektiv.

Kvizovi igre znanja koji su obavezan deo kada su rođendani u dečijim igraonicama u pitanju, a kada slavljenik i gosti imaju dovoljno godina da u njima učestvuju, takođe su veoma korisni. Osim takmičarskog duha, tu je i osećaj zadovoljstva postignutim i pokazanim znanjem. Budi se ljubav prema učenju i saznavanju novih činjenica. Stvara se slika u kojoj se ceni obrazovanje.

Muzičke i plesne igre bude kreativnost kod dece. Tu su i one koje uključuju veštine slikanja i crtanja. Deca koja vole da pevaju, uživaju u karaokama. Ona koja imaju afiniteteta prema plesu i pokretu u igraonici po prvi put imaju priliku da iskažu svoj talenta i možda da navedu roditelje da ih upišu na ples, balet ili ritmičku gimnastiku.

Da ne zaboravimo na kraju da su zabava i smeh ključni činioci srećnog detinjstva. Dečije igraonice su mesta na kojima se klinici najbolje zabavljaju. U društvu vršnjaka igraju se veoma zanimljivih igara. Pri tom su bezbedni u svakom smislu. Možemo slobodno zaključiti da dečije igraonice imaju važnu ulogu i da povoljno utiču na pravilna razvoj deteta.

Pročitajte još:

- Bezbednost dece u dečijim igraonicama

M. K.
Back to Top