Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako do najbolje pvc stolarije

Pitanje koje kupce najčešće zanima pre nego što počnu da biraju novu pvc stolariju odnosi se na razlike u kvalitetu proizvoda kod raznih domaćih prodavaca i proizvođača. Kako je evidentno da postoje izvesne razlike u cenu, težnja je da se nađe najoptimalniji odnos cene i kvaliteta. Kako onda doći na najbrži i najpouzdaniji način do najkvalitetnije pvc stolarije?

Klasifikacija proizvoda u odnosu na kvalitet uvek je prisutna. Najopštiji način je podela na višu, srednju ili nižu klasu. Međutim, nije uvek tako. Kada je pvc stolarija u pitanju postoji izuzetak zato što su prozori, vrata i ostali proizvodi koji spadaju u ovu kategoriju veoma specifični po tome što se među njima ne može napraviti veoma velika razlika u kvalitetu kada se ide od prodavca do prodavca. Naime, reč je o tome da se radi o kvalitetnom materijalu, samom po sebi, a da sve razlike potiču od nekih propratnih elemenata. Sam pvc kao materijal može biti sa primesama ili bez. Već je bilo rači o tome da se za izradu stolarije koristi onaj koji nema dodatnih supstanci kao primesa, a koje se zovu plastifikatori. S tim u vezi je i osobina pvc prozora i vrata da su čvrsti i nesavitljivi. Za neke proizvode koji se prave od raznih plastičnih masa, pa i pvc-a, dobro je da budu elastični, ali prozori i vrata, odnosno stolarija uopšte, to svakako nije. Pvc je materijal koji ima veoma široku primenu. Kako je reč o supstanci koja se dobija kao produkt petrohemijske industrije, njena proizvodnja nije skupa. Same osobine zavise od primesa koje takođe nisu skupe, tako da ni finalni proizvodi nemaju visoku cenu. Neplastificirani pvc se razlikuje od plastificiranog po tome što je on čvršći i neelastičan. Tako da pvc od kog de prave terasna, balkonska vrata, vrata lokala, pregradni zidovi za kancelarije i lokale i naravno prozori, uvek treba da bude izrađen od vrste pvc-a koja je čvršća i trajnija. S druge strane, neki drugi proizvodi ne treba da imaju toliki rok trajanja i treba da budu savitljivi. Inače, dobri pvc prozori i vrata imaju rok trajanja više decenija.

Blog ilustracija: Kako do najbolje pvc stolarije


Foto: Mirandre

Dakle, ako pretpostavimo da svi danas koriste vrstu pvc koja ima oznaku upvc, odnosno pvc koji nema plastifikatore kao primene, kako onda da napravimo kategorizaciju kvaliteta finalnih proizvoda? Suština je u svemu ostalom što čini proizvod. Sam materijal je manje-više isti.

Treba krenuti od preciznosti izrade. Mašine su projektovane i kompjuterski navođene tako da vrše milimetarski precizno sečenje sastavnih delova. Samim tim obezbeđuje se da se i oni lako uklapaju u da je izrada jednostavnija jer nema odstupanja koje bi eventualno mogle da zadaju poteškoće u fabrikama tokom procesa proizvodnje.

Drugi princip je inspekcija koju vrši čovek, čime se obezbeđuje dodatna kontrola kvaliteta. Svaki deo koji se ugrađuje prolazi nadzor, kako bi se eventualni škartovi ili roba sa greškom odbacili i kako nikad ne bi stigli na proizvodnu liniju. Dalje je potrebno da se delovi spajaju precizno, te da se u tu svrhu koriste kvalitetne spojnice, bilo da su metalni šrafovi, lepila i slično. Dakle, kvalitet spojnica je podjednako važan kao i kvalitet svih materijala i delova koji ulaze u sastav jednog elementa pvc stolarije.

Kada se pretpostavi da je sečenje i ukrajanje precizno, zadovoljen je veliki deo očekivanja kada je kvalitet dobijenog produkta u pitanju. Ali, tu priči nije kraj. Ako bismo uzeli za primer jedna klasičan dvokrilni pvc prozor, trebalo bi onda napraviti poređenje između onog šta se nudi.

Da krenemo od metalnih šarki i metalnih ojačanja. Kvalitetni metalni delovi prozora o pvc-a od velike su važnosti. Najbolji domaći i strani proizvođači o tome strogo vode računa kako ne bi svoj ugled i renome brenda koji je izgrađen slučajno narušili time što koriste delove koji nisu vrhunskog kvaliteta. Sami proizvođači pvc stolarije ne prave metalne delove već ih naručuju od drugih fabrika koje se time bave. Ponuda je globalna i velika, a samim tim i mogućnost greške, ako se izabere da se sarađuje sa nekim ko nije pouzdan partner. Pouzdanost se ogleda u više nivoa. Prvi i osnovi je preciznost mera. Sami metalni delov treba d budu veoma precizno izmereni odnosno kalupi u kojima se oni liju ne smeju imati anomalija ili odstupanja. Naručivanje većih količina zahteva i garanciju da su svi elementi prošli pregled i kontrolu kvaliteta u fabrikama u kojima se prave.

Metal je veoma važan činilac kod jednog pvc prozora jer daje dodatnu čvrstoću, dok šarke i drugi mehanizmi obezbeđuju da prozor radi kako treba. Ako je sve ispoštovano, onda neće biti škripanja, zaglavljivanja mehanizma i slično. Metalni delovi, takođe zahtevaju i posebnu pažnju. Međutim, obično je reč o nerđajućim elementima jer je po prirodni stvari prozor nešto što je izloženo vlazi, tako da je normalno da svi sastavni delovi budu otporni na istu. Koliko je bitno da mehanizmi za otvaranje i zatvaranje vrata i prozora rade besprekorno, o tome je suvišno pričati. Ako imate najkvalitetniju pvc stolariju, kada su svi ostali delovi u pitanju, ukoliko bi metal zakazao, onda ništa ne bi vredelo kada su u pitanju dobra vakuumska stakla, lep dizajn, dobre roletne i komarnici. Metalni mehanizmi moraju da klize, inače nema dobrog proizvoda.

Što se same zvučne i toplotne izolacije tiče, ni tu ne bi smelo da bude greške. Razlika između dva prozora u našem primeru je u tome da je jedan u unutrašnjosti okvira ispunjen posebnim materijalima koji pružaju još bolju izolaciju, a drugi je prazan i ima manje pregrada. O ovome treba voditi računa pri kupovini i treba tražiti od prodavca da pokaže ponuđene modele kao i razliku između onih koji imaju posebne ispune i onih koji nemaju. Izaberite ono što vam više odgovara. Najvažnije je da kupujete kod proverenih prodavaca jer tako vas niko neće prevariti.

Za kraj, koja reč o zaptivnoj gumi. Toliko jednostavan deo, a toliko važan. Ako je ona dobra, dugo će trajati i zadovoljstvo kvalitetom pvc prozor biće prisutno. Međutim, ako je guma loša ili se lako odlepljuje, onda to daje negativan utisak koji se preliva na kompletan proizvod. O tome najbolji prodavci vode računa. Jer, niko neće reći, ovaj prozor je super, samo mu je guma loša, već će ceo prozor dobiti etiketu nekvalitetnog. Ako ste kupili ovakav prozor, proverite da li se stvar može rešiti jednostavnom zamenom gume, ukoliko ste primetili da dihtovanje nije na očekivanom nivou.

Pročitajte još:

- Preuređivanje kancelarije uz pvc stolariju

M. K.
Back to Top