Mirandre

Registruj se
Prijavi se

KAKO IZBELITI ZUBE - MOĆ HOLIVUDSKOG OSMEHA

Bliži se leto, vreme u kome smo sve više fokusirani na svoj izgled. Razmišljamo šta je to što bismo mogli da poboljšamo i ispravimo eventualne nedostatke. Koliko god da nam je figura u prvom planu, ne smemo zanemariti kompletan utisak kakav ostavljamo na okolinu. Svako će se složiti da biserno beli zubi nikog ne mogu ostaviti ravnodušnim.

Mnoge stomatološke ordinacije u okviru ponude imaju i izbeljivanje zuba. Sve one idu u korak sa svetom i ovu stomatološku uslugu pružaju u skladu sa visokim evropskim i svetskim standardima. Verovatno Vam se dogodilo da upoznate neku osobu i da jedna od prvih stvari koje ste na njoj primetili budu sjajno beli zubi. I tu se priče ne završava. Ovo Vas asocira na više stvari i ovakav prvi očigledan utisak nosi više skrivenih zaključaka sa sobom. To su na primer:

1. Ova osoba je uredna i negovana. Vodi računa o higijeni.
2. Ova osoba je lepa i privlačna.
3. Blago njoj, poželeli ste da i Vi imate ovako divno bele zube.
4. Ova osoba je dobrostojeća, pripada nekom višem staležu.
5. Ova osoba je uspešna.
6. Pedantna je i sigurno i poslove obavlja s punom pažnjom.
7. Možda živi u inostranstvu, Amerikanci imaju ovako lep i negovan osmeh.

Ovaj spisak bi mogao biti i duži, sami smislite šta Vam je još prošlo kroz glavu kad god se susretnete sa nečijim holivudskim osmehom.

Blog ilustracijaizbeljivanje zuba kod stomatologa 1

Ako mislite da pridajemo veliki značaj belim zubima i da smo možda malo preterali, razmislite malo kakav utisak na Vas ostavlja osoba koje nema bele zube. Ovde ne mislimo na prirodnu boju zuba, koja je ne tako jarka nijansa bele i koju većina ljudi ima, već naprotiv, mislim upravo na ono što bi se najkraće nazvalo žuti zubi. Najugroženiji su pušači. A slede ih osobe koje piju dosta čajeva tamnije nijanse i na kraju ljubitelji kafe. Međutim, nije samo ova loša navika i ovi napici zaslužni za gubitak beline, već na nju utiče i ishrana generalno, kao i voda koju pijemo. Ako pogledate pređašnji spisak, samo se na njega možete nadovezati i shvatiti da osobe koje ne vode dovoljnu brigu o svojim zubima znatno kvare utisak o sebi koji ostavljaju na okolinu. U poslovnom svetu mogu čak izazvati i nepoverenje u određenim situacijama jer neko može doneti pogrešan zaključak da je osoba nemarna i neodgovorna ako ne vodi adekvatno računa o zdravlju i lepoti svojih zuba.

Ako se dvoumite da li da izbelite zube ili ste sigurni da to želite a ne znate koji je najdelotvorniji, najbezbedniji i najefikasniji način izbeljivanja zuba, treba pre svega da svoj fokus usmerite ka odabranoj stomatološkoj ordinaciji. Upozoravamo Vas da nikako ne bi trebalo da samostalno belite zube bez nadzora svog stomatologa. Na ovako nešto možete doći u iskušenje misleći možda da je svako izbeljivanje zuba bezazleno i da ćete proći jeftinije. U inostranstvu, a od skora i kod nas postoje određeni proizvodi koji služe za dobijanje svetlije nijanse zuba i koje možete kupiti u apotekama i drogerijama. Ima nekoliko razloga zašto to ne treba da činite. Pre svega, preduslov da se podvrgnete izbeljivanju zuba je da su Vam svi zubi zdravi. Svakako morate otići na pregled kod stomatologa. Nevezano od estetskog ulepšavanja, preventivni pregledi Vašeg zubara su nešto što treba da Vam postane navika od koje ne odustajete. Ukoliko imate neki karijes ili drugi problem, beljenjem zuba možete samo pogoršati situaciju. Isto tako, zub ili zubi koji postaju tamniji mogu biti znak nekog oboljenja koje, pre svega treba izlečiti, a tek potom se baviti estetikom. Drugi razlog zbog kog ne treba samostalno da se upuštate u avanturu izbeljivanje, a da Vaš zubar o tome ništa ne zna, je činjenica da sredstva koja se koriste u ovu svrhu imaju korozivni efekat i mogu nepovratno oštetiti zubnu gleđ ukoliko se njima nestručno rukuje ili ukoliko se koriste u neadekvatnim dozama ili češće nego što bi trebalo. Iako na kutiji sigurno ima uputstvo, Vaši zubi su možda osetljiviji ili imate neki drugi problem vezan za oralno zdravlje za koji ni ne znate da je tu. Beljenje zuba u kućnim uslovima je apsolutno prihvatljiva metoda koja se često praktikuje, ali podrazumeva se da je vođena od strane stomatologa.

Izbeljivanje zuba cena u stomatološkim ordinacijama

Blog ilustracijaizbeljivanje zuba kod stomatologa 2

Ako se plašite visokih cena u ordinacijama, treba da znate da je i to zabluda i da ova, sve traženija procedura ne košta toliko puno koliko je nekad koštala. Štaviše, usled velike konkurencije i ponude na tržištu, renomirane stomatološke ordinacije nude ovu uslugu po posebnim akcijskim cenama koje su periodične ili trajne. Stoga je najbolje da pogledate deljan spisak ordinacija, odnosno stranicu na kojoj su cene izbeljivanja zuba u okviru ponude, kako biste imali pregled i uvid kako se one kreću. Cena izbeljivanja zuba zavisi i od metode koja se primenjuje. Kod naših i svetskih zubara najpopularnije i najtraženije su lasersko izbeljivanje zuba i izbeljivanje zuba splint metoda kojom se zubi bele u kućnim uslovima. Ova metoda se još zove i splint - trej metoda zato što se u ordinaciji uzima otisak zuba na osnovu koga se pravi tzv. trej (tacna) koja savršeno naleže na zube i u koju se dozirano sipa poseban gel na bazi vodonik peroksida. Proces se ponavlja tokom 7 do 10 noći, a efekat može biti čak do četiri nijanse belji zubi u odnosu na početak tretmana.

Lasersko izbeljivanje je brže i najčešće skuplje, osim ako ne naiđete na neko akcijsko sniženje gde možete ovu sjajnu metodu oprobati po iznenađujuće povoljnoj ceni. Tretman laserom traje do 45 minuta i odmah daje rezultat. I jedna i druga metoda imaju efekat čak nekoliko godina. Na koju god da se odlučite, sam rezultat će Vas naterati da vodite bolju brigu o zdravlju i higijeni Vaših zuba. Bićete zadovoljni rezultatom i želećete da on što duže potraje, tako da nećete više zanemarivati redovno trominutno pranje zuba ujutru i uveče. Počećete da koristite i zubni konac. Zdrave navike u vezi sa higijenom zuba i usta postaće Vaš uobičajeni ritual.

Kada se odlučite na ovaj korak osećaćete se lepše, porašće Vam samopouzdanje i bićete slobodniji i sigurniji u komunikaciji sa ljudima. Priuštite to sebi, jer Vi to zaslužujete!

M.K.

Back to Top