Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako izgledaju savremeni starački domovi

Za razliku od onoga na šta smo navikli ranije, pre više decenija, kada se pomenu gerontološki centri, današnji starački domovi izgledaju znatno drugačije.

Većina vlasnika domova za smeštaj i negu odraslih i starijih lica će Vam reći da su, pre svega želeli da naprave domaću kućnu atmosferu. To se vidim odmah na ulazu, gde se blizu predsoblja nalazi dnevni boravak koji je manje ili veće kvadrature. Dnevni boravci su opremljeni ugaonim garniturama i televizorima sa velikim ekranima. Današnji staracki domovi često su smešteni u prostranim kućama sa pripadajućim dvorištem ili zelenom površinom. U bašti postoje garniture za sedenje, travnjaci, klupe i staze za šetnju, ukoliko je prostor koji pripada domu dovoljno velik. Neki domovi imaju i cvetne bašte koje se redovno uređuju, s puno pažnje. Unutrašnjost doma je manje ili više luksuzno opremljena. Neki štićenici su smešteni u jednokrevetne sobe ili apartmane, dok su drugi u višekrevetnim sobama. Izbor zavisi od samog afiniteta stanovnika doma. Neko više voli svoju privatnost, dok neko drugi ne voli nikad da bude sam, i želi da ima društvo.

KUHINJA U DOMU

Starački domovi najčešće imaju sopstvene kuhinje u kojima je zaposleno osoblje zaduženo za pripremu svih obroka. Postoje standardni meniji. Međutim, u odnosu na zdravstveno stanje štićenika doma, meni se koriguje u skladu sa individualnim potrebama i preporukama lekara. Generalno, bez obzira na preporuku, nastoji se da obroci budu što zdraviji, da imaju što manje soli, a da pri tom budu ukusni. Ako neko ima poseban način ishrane kao što je hipertoničari ili dijabetičari, o tome se strogo vodi računa kao se ne bi narušilo njihovo zdravlje.

ZDRAVSTVENA ZAŠTITA

Dom ima svog ordinirajućeg lekara opšte prakse koji vrši redovne sistematske preglede stanovnika. Pošto su često potrebni i pregledi lekara specijalista, domovi imaju saradnju i sa njima i u dogovoru sa porodicom štićenika, organizuje se dolazak doktora. Najčešće se zakazuju pregledi neurologa i interniste. Štićenike može pregledati i drugi lekar ukoliko to porodica zahteva. Cena zdravstvene nege u domovima generalno podrazumeva da je nadzor lekara opšte prakse uključen u redovnu cenu doma, a da se dodatni pregledi specijalista posebno naplaćuju po dolasku. Što se ovoga tiče, svaki privatni starački dom ima svoju politiku, tako da se o tome treba unapred informisati. Pomoćno medicinsko osoblje je stalno prisutno kako bi pružilo adekvatnu negu svima kojima je to potrebno. Neki od domova za smeštaj starijih i odraslih lica imaju kapacitete da pruže i palijativnu negu bolesnika. Standardna, svakodnevna zdravstvena zaštita i nega podrazumeva da osoblje vodi računa o redovnom uzimanju terapije ukoliko je ona prepisana. Velika pažnja i briga usmerena je i ka higijeni štićenika koji imaju poteškoća da se samostalno staraju o tome.

CENA STARAČKOG DOMA

Gotovo nijedan starački dom nema fiksnu cenu. Ona najčešće zavisi od zdravstvenog stanja štićenika i od potrebne medicinske nege i pažnje. U cenu su uključeni svi obroci i smeštaj, kao i osnovna zdravstvena nega. Ovo je uopšteno pravilo, ali svaki dom ima pravo da formira cenovnik na sopstveni način. Sve se unapred definiše i ugovara, kako bi se tačno znalo šta štićenik dobija za neku određenu svotu novca na mesečnom nivou. Porodici se predočavaju i eventualni dodatni troškovi, kako bi svi bili zadovoljni. Cene mesečnog smeštaja u staračkom domu variraju i u odnosu na opremljenost samog doma. Neki od njih su luksuzno opremljeni i shodno tome, može se reći da nude veći komfor. Drugi imaju standardnu opremu, skromnije opremljene kapacitete. Nekom je ovo bitan činilac u odabiru. Međutim, ono što bi trebalo da bude važnije od samog prisustva ili odsustva luksuza je sama atmosfera koja vlada u prostorijama doma. U poređenju sa opremljenošću, kvalitet usluge i adekvatna nega uvek treba da ima primat. Najvažnije je da je osoblje koje je zaposleno u domu stručno, pedantno i odgovorno. Samo uređenje je stvar ukusa, a kao što znamo, o ukusima ne vredi raspravljati. Isto tako, postoji i stara izreka „sto ljudi – sto ćudi“, nešto što jednoj osobi savršeno odgovara, druga za to isto može naći bezbroj zamerki.

SOBE, APARTMANI I SMEŠTAJ U DOMU

Deljenje sobe za nekog je preduslov, a za nekog neprihvatljiva opcija. U svakom slučaju ona postoji, kao i što postoji ona druga, a to su apartmani i jednokrevetne sobe. Negde deo smeštajnih kapaciteta ima sopstvene terase, a u nekim domovima svaka soba ima svoju terasu. Zajedničke prostorije su često deo u kome stanovnici koji nisu naročito narušenog zdravlja, vole najviše da borave. Zato je važno da su one prostrane, udobne, pravilno osvetljene i da imaju dobro provetravanje i ventilaciju.

BRIGA O HIGIJENI

Zbog same prirode ustanove, u kojoj borave osobe osetljivijeg zdravlja nego druge grupe stanovništva, pravilna briga o higijeni jedna je od najvažnijih stavki. Redovno čišćenje i usisavanje svih prostorija je neophodno, kao i dezinfekcija sanitarnog dela, kuhinje i trpezarije. Sve suprotno od ovoga moglo bi da dovede do ozbiljnih posledica po krhko zdravlje najstarije populacije. Zato treba da postoji posebno osoblje čije je zaduženje briga o higijeni, kako bi se zadovoljili svi zdravstveni standardi. U zavisnosti od organizacije prostora, domovi imaju najčešće zajedničku trpezariju, toalete i kupatila, ali i sobe sa sopstvenim kupatilima.

OKRUŽENJE DOMA

Domovi u centru grada imaju manja dvorišta i zelene površine u odnosu na domove koji su izmešteni van grada. Vlasnici i osnivači uglavnom su nastojali da za dom pronađu objekte koji su u mirnijim ulicama. Svi oni imaju manje ili veće zelene površine u kojima se provodi slobodno vreme.

Svaki starački dom je po nečemu specifičan, a zahvaljujući činjenici da ih ima više, svako može pronaći onaj koji mu najviše odgovara po lokaciji, ceni ili nekoj drugoj karakteristici.

S.V.
Back to Top