Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako odabrati najbolju dečiju igraonicu za rođendansku žurku

U vreme kada se bliži dečiji rođendan, svi roditelji imaju temu za razmišljanje , a to je kako i gde ga proslaviti. Iz praktičnih razloga sve veći broj odlučuje se da to ne bude kod kuće već izbor pada na decije igraonice. Koji su kriterijumi za odabir dečije igraonice u kojoj ćete napraviti najbolju žurku za Vašeg mališana i za sve Vaše i njegove goste?

Blog ilustracija: Kako odabrati najbolju dečiju igraonicu za rođendansku žurku


Foto: Pixabay

Posao sa igraonicama već godinama unazad cveta. Mnogi komentarišu kako se neko nije toga ranije setio. Pamtimo naše rođendane dok smo bili deca. Slavili su se kod kuće. Dok smo išli u vrtić, gosti su uglavnom bili odrasli: rođaci i prijatelji naših roditelja i eventualno po neki drugar ili drugarica iz komšiluka. Kad smo krenuli u školu, situacija je za naše roditelje bila mnogo komplikovanija. U stanovima nisu imali dovoljno mesta za sve drugare iz odeljenja koje smo želeli da pozovemo. Ako se na to dodaju i odrasli gosti, onda je to stvarno bila nemoguća misija. Kako su sve to naši roditelji uspevali da organizuju, da li se neko seća? Na svu sreću danas postoji više rešenja, a jedno od njih, koje većina roditelja smatra idealnim je organizovanje proslave u dečijoj igraonici. Znamo svi da su prednosti višestruke. Za početak, ne morate brinuti o tome da li ima dovoljno prostora za sve goste koje želite da pozovete (osim ako ne mislite na stotine ljudi). Dalje, sve je prilagođeno deci i kompletan prostor je bezbedan za decu. Sledeće: ima ko će sa decom da se bavi i da ih zabavlja – tu su hostese i animatori. Onda: ako ne volite da kuvate i spremate hranu, postoji ketering koji će sve to odraditi umesto Vas. Kad se žurka završi, nered sprema neko drugi, a Vi odlazite svojoj kući koja je sređena i netaknuta (ako ste je sredili). Ovo je kratka lista i podsetnik zašto je bolje slaviti dečiji rođendan u igraonici, a pozitivnih aspekata još je više. Ali i ovo je više nego dovoljno.
Dečijih igraonica ima puno, a kako znati koja će biti najbolja za Vas. Mame (i poneki tata) beba kojima treba proslaviti prvi rođendan prave čitava istraživanja o tome kako da izaberu mesto proslave. Meri se sve: prostor, ponuda rođendanskih paketa, lokacija, cena. Raspituju se kod drugih mama koje su već prošle tu priču. Ovde Vam nudimo nekoliko saveta čime treba da se rukovodite pri izboru.

Pre svega, treba da Vam se dopadne prostor. Ako je neka dečija igraonica trenutno in i ako se mnogima sviđa, ne mora da znači da će biti u Vašem fazonu. Nemojte biti lenji i samo ih zvati telefonom ili se ograničiti na one u kojima ste dotad bili kao gost. Obiđite i one u kojima nikad niste bili, pogledajte kako je organizovan prostor. Da li su delovi za odrasle i decu suviše odvojeni tako da roditelji nemaju uvid u to šta deca rade. Ovo je u redu kada su starija deca u pitanju, ona koja su već školskog uzrasta. Međutim, za mlađu decu je bolje da je fizička barijera između kafića gde su roditelji i dela gde je igraonica manja i da je lakše motriti šta deca rade i eventualno im prilaziti kad god se ukaže potreba. Dečije igraonice na više spratova, stoga nisu toliko praktične kada su proslave za najmlađu decu u pitanju.

Važno je i kada je dečiji rođendan. U odnosu na godišnje doba proširuje Vam se izbor. Ako je rođendan u letnjim mesecima, krajem proleća ili početkom jeseni, onda je svima mnogo prijatnije da borave napolju nego unutra. Birajte dečiju igraonicu koja ima prostran otvoreni deo, koji je dovoljno velik da se u njemu sve odvija. To može biti dvorište koje ima svoje igralište sa toboganima, mrežama, lavirintima, ali i sa dovoljno praznog prostora na kom animatori organizuju zabavu i razne igre. Sama činjenica da postoji neko, bilo kakvo dvorište, nije dovoljna. Neophodno je da postoje kapaciteti da se svi gosti i sva deca u isto vreme nalaze u njemu i da za to ima sasvim dovoljno prostora. Nasuprot tome, za zimske rođendane dvorište je nebitno, ali je lepo kada bar deo prostora ima prirodnu svetlost koja nam uvek nedostaje i manjka tokom ovih meseci.

Raspitajte se unapred detaljno o cenama. Mana mnogih igraonica, na šta se roditelji žale je da ne znaju unapred koliko će rođendan koštati. Na primer, mnoge imaju cenu zakupa prostora koja je viša vikendom nego radnim danima zbog popularnosti termina. Što se ostalog tiče, može se naručiti keternig i torta čije se cene unapred znaju, ali što se tiče pića, cena se ne zna unapred i zavisi od toga šta gosti budu popili. To je kao otvoreni bar i u zavisnosti od toga koliko će odraslih biti prisutno, cifre mogu biti poprilične na kraju. Kada su mlađa deca koja idu u vrtić u pitanju, obično roditelji vole da ostanu za vreme rođendana kako bi bili blizu ako budu potrebni svom detetu. Sa starijom decom je nešto drugačije, neki roditelji vole da budu prisutni zbog druženja i to im je svojevrstan izlazak, dok drugi ostave dete na rođendanu i iskoriste tih par slobodnih sati da nešto obave. Pravilo je da: što više odraslih to veći troškovi. Ponekad roditelji slavljenika školarca naglase da će žurka biti samo za decu, jer nisu u mogućnosti da priređuju skupe zabave za roditelje. Ova varijanta je praktična, ali ne toliko elegantna. Raspitajte se u igraonici da li postoji neka varijanta all inclusive paketa. Ako Vam je važno da unapred znate troškove, insistirajte na tome. Ako ne postoji skroz fiksna cena, onda se dogovorite da se ograniči (tj. izbaci) služenje skupih alkoholnih pića. Pošto je dečiji rođendan u pitanju, a oni se slave tokom dana, Vaše je puno pravo da alkohol kompletno ukinete. Ali, barem možete da ga ograničite. Isto tako, dobro je i ako ste u mogućnosti da za odabranu igraonicu čujete i poneku direktnu preporuku od poznanika ili prijatelja koji su tu već slavili rođendan ili da pogledate kakvi su komentari korisnika. Možda se neko požali na nešto na šta niste računali, a može da se desi da dobijete potvrdu da je dečija igraonica na koju ste se nameračili zaista odlična.

Lokacija dečije igraonice ne mora biti presudna, ali se mnogi odlučuju za mesto koje je blizu većini gostiju. Ako dete ide u školu ili obdanište, često se bira neka dečija igraonica u tom kraju. Međutim, čak i ako izbor padne na neku koja je udaljena, to ne mora da znači da će manje gostiju doći, samo će im možda biti malo teže da se organizuju. Mislite i na to dok birate igraonicu. Igraonice u poznatom kraju gosti će lakše pronaći. Ako izaberete neku koja je daleko i ako je uz to i malo zabačena, stavićete svoje goste na muku dok Vas ne pronađu. Gledajte i da postoji adekvatan parking, jer nikome ne treba dodatni stres traženja parking mesta kad to ne mora.

Želimo Vam puno sreće u odabiru i sjajan provod na rođendanskoj žurci Vašeg mališana!

Pročitajte još:

- Ko su animatori u dečijim igraonicama

M. K.
Back to Top