Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Ko su animatori u dečijim igraonicama

Koje je jedno od omiljenih mesta današnje dece? To je svakako dečija igraonica. Dnevno igranje, mesto okupljanja ili proslave rođendana – više je povoda kada deca sa roditeljima ili bakama i dekama posećuju dečije igraonice. Tim animatora je ono po čemu se mogu upoređivati i takmičiti. Šta animatori znače igraonicama, otkrijte u nastavku.

Ako bismo hteli da napravimo poređenje dečijih igraonica kod nas, mogli bismo da sagledamo kakav imaju prostor, da li su velike ili male, pogodne za rođendane na otvorenom, ali još jedna veoma važna stavka koju decije igraonice vode računa je kakva je animacija dece i ko su osobe koje se njom bave. To im daje identitet i izdvaja ih u odnosu a druge. Timovi animatora koji rade sa decom odavno su nam poznati, još iz vremena pre nego što su igraonice postale popularne kod nas. Upoznali smo ih na putovanjima, boraveći sa decom u poznatim letovalištima i zimovalištima. Poznato nam je kako smo nekada, moda i sami dok smo bili deca, uživali u raznim tematskim večerima koje su vodili animatori. Svako veče bilo je rezervisano za nešto novo: maskenbal, takmičenje u plesu, najbolja frizura, pantomima, takmičenje u pevanju ili jednostavno super žurka sa omiljenom muzikom. Sa tih putovanja ostajale su uspomene u vidu fotografija, i diploma, a dugo smo pamtili i naše omiljene animatore. Želeli smo da su nam takve zanimljive osobe uvek tu negde, blizu, u okruženju.

Blog ilustracija: Ko su animatori u dečijim igraonicama


Foto: Mirandre

Dečije igraonice sarađuju sa animatorima kao spoljnim saradnicima ili imaju svoje animatore koji su zaduženi da svaki rođendan bude nezaboravan. Kada su u pitanju timovi koji dolaze u igraonicu po pozivu, onda se tu povećava izbor što se vrste animacije tiče. Tako imamo animatore koji svoj program baziraju na muzičkim tačkama. Rade u timovima ili solo i sviraju neki instrument. Kako bi se organizovala zabava i adekvatna program za razne uzraste dece, tako i njihov repertoar treba da bude veoma širok. Bez obzira što su dečije igraonice opremljene najsavremenijom tehnikom, kao što su veliki smart televizori sa odličnim ozvučenjem, ipak ima nešto posebno u nastupu uživo kada ga upoređujemo sa puštanjem pesama preko YouTube-a. Pored animacije koja se bazira na ivođenju muzike (sviranju nekog instrumenta i pevanju) veoma čest i popularan vid animacije koji se sprovodi u timovima je animacija koja ima dosta elemenata sporta. Ona se sastoji iz niza zanimljivih igara koje su prilagođene da se igraju sa manjom ili većom grupom dece. Tim animatora ima spremno više programa koji su namenjeni raznim uzrastima. Programi se stalno dopunjuju, obnavljaju i menjaju kako bi bili još zanimljiviji.
Tim animatora angažuje se, gotovo obavezno kao deo proslave dečijeg rođendana u igraonici. Pored toga, u nekim igraonicama svoj program sprovode kada su neki praznici, kao što je Nova godina, kada priređuju posebnu novogodišnju priredbu sa raznim iznenađenjima. Što se tiče svakodnevnog rada igraonica kada deca, mimo rođendana dolaze na dnevno igranje, animatori ili hostese im prave društvo i organizuju igre kako bi pomogli deci da se bolje snađu i zabave. Takođe, oni su tu i da motre na decu. Pravilo većine igraonica je da odrasli ne mogu ostavljati decu do 4 godine starosti da se samostalno igraju. Tek nakon navršene pune 4 godine, dete može da bude bez nadzora roditelja, koji za to vreme može da popije kafu, pročita novine i opusti se u kafiću igraonice.

Kada dečije igraonice proslavljaju dečije rođendane onda je to posebna prilika da se organizuje duži program. Roditelji koji su gosti na rođendanu međusobno prenose utiske u vezi sa programom i načinom vođenja rođendana. Pozitivni utisci su dobra preporuka drugima d se i oni odluče da svom detetu proslave rođendan baš u toj igraonici.

Među programima koji su veoma popularni kod dece su i nastupi mađioničara. Oni su saradnici igraonica i dolaze kada imaju zakazan nastup. Deca vole da pogađaju kako se neki trik izvodi, a u današnje vreme kada su informacije dostupne na internetu, naročito starijoj deci koja znaju da ga koriste, onda ni mađioničarima nije lako da idu u korak s vremenom i smišljaju i savladavaju nove fore i fazone. Nastupati pred decom nije lako jer ona su uvek surovo ikrena. Nemaju još uvek izgrađenu socijalnu svest o tome kako u nekim situacijama nije prihvatljivo iskazivati negativno mišljenje, već reaguju potpuno otvoreno i bez uvijanja. Ako im se nešto dopadne, njihov osmeh je najveća moguća nagrada. Želja da aktivno učestvuju u animaciji i programu, takođe je priznanje izvođaču ili voditelju da sve ide kako treba i da su deca zadovoljna. Ali, ako im je dosadno ili im se nešto ne dopada, onda će to otvoreno reći. Svako ko se našao u takvoj situaciji pred decom, nije mu bilo svejedno. Obično osete kad je neko neiskren i kad nešto radi usiljeno, zato ih iskrenošću možete i najlakše pridobiti.

Dečije igraonice imaju i posebne delove koje su uglavnom namenjeni starijoj deci, a to su konzole sa video igricama. Roditelji dece koja su postala gejmeri u manjoj ili većoj meri, više vole da ona provode vreme u direktnom druženju sa vršnjacima ili da učestvuju u igrama koje sprovodi tim animatora, nego da su prikovan za ekran. To ih brine i razmišljaju o tome kakve posledice može da ostavi. Ali, ipak neka deca su jednostavno prerasla animaciju u igraonicama i jedino što bi moglo da ih zainteresuje pored video igrica jesu takmičenja sa vršnjacima ili eventualno neka sportska aktivnost. Zato su proslave rođendana u balonima za fudbal ili tenis popularne među starijom decom. Animacija je tu sportskog tipa koju sprovode mladi treneri ili studenti DIF-a.

Inače, timovi animatora mahom su sastavljeni od mlađih ljudi punih energije, entuzijazma koji imaju pregršt kreativnih ideja, a i snage da ih sprovedu u delu. Rad sa decom je zahtevan i intelektualno i fizički. Kvalitetan program uvek ostaje zapažen i izdvaja najbolje dečije igraonice u odnosu na ostale.

Pročitajte još:

- Dečije igraonice kao mesto okupljanja porodice

M. K.
Back to Top