Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako odabrati sobna vrata

Kako da odaberete sobna vrata koja će odgovarati svim Vašim potrebama? Pitanje je koje ste sebi postavljali kad ste renovirali stan ili kuću. Isto tako, svako ko je nešto gradio ili gradi želi da napravi mudar izbor.

Kada su sobna vrata u pitanju tu nema mnogo filozofije. Postoji nekoliko pravila, ili bolje rečeno saveta kojih bi trebalo da se pridržavate kad kupujete ova vrata. Pre svega, da se osvrnemo na to kome su potrebna nova sobna vrata? Svako ko ovo čita, prvo bi pomislio na renoviranje ili izgradnju stambenog ili poslovnog prostora. I to je tačno. Međutim, nova sobna vrata mogu Vam pomoći i da sa malo ulaganja ulepšate svoj prostor, a da to ne potpada pod kategoriju renoviranja. Ako u Vašem stanu imate stara sobna vrata, koja su možda još iz vremena kad se gradila zgrada u kojoj stanujete, pomislite samo kako bi prostor živnuo ako biste stara vrata zamenili novim.

Blog ilustracija: Kako odabrati sobna vrata


Foto: Mirandre

U svakom slučaju, kada dođe vreme za kupovinu novih unutrašnjih vrata, na koji način da znate da ste odabrali prava? Prvo, pogledajte koji su sve cenovni rangovi u opticaju. Primetićete da postoje veoma povoljna sobna vrata koja su domaće proizvodnje. Sami proizvođači vrše i ugradnju sobnih vrata tako da tu sigurno nema greške. Znaće kako treba uraditi pripremu i koje sve korake treba preduzeti kako bi vrat bila postavljena kako treba. Tako da, ako želite da ne izlazite iz granica zacrtanog budžeta, onda svakako treba da znate da i dalje imate veliki izbor modela sobnih vrata po cenama koje su povoljne i uklapaju se u Vaš plan. Uvidećete i da su unutrašnja vrata jeftinija od spoljašnjih, a naročito od sigurnosnih. To je iz razloga što je za njih potrebno manje materijala, jednostavnija su za izradu i imaju manje sastavnih delova nego spoljnja vrata. Sobna vrata, kao i ulazna, imaju bravu koja se može zaključavati i otključavati, ali ove brave su daleko pristupačnije i jednostavnije nego one sigurnosne koje prostor štite od spoljašnje sredine.

Materijali koji su u opticaju mogu biti razni, ali najčešće je to u pitanju neka vrste drveta naravno. Kada kažemo neka vrsta, ne mislimo na puno drvo, već na ivericu, tj. oplatu koja se od nje pravi. Od debljine vrata i od materijala od kojih su načinjena zavisi i njihova toplotna ali i zvučna izolacija. Kada su sobna vrata u pitanju većina kupaca postavlja pitanja prodavcima u vezi sa tim koliko neki model pruža dobru zvučnu izolaciju. Jasno je da je za unutrašnja vrata to mnogo važnije od toplotne izolacije, koju faktički niko ni ne pominje u ovom kontekstu. Zvučna izolacija unutar stambenog i poslovnog prostora veoma je važna. Svako od ukućana ima neki svoj deo prostora u kome provodi deo vremena obavljajući razne aktivnosti, za koje mu je nekad potreban mir i tišina. Kada neki član porodice želi da se odmori, dok bi drugi da gleda TV, svakako da je važno da vrata između soba koje ih razdvajaju budu takva da se kroz njih ne prostiru svi zvuci kao da ste u istoj prostoriji. Čak i u malim stanovima, važno je da postoji dobra zvučna izolacija, na primer između toaleta i sobe. Isto tako, kad je reč o poslovnom prostoru, onda svaka kancelarija i zasebna prostorija treba bude zaštićena od spoljnje buke, a isto tako važno je i da se sve što se unutra priča ne čuje napolju. Da bi se ovo postiglo, važno je odabrati modela unutrašnjih sobnih vrata koji ima posebnu ispunu koja pruža zvučnu izolaciju. Isto tako, veoma je važno kako su vrata postavljena, da li postoji prag i da li postoji prostor koji poput malog šaltera zjapi između poda i vrata. Ako je ovako nešto prisutno, to doprinosi da se zvuci prenose iz prostorije u prostoriju. Kada majstori dođu da uzmu meru ili da postave vrata, unapred sa njima treba videti šta je potrebno da se promeni kako bi se to sprečilo. Postoje i posebni dodaci koji pomažu da vrata bolje dihtuju i zaptivaju. Oni pomažu da zatvorena vrate prave bolju fizičku barijeru i samim tim i da bolje izoluju zvuk.

Sigurno ste primetili da neka sobna vrata imaju posebne konture u vidu ukrasnih detalja. Nekome se to dopada, a neko je ljubitelj ravnih i glatkih površina na vratima. Ako su konture, tj linije koje su uglavnom geometrijskog oblika, dizajnirane na način da deluju veoma moderno ili otmeno, onda to poboljšava utisak koji imamo kada posmatramo ta vrata, a samim tim vrata deluju skupocenije i luksuznije. Ali, nasuprot tome, loš dizajn može da pokvari sliku i utisak do te mere da sobna vrata deluju nekvalitetno i jeftino. Niko ne želi da nova vrata deluju kao bofl roba, već je cilj da se postigne što bolji dojam i da ona izgledaju što elegantnije i vrednije. Zato se dobro zagledajte u vrata koja birate i pomislite kakav biste Vi utisak imali ako biste ih videli u nečijem stanu. Ako Vam nešto u pogledu smeta, a ne znate ni sami šta je to tačno, onda tražite drugi model. Cena sobnih vrata ovde ne igra neku značajnu ulogu. Ne mora da znači da su skuplja vrata vizuelno prijemčivija ili da bi se skladno uklopila u celinu Vašeg prostora.

Vodite računa o bojama. Nekada je većina sobnih vrata bila u nekoj od nijansi prirodne boje drveta, u beloj, tamno braon ili u crnoj boji. Ukratko, sva vrata su bila u nekim prirodnim tonovima. Imena ovih boja i danas su aktuelna, kao i same boje: bukva, orah, jasen, javor, trešnja … Ali, danas ovoj listi možemo da dodamo i druge boje kojih ranije nije bilo na meniju. Ako VI to želite, naći ćete vrata u žutoj, zelenoj, crvenoj ili plavoj boji. Ili bilo kojoj drugoj. Ako ste pomislili da ćete ih lako ofarbati, stanite malo, jer današnja sobna vrata nisu sva od drveta koje se može farbati. Ako hoćete, ili su Vam iz bilo kog razloga potrebna sobna vrata u nekoj ludoj boji, najbolje bi bilo da se sa proizvođačem dogovorite kako najjednostavnije da dođete do njih. Moguće je da oni u svojoj ponudi imaju model vrata koja se farbaju u bolju po narudžbini kupca. Ipak, treba d imate u vidu da je važno kako se sobna vrata uklapaju u ostatak enterijera, kako idu sa bojama zidova, nameštaja, parketa, podnih obloga i stolarije. Zato su ipak najprodavanija sobna vrata ona koja su napravljena u prirodnim bojama i tonovima.

Tako da, birajte pažljivo i strpljivo, ali znajte da modela ima zaista puno, što znači da ćete pre ili kasnije naći onaj koji Vam odgovara po svemu - po ceni, izgledu i funkcionalnosti.

M. K.
Back to Top