Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako se hrane deca u privatnim vrtićima

Moje dete jede spanać, a tvoje? Treba da upišete dete u privatni vrtić? Tamo će provoditi dobar deo dana. Da li će imati sve što mu treba? Da li su obroci servirani zdravi i da li je sve sveže. Mnoštvo pitanja i briga Vam se mota po glavi. Istraživali smo kakva je situacija u privatnim predškolskim ustanovama što se tiče usvajanja zdravih nutritivnih navika kod dece, kao i vrsti i poreklu namirnica koje se koriste za pripremu obroka. Pre svega, treba da budete upoznati sa činjenicom da svi privatni vrtici treba prilikom osnivanja ispunjavaju visoke standarde u vezi sa zdravstvenom i sanitarnom bezbednošću kako bi uopšte dobili dozvolu za rad i neophodnu akreditaciju. Kada smo inicijalno ovo utvrdili, treba da se pozabavimo samim procesom koji se odvija u privatnim predškolskim ustanovama ili van njih, a koji podrazumeva kompletan put od planiranja do serviranja obroka.

Ne postoji striktni standard u vezi sa vrstom i grupom namirnica od kojih se deci spravlja doručak, ručak ili neka od užina. Takođe, vreme serviranja se može neznatno razlikovati od vrtića do vrtića, kao i broj i raspored obroka u toku dana. Međutim, sve ove razlike su male i manje ili više sve predškolske ustanove imaju sličan režim bar kada je u pitanju broj obroka i razmak između njih. Takođe postoje neki oprobani modeli kojih se većina pridržava, a koji ćemo mi ovde opisati.

Ilustracija Kako se hrane deca u privatnim vrtićima


PLANIRANJE ISHRANE U VRTIĆU

Sastavljanje nedeljnog jelovnika nije ni malo jednostavna stvar i njome se ne mogu baviti laici. Za planiranje i osmišljavanje vrsta namirnica i konkretnih jela koje će biti na meniju u vrtiću zadužen je lekar nutricionista. To je osoba čija je uža specijalnost pravilna ishrana. Pod tim podrazumevamo svaku životnu dob, ali konkretno u slučaju planiranja obroka u vrtiću, sve je prilagođeno specifičnim energetskim i nutritivnim potrebama dece predškolskog uzrasta. Pored grupa namirnica koje treba da budu zastupljene u određenom srazmeru, treba znati i koja je adekvatna i optimalna količina izražena u gramima. O svemu ovome nutricionista vodi računa i poštujući pravila, sastavlja jelovnik. Privatni vrtići koji imaju sopstvene kuhinje angažuju spoljne saradnike koji se bave planiranjem i preporukama. Druge predškolske ustanove opredelile su se za usluge ketering kompanija i sa njima su, takođe pod nadzorom nutricioniste, uskladile jelovnik i količine koje treba da budu svakodnevno isporučene.

POREKLO NAMIRNICA

Deca su naše najveće blago. Njihovo zdravlje na prvom nam je mestu. Kvalitet, ispravnost i svežina namirnica i sastojaka koje se koriste za kuvanje jela u privatnim vrtićima, strogo je kontrolisana. Postoje vrtići i predškolske ustanove koje su se čak opredelile za upotrebu namirnica organskog porekla. Meso i mleko sa domaćih farmi, jaja iz slobodnog uzgoja, kao i povrće i voće iz domaćih voćnjaka i plastenika koje je gajeno pod kontrolisanim uslovima – neki su od činilaca za čiju upotrebu su se opredelilo osoblje koje vodi vrtić. Pošto su deca naročito osetljiva kategorija, puna pažnja usmerena je ka strogom odabiru i selekciji svega što s može naći na vrtićkoj trpezi.

NAČIN PRIPREME HRANE U KUHINJAMA PRIVATNIH VRTIĆA

U obilasku privatnih vrtića, svi oni koji si imali sopstvene kuhinje, to su naročito i s ponosom isticali. Na taj način zaokružena je jedna celina adekvatne brige o najmlađima. Kada imate pod kontrolom sve što se u vrtiću dešava, onda ste još više sigurni u kvalitet usluge koju pružate. Tako nam kažu vlasnici vrtića. U kuhinjama je higijena na prvom mestu, a mnoge od njih se mogu pohvaliti i modernom opremom i aparatima koji umnogome olakšavaju posao i ubrzavaju čitav proces. Pored bolje kontrole i veće slobode u odlučivanju šta, kako i kad, vrtići sa sopstvenom kuhinjom imaju i benefit da lakše usklade posebne zahteve roditelja u vezi sa decom koja imaju posebne režime ishrane. Opšta preporuka i stav je da se forsiraju hipoalergenske namirnice, ali isto tako, strogo se evidentira svaka eventualna alergija koju neko od dece ima ili bilo koji drugi zdravstveni činilac koji zahteva korigovanu dijetu. Ako imate dete koje je alergično na jednu ili više namirnica ili ima prepisan poseban režim ishrane, potrebno je da prilikom odabira vrtića saznate na koji način konkretna predškolska ustanova to rešava i kakve su mere predostrožnosti.

OBROCI U VRTIĆU

U cenu celodnevnog boravka deteta u vrtiću ili predškolskoj ustanovi uračunati su i obroci. Njihov raspored je u najvećem broju vrtića sledeći: doručak, voćna užina, ručak i mlečna užina. Jelovnik za narednu sedmicu je istaknut na oglasnoj tabli i/ili na veb sajtu vrtića kako bi roditelji znali šta je dete jelo tog dana. U nekim boljim vrtićima postoji praksa, koja je veoma korisna, a to je da se roditelju svakodnevno, kad dođe po dete, uruči izveštaj kako je ono tog dana jelo. Pošto sve vreme pričamo o zdravoj hrani i zdravim nutritivnim navikama, a dobro znamo da su mnoga deca izbirljivci koji više vole pice i pljeskavice nego povrće i zeleniš, neki roditelji brinu da im dete ne ostane gladno u vrtiću, ili da ga neko ne tera da jede na silu nešto što ne voli. U privatnim vrtićima vaspitači n teraju decu da jedu, već ih animiraju na razne načine. Zanimljivo, ali i korisno u ovoj situaciji je to da deca predškolskog uzrasta rado oponašaju vršnjake, ali i da se u društvu slađe jede. Tako s desi da svaka grupa ima poneko detence koje, uprkos svemu, voli da jede grašak, krastavac i paradajz (ko zna, možda čak i brokoli), pa se desi da mu se drugari iz znatiželje priključe u konzumiranju salata i povrća. Isto važi i za jela od mesa i ribe. Naravno, kada su slatkiši u pitanju, tu niko nikog ne mora ni da animira, ni da tera. Upotreba šećera je pažljivo ograničena, kako bi se očuvalo zdravlje dečijih zuba i predupredila gojaznost i stvaranje zavisnosti od šećera.

DOBAR APETIT SE STIČE U VRTIĆU

Kada krenu u vrtić, deca se nakon adaptacije rado vraćaju i vremenom zavole vrtić. Niz aktivnosti i boravak na svežem vazduhu otvara im apetit. Nije redak slučaj da deca koja su slabije jela i bila izbirljiva, u vrtiću zavole neka jela, pa čak traže roditeljima da ih im kod kuće spremaju na isti način.

Dakle, treba da budete bezbrižni što se tiče ishrane Vašeg deteta u privatnom vrtiću. Novija istraživanja sprovedena u skandinavskim zemljama pokazala su da deca koja rano krenu da pohađaju predškolsku ustanovu imaju znatno zdravije navike u vezi sa ishranom od dece koja nisu išla u vrtić.

M. K.
Back to Top