Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako se prave sobna vrata po meri

Proizvodnja sobnih vrata po meri nije komplikovan proces. Ali, ako želimo kvalitetan i postojan proizvod, svaki korak treba uraditi pedantno i stručno. Kako se to radi u radionicama i proizvodnim pogonima domaćih proizvođača i šta je rezultat?

Sigurno ste čuli da često uz sobna vrata ide i nastavak po meri. Šta ovaj nastavak označava i zašto je to važno? Kako naši najbolji proizvođači sobnih vrata prave u svojim proizvodnim pogonima sobna vrata po meri? Iskustvo i znanje su najvažniji, ali i još po nešto. Da bi se napravila kvalitetna sobna vrata po meri, neophodno je posedovati tehnologiju koja i kvalitetne mašine za obradu materijala. Takođe, materijali i sirovine koje se koriste u proizvodnji moraju biti po propisanim standardima kvaliteta.

Blog ilustracija: Najbolji dizajn sobnih vrata


Foto: Mirandre

Početak podrazumeva da se napravi projekat i da se u njega unesu tačne dimenzije vrata koja se prave po meri. Naručilac posla je neko kome su potrebna sobna vrata nestandardnih dimenzija, ili se po meri rade vrata koja imaju standardne dimenzije, ali predstavljaju novi model što se materijala i dizajna tiče. Kada su poznate dimenzije, pravi se dizajn samih vrata. Biraju se materijali, boje, ukrasi. U projekat se unose i detalji u vezi sa ojačanima i metalnim delovima, kao i to kako će izgledati šarke i kakva će biti brava. Neki elementi su modularni i mogu se izabrati kasnije. To je na primer izgled kvake. Od materijala od kojih se prave sobna vrata, najviše se koristi iverica i drvo. To je ustvari obrađeni panel od univera, odnosno od iverice, koji se seče po merama, zahvaljujući folijama, boja i dezena može biti na pretek. Međutim, iako je to tako u teoriji, ipak boje koje se u praksi koriste svode se na one koje su najpopularnije, a to su prirodni dezeni i boje drveta. Pored ovih boja koje podrazumevaju: jasen, javor, bukvu, trešnju, orah, tu su i neke boje koje su dosta blage i neutralne. Najviše se upotrebljavaju: bela, krem, svetlo siva, crna, braon, golubije plava i siva, trula višnja i oker žuta. Nema mnogo sobnih vrata u drečavim bojama. Ali, to ne znači ako su vam potrebna sobna vrata u nekoj neobičnoj boji, da ne možete da ih naručite kod domaćih proizvođača. Važno je samo da postoje paneli, tj. folije u toj boji. Ali, to je najverovatnije slučaj, pošto postoji zaista puno dezena. Tako da, ako u nekom prostoru želite da postavite sobna vrata koja su ljubičasta, roze ili zelena – i to je itekako izvodljivo, samo treba da ih naručite da se urade po meri i po vašim željama i nacrtima.

U procesu proizvodnje, nakon sečenja panela po meri, sledi njihova obrada. Sobna vrata nisu samo velika daska koja služi da se zatvori neki otvor u zidu. Ona imaju više elemenata. Dalja obrada vrši se po standardima i u skladu sa projektom. Ako je potrebno ugraditi neke ukrasne lajsne ili neku drugu dekoraciju, to se radi na kraju. Takođe, postoje i modeli koji imaju ukrase u vidu ogledala, a ona se postavljaju kasnije. Pre toga potrebno je da se izbuše rupe tamo gde je projektom predviđeno i da se postave svi metalni delovi. Na kraju dolaze ukrasni elementi i ugradnja brave sa kvakom.

Pošto postoji više vrsta sobnih vrata, njihova izrada zavisi od toga kom tipu pripadaju. Tako imamo frunirana sobna vrata, zatim ona sa CPL folijom, a tu su i farbana sobna vrata. Paneli od koji se prave u zavisnosti od modela, zahtevaju dodatnu obradu. Ako je reč o CPL foliji onda se ona oblaže, a izbor se vrši prema tome kako je osmišljen dizajn sobnih vrata.

Inače, cene sobnih vrata po meri, mogu da buru raznolike. Najvažnije je da su sobna vrata kvalitetna i da je posao poveren proverenim proizvođačima koji nude samo kvalitetnu robu. Ako su ovi preduslovi zadovoljeni, onda je na vama da se potrudite i da pronađete najbolju ponudu. Prilikom kupovine sobnih vrata, treba da znate da li je neophodno da se ona prave posebno po meri ili su vam potrebna sobna vrata koja imaju standardne dimenzije, jer tada možete da birate i između onih koja su već u ponudi, tj. ona koja su već izložena u prodajnim salonima.

Ipak, ako su dimenzije sobni vrata specifične i takvih vrata nema gotovih u ponudi, onda vam treba da se naprave po merama. Obišli ste više prodajnih salona i videli da niko ne nudi vrata koja su na primer veća od standardnih, ali da svi mogu za vas da ih naprave u svojim radionicama. Ponude stavite na vagu. Uporedite cene i rokove isporuke, a u obzir uzimajte samo one proizvođače koji nude proveren kvalitet svoje robe. Kako je konkurencija velika, oni će se verovatno utrkivati ko e vam dati bolju ponudu što se tiče i cene i rokova. Ukoliko vam treba više komada nestandardnih sobnih vrata, onda je moguće da količina snizi cenu, kako je to uvek pravilo u poslovanju.

Sobna vrata po meri prave se i onda kada kupac ima neki poseban zahtev vezano za materijal ili dizajn. Arhitekta koji je osmislio enterijer možda je dao neki predlog u vezi sa tim kako unutrašnja vrata treba da izgledaju, te se onda naručuju u skladu sa tim. Ona ne moraju imati nestandardnu širinu i visinu, ali ne postoje kao takva u ponudi. Zato i njihov proces proizvodnje zavisi od toga kako su osmišljena. Moguće je da sam proizvođač može dosta toga da iskoristiti od postojećih elemenata tokom procesa izrade, ali za neke delove verovatno treba da se snalazi. Ako se ispostavi da je novi model sobnih vrata veoma dopadljiv, on može poslužiti kao inspiracija za neke naredne modele kod samog proizvođača.

Još jedan razlog da se sarađuje sa najboljim proizvođačima, upravo je mogućnost da vam izađu u susret kada su neki nestandardni modeli u pitanju. Oni imaju proizvodne kapacitete da ideje koje imate sprovedu u delo.

Pročitajte još:

- Kako uštedeti tokom kupovine sobnih vrata

M. K.
Back to Top