Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako se pravilno održava pvc stolarija

Naslov koji privlači pogled svako ko je skoro ugradio pvc stolariju. Ali, ovaj tekst nije namenjen samo njima već i svima onima koji još uvek nisu zamenili stare prozore i vrata. Još ako se dvoumite da li da uzmete pvc, alu ili drvenu stolariju, lakoća održavanja pvc-a može vas lako pridobiti na svoju stranu.

Svaki proizvod ima neko uputstvo za upotrebu. Isto tako je i sa stolarijom. Nova pvc stolarija treba da se održava na pravilan način kako bi što duže trajala, čak mnogo više od garantnog roka koji daju proizvođači. Da podsetimo da najbolji proizvođači pvc stolarije za svoje proizvode daju garanciju od 20 godina u proseku. Ona se odnosi na pvc prozore, vrata, terasna vrata, pregradne staklene zidove, panele za zastakljivanje terasa, zimskih bašti itd. Većina prodavnica ima ovakvu garanciju, ali u praksi pvc stolarija traje mnogo duže, ako se njome pravilno rukuje i ako se adekvatno održava.

Za razliku od drugih vrsta stolarije, pvc ni malo nije zahtevna. Čak je potpuno suprotno. Sa pvc stolarijom zaboravićete šta je to farbanje drvenarije. Nema lakiranja, premazivanja, brige o crvotočinama koje se mogu javiti u drvetu. Priča tek počinje, ovo je samo par primera, čega to nema i ne treba da ga ima sa pvc prozorima i vratima. Kada se priča o pvc stolariji najviše se misli o onoj koja se ugrađuje u domaćinstvima ili poslovnim objektima, a prevshodno se misli na prozore i balkonska vrata. Oni su postali sinonim za pvc stolariju, tako da priču o pravilnom održavanju krećemo od njih. Prozora brojčano ima mnogo više nego vrata, tako da je njihovo održavanje najzanimljivije većini. Bilo da je reč o stambenim objektima ili onima koji imaju poslovnu namenu, prozora uvek mora biti, a sada svi kupuju prozore od pvc-a i daju im prednost u odnosu na ostale. Čak i mali stanovi ili lokali moraju imati nekoliko prozora. Nema svaki stan balkon, pa čak ni kuća, ali prozori svugde postoje. Čak i u pomoćnim objektima na selima, ili u objektima u kojima se drži stoka, postoje prozori. Prirodna ventilacija je najbolja i u kupatilima i ostavama, tako da je savet da se za nju odlučite ako možete da birate. Kad gradite kuću, postarajte se da svako kupatilo i toalet imaju manje prozore, jer, kao što je već rečeno, ta vrsta ventilacije mnogo je bolja i efikasnija od bilo koje veštačke. S njom ima manje vlage, tako da je i održavanje same prostorije daleko lakše. Dakle, konstatovali smo da prozora ima najviše. Kako ih održavati pravilno?

Blog ilustracija: U planinskim krajevima najzahvalnije je imati pvc stolariju


Foto: Mirandre

Na prvom mestu je činjenica da pvc prozori zahtevaju veoma malo vaše pažnje tokom godine. Spisak šta ne treba da radite s njima, a morali ste sa drvenim je daleko duži od onog šta treba da uradite. Da krenemo onda od njega. Svaki prozor morate prati i časiti od prašine, pa i pvc prozor. Još uvek se nije rodio neki genije koji će smisliti prozor koji ne mora da se pere i koji sam sebe čisti. Dok se to ne desi, prozori se moraju prati. Koliko često to radite, zavisi samo od vaših potreba i navika. Neko ne mari za higijenu toliko ili za to nema vremena. Neko je, pak opsednut čišćenjem i pranjem i to mu je svojevrsna terapija. Većina je negde na sredini, to radi redovno, ali ne zato što mnogo voli, već zato što mora. Mnogima je pranje prozora jedan od najomraženijih kućnih poslova pa gleda na sve načine da ga izbegne, tako što će platiti nekom drugom da to radi. I to je ok. Ali zašto to mnogi ne vole da rade. Stari prozori su imali dupla stakla koja se razdvajaju pa se osim sve površine u staklu trebalo postarati da se operu čak četiri. Teška gnjavaža. Još kad posle ostanu fleke, a vi se satima mučili, nije vam skoro do ponovnog pranja prozora. Novi pvc prozri imaju stakla spojena vakuumom, tkao da se ona ne razdvajaju i peru se samo spolja i iznutra. Savet je da ne koristite džoger za staklo jer posle njega ostaju fleke, osim ako ste baš vešti u tome, već da uzmete magičnu krpu kojom ćete opren prozor dobro utrljati. Dobra fora su i novine kojima se do poslednje kapi skuplja tečnost sa opranog prozora. Dok zgužvani list novina škripi po čistom prozorskom staklu, vi znate da će rezultat biti odličan. Staklo, ko staklo, mora se prati. Ali, okvir od drveta teže se briše od okvira od pvc-a jer drvo lakše propada, ne prija mu vlaga, ima hrapave delove na koje se možete poseći li može da vam uđe trn. Krpa zapinje za hrapave površine i kida se. Pvc je gladak kao led i sa njim sve ide kao po loju. Bukvalno. Eto još jedne olakšice. Tek smo krenuli od pranja prozora, a isto je i sa balkonskim vratima, a prednosti u održavanju su ogromne. Dalje idemo na glavnu tačku. Pvc prozori se podešavaju na letnje i zimsko vreme. To se lako radi i o tome smo već pisali. Svako može to sam i ne treba da zove majstore. To je sve. Ništa više ne treba da radite sa pvc stolarijom, ama baš ništa. Ako ste lenji i perete prozore jednom, dvaput godišnje, onda za vas pvc stolarija ni nema nikakvo održavanje. Podešavanje na letnje i zimsko nije obavezno.

A evo sad šta sve ne treba da radite, a morali ste dok ste imali drvenariju. Farbanje, nema ga više. Drvene prozore farbate ne samo zato što vam je dosadila stara boja ili nije, već zato što morate da zaštite drvo. Nema farbanja, nema troškova farbe, majstora, ribanja nereda posle, utrošenog vremena i novca. Nema ničega od toga sa pvc-om. Čak i da ste sami majstor ili majstorica, ne može više da se desi da vi sami trošite svoje slobodne dane i slobodno vreme na farbanje. Jer to vreme više vredi, što ga ne biste namenili uživanju sa porodicom, negde u prirodi, ili radeći ono što najviše volite, bilo da je to čitanje, gledanje televizije, druženje sa prijateljima itd.

Zimi prozore i vrata od pvc-a možete zaštiti tako što ćete spuštati roletne noću, kad je hladno. Leti, koristite komarnike kako biste sprečili da rojevi insekata ulaze unutra.

Sva u svemu, održavanje pvc stolarije je knjiga od par reči: pranje i sezonsko štelovanje. To je sve. Znate i sami da sa drvetom nije ni blizu tako jednostavno. Tako da, jasno je zašto pvc stolarija ima sve više i više fanova!

Pročitajte još:

- Podešavanje pvc stolarije na zimski period

M. K.
Back to Top