Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako uštedeti slaveći rođendan u dečijoj igraonici

Proslava dečijeg rođendana jedan od najlepših dana svakom mališanu, a roditeljima je prilika da ga usreće priređujući mu rođendansku žurku. Sve više porodica se odlučuje za proslavu u dečijim igraonicama. Neke brine kalkulacija i cene, i zanima ih kako unapred da predvide troškove. Evo kako to treba uraditi.

Pre svega, mnoge decije igraonice nude proslave rođendana zatvorenog tipa, ali ima i onih koje zbog svoje veličine ili popularnosti ipak imaju rođendane otvorenog tipa. Ova činjenica ne utiče na sami cenu proslave, osim, u veoma retkim slučajevima kada možete izabrati da li hoćete jednu ili drugu opciju. Ako je tako, onda je proslava zatvorenog tipa skuplja od ove druge zato što je oda kompletan prostor rezervisan samo za Vas i za Vaše goste. Razlike u cenama postoje, ali pošto je ovo veoma redak koncept, onda se ne treba na njemu više zadržavati.

Blog ilustracija: Rođendani na otvorenom u dečijoj igraonici


Foto: Pixabay
Ne postoji stavka koja procentualno najviše utiče na cenu proslave, ali postoje više njih čija je cena unapred poznata. Na prvom mestu je zakup prostora koji predstavlja fiksnu cenu za određeni termin. Termini su u trajanju od dva i po sata, ali ima i onih kraćih dvočasovnih. Retko se javlja potreba ili zahtev da rođendan duže traje. Deci je ta dva i po sata više nego dovoljno da se dobro izigraju i zabave. Mnoga od njih su posle veoma umorna i lepo spavaju. Cena zakupa je viša u top terminima u odnosu na ostale. U top termine spadaju sve satnice tokom vikenda osim prvog prepodnevnog termina, koji je obično kraći i često je od 10 do 12 časova. S obzirom da je reč o suboti i nedelji ujutru praktično, niža cena potiče od manje potražnje za ovim terminima. Radnim danima cene su još niže. Međutim, da li je dobar način da uštedite tako što ćete se odlučiti za neki od ovih manje traženih termina? Zavisi sve ko su Vam gosti. Ako je reč o detetu koje ide u vrtić i ako poznajete većinu drugara i njihovih roditelja koje planirate da pozovete, trebalo bi sa njima da vidite u kolikoj meri je izvodljivo da neko dovede dete na proslavu koja je na primer tokom radnog dana. Isto tako ako je to vreme kada bi deca trebalo da budu u vrtiću, ako je reč o drugovima iz grupa, onda se sa njima treba dogovoriti i najaviti im da će deca odsustvovati zbog proslave. Ako se zadovolje ovi uslovi, onda je u redu da izaberete termin rasnim danom, ali još bolji način je da idete na neke last minute ponude. One se odnose na iznenadno oslobađanje nekog od top termina zato što je neko u poslednjem trenutku otkazao rođendan. Ovo je malo rizično jer može da se desi da u periodu kada je detetu rođendan baš niko ne otkaže i vi ostanete bez termina. Uz malo truda, može se postići da ipak povećate sebi šanse da nađete top termin po ceni nižoj, nekad i do pedeset posto. Šta treba da uradite? Treba da pratite prezentacije ili sajtove više igraonica na kojima one obično objave ponude u poslednjem trenutku. za pripremu rođendana ne treba puno vremena jer sve se dešava u dečijoj igraonici, tako da Vam je dovoljno da u četvrtak vidite slobodan termin u subotu i da ekspresno pozovete odmah sve drugare preko cirkularne poruke. Treba da budete spremni i da birate među igraonicama koje nisu u Vašem kraju. Iako se veoma često za mesto proslave odabira ona delija igraonica koja je negde u blizini, sami znate da ste bar jednom bili pozvani na neki rođendan u drugom kraju, i da Vam to nije mnogo smetalo. Štaviše, onaj ko hoće da dođe, par kilometara dalje ga neće sprečiti. Što veći broj dečijih igraonica uzmete u obzir, veća je verovatnoća da nabasate na termin koji se iznenada oslobodio i nudi se po veoma pristupačnoj ceni. Ukoliko Vam je svaki dinar važan, a od sveg srca želite da usrećite svoje dete tako što ćete mu napraviti rođendan na koji će doći svi njegovi drugovi i drugarice, onda je vredno truda baciti se u ovu vrstu potrage.

Ako ne možete da uštedite na zakupu prostora jer sami niste u mogućnosti da odaberete neki od termina koji nisu skuplji jer su tokom vikenda, ili pak ako ne želite ništa da prepuste slučaju čekajući ponude u poslednjem trenutku, onda Vam ostaju neke druge metode štednje. Naime, što se dece tiče, za njih je najvažnije posluženje torta i sokići. Na nekim rođendanima ima slane zakuske, ali decu ona ne zanima mnogo. Obično su to roditelji koji ih jure sa parčetom ćevapa ili pice kako dete ne bi pojelo. Čak iako im je to omiljena hrana, oni u toku rođendana ne žele da gube vreme na jelo. Suviše su ushićeni igrom i zabavom da bi uopšte imali želju da se svrte na stolici i jedu. Kad dođe torta, nekad je pojedu, ali i nju rado izbrljave. Tako da, od dečijeg jela na rođendanu nema puno vajde. Zašto sve ovo govorimo? Zato što nema nikakve potrebe da naručujete posebne menije za decu. Ako biste da uštedite, jednostavno deca će doći i poslužiće se zajedno sa odraslima što se slanog tiče. Ušteda na hrani podrazumeva i da sami spremate slano posluženje, ako je to u odabrano j igraonici dozvoljeno. Ako niste vešti u tome, možete naručiti picu i za decu i za odrasle. To svi vole i ako uzmete neku neutralniju kao što je kaprićoza ili vezuvio (ista kao kaprićoza, samo bez pečuraka) ne možete da pogrešite. U današnja vremena niko Vam neće zameriti što servirate „samo“ picu, štaviše, svi će biti oduševljeni idejom.

Na rođendanima dece koja pune sedam ili više godina roditelji nisu neophodni. To su već velika školska deca koja su navikla da budu na časovima sa svojim drugarima gde roditelji nisu prisutni. Štaviše, srećna su kad ih roditelji puste da ta dva i po sata budu „sami“ sa drugarima jer se osećaju velikim i važnim. Naravno tu su roditelji deteta koje slavi i svo osoblje iz dečije igraonice koji će da ih čuvaju i brinu o njima. Odsustvo roditelja znatno umanjuje trošak rođendana jer nema nikog ko će da naručuje pića i kafe u praktično otvorenom šanku. Neki roditelji, kada odu na dečiji rođendan, jednostavno nemaju osećaj za meru. Desi se da naruče skupa strana alkoholna pića bacajući domaćine u veliki trošak. Takođe, kada su tu odrasli i trpeza mora da bude bogatija, a torta mnogo veća i skuplja. Bez ustručavanja podelite dajte detetu da u školi podeli pozivnice na kojima će pisati da je žurka od tad do tad i da je to proslava bez roditelja. Niko se tu neće naljutiti, i svi će razumeti, čak će i uzeti ovu foru od Vas.

Način da se uštedi je da poručite tortu iz neke poslastičarnice koja nije baš u centru i koja ima niže cene. Ima onih u prigradskim naseljima koje će Vam tu istu tortu isporučiti za minimalnu naknadu čak do same dečije igraonice. Više biste para potrošili sami na benzin, a morali biste i da pazite da se torta u transportu ne ošteti. Ovako, torta Vas čeka na licu mesta, a dobili ste je po mnogo povoljnijoj ceni.

Pročitajte još:

- Rođendani na otvorenom u dečijoj igraonici

M. K.
Back to Top