Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Rođendani na otvorenom u dečijoj igraonici

Kada dođe lepo vreme, a bliži se rođendan Vašem mališanu, jedna o od opcija o kojoj verovatno razmišljate je da organizujete rođendan na otvorenom. Nekada je to jedino bilo moguće ako živite u kući sa dvorištem ili eventualno da pozovete goste u neki restoran sa baštom. Znamo svi da je danas izbor mnogo veći, a evo koja rešenja su najbolja.

Verovatno već pogađate. Upravo decije igraonice sa opremljenim dvorištem i prostranom letnjom baštom predstavljaju najbolje rešenje za sve one koji razmišljaju o tome kako da osmisle prolećno – letnju žurku.
Šta je to što dečije igraonice čini nezamenjivim u ovom slučaju i kako se najbolje pripremiti za ovakvo slavlje? Naime, već smo napomenuli da pre pojave dečijih igraonica i u doba pre nogo što se omasovila njihova upotreba u svojstvu prostora za priređivanje slavlja, svako ko ima decu rođenu u mesecima kada je uglavnom toplo i sunčano pomislio je više puta kako bi bilo dobro da se slavlje priredi pod vedrim nebom, umesto da se zavlačite unutra ili da tražite klimatizovan prostor. U letnjim mesecima, kada su temperature tokom dana previsoke, rane večernje žurke su idealne. Tada su dani dugi, a uveče, pre nego što padne mrak, temperatura padne za nekoliko stepeni. Osim u danima kada je ekstremno toplo, to doba dana je idealno za društvena okupljanja i druženja. Isto tako, svi znamo koliko tada imamo potrebu da smo negde napolju. U zatvorenom prostoru se osećamo kao da nije sada vreme da budemo tu. Zidovi su vreli od letnje žege, neophodno je upaliti klimu. Još kada je u pitanju proslava na koju dolazi više odraslih i dece, onda je jasno da će biti još toplije i zagušljivije. Deca se igraju, jure, znoje se i nije ni malo preporučljivo da su tada u nekom klimatizovanom prostoru.

Blog ilustracija: Rođendani na otvorenom u dečijoj igraonici


Foto: Pixabay
Slično je i sa prolećnim rođendanima i sa rođendanima koji su u doba rane i lepe jeseni. To je ono vreme kada ne želimo u kafićima da sedimo unutra, već tražimo slobodno mesto u bašti po svaku cenu. ako ga ne nađemo u prvom kafiću, idemo do sledećeg. Isto tako se osećamo i kada su u pitanju proslave. Ako smo pozvani na dečiji rođendan ili vodimo svog mališana kod nekog druga ili drugarice na žurku koja je u toku dana, a vreme napolju je savršeno – nikako nam se ne mili d ulazimo unutra i provodimo par sati u zatvorenom prostoru. To su oni dani kada nas sunce zove i mami da budemo napolju i tada smo unutra samo kada moramo. Naprosto je neprirodno da tada budemo u nekom zatvorenom prostoru koji će nam se činiti mračnim koliko god da ima prirodne svetlosti, u poređenju sa nekom lepom verandom ili letnjom baštom.

Sjajna vest je da su vlasnici dečijih igraonica odavno postali toga svesni i da su ponudili rešenje. Sve igraonice u kojima su postojale tehničke mogućnosti da se dvorište preuredi i da bude potpuno funkcionalno, to su i uradile. Negde to nije bilo moguće, jer u nekim delovima grada, dečije igraonice su smešten u prostorima koji nemaju ni jedan kvadrat zelene površine. Ali, one dečije igraonice koje su locirane u prostranim kućama sa dvorištima imale su primarne uslove za ispunjenje plana da se deo prostora odvoji z aproslave na otvorenom. To je iziskivalo dodatne troškove i napor, ali se višestruko isplatilo jer je interesovanje roditelja za dečije žurke na otvoreno ogromno tokom čitave sezone kada je lepo vreme. Trebalo je opremiti dvorište igralištem i obezbediti ga na isti način kao što je i urađeno sa unutrašnjim prostorom. Na sve strane su zaštitni sunđeri, na podu je umesto betona mekani tartan ili veštačka trava, a tobogani i penjalice su tako konstruisani da se eliminiše mogućnost povređivanja. Takođe, pored je prostor za odrasle, odnosno kafić u kome je servirano posluženje i služe se pića.

Zašto je adaptiranje otvorenog prostora nekim vlasnicima dečijih igraonica predstavljalo problem. Naime, tokom sezone kada je letnja bašta u funkciji, nije svaki dan ni lep ni sunčan. Naročito leti je uobičajeno da ima iznenadnih pljuskova i oluja. Oprema za igraonice na otvorenom nije jeftina i mora se zaštiti od kiše i vetra. Stolovi u bašti su natkriveni tendama ili suncobranima koje treba sklopiti i skloniti kad krene da pada kiša ili nastupi oluja. Još veći izazov je igralište sa toboganima i lavirintima, kao i sav aksesoar što se igračaka za dvorište tiče. Tu spadaju ljuljaške, klackalice, njihalice, penjalice, lavirinti sa mrežama, plastične kućice, stolice, stočići, klupice i slično. Ono što je mobilno treba brzom reakcijom skloniti i zaštiti. U tu svrhu treba da postoji prostor u vidu ostave koja je dovoljno velika, ali u sito vreme i pristupačna. Poenta ostave je da njena vrata budu blizu igrališta kako bi osoblje moglo što brže da unese sav baštenski nameštaj i igračke koju su u dečijoj igraonici napolju. Što se tiče opreme koja je fiksirana u dvorištu, za nju treba da postoji predviđena i isplanirana zaštita, na primer u vidu pokretnog krova ili zaštitne tende koje će se navući i zatvoriti kad treba. Isto tako, treba razmišljati i o čišćenju i održavanju svega što se napolju nalazi. izazov je veći kada je nešto stalno pod vedrim nebom. Prašina, pesak, lišće samo su neki od elemenata odgovornih za prljanje. Kako je reč o prostoru gde se deca igraju, a svi znamo da su ona veoma radoznala, a ujedno nesvesna opasnosti koju sa sobom nose prljave ruke, posebnu pažnju treba posvetiti čišćenju i dezinfikovanju svih ovih površina.

Međutim, ipak se sav ovaj trud, napor i ulaganje isplate jer kad dođe sezona, interesovanje za žurke na otvorenom je ogromno. Idealno je ako je prostor na neki način modularan i prilagodljiv. Prilikom projektovanja letnje bašte i čitave koncepcije otvoreno-zatvorenog prostora, najgenijalnija su ona rešenja koja nude mogućnost da se prostor transformiše shodno vremenu. To se postiže pomoću pokretnih krovova i unutrašnjeg prostora kafića igraonice koji se lako pretvara u baštu pomoću pokretnih staklenih zidova koji se po želji otvaraju i zatvaraju. Nekada nije kiša jedino od čega želimo da se zaštitimo, već treba obezbediti i zaštitu od sunca, a ipak biti na otvorenom. Isto tako, nije svaka kiše ista. Potpuno se drugačije ponašamo kada leti napolju pljušti i kad duva vetar tako jako da mislimo da je krenuo uragan ili kada kiša samo blago rominja i kada praktično možemo da budemo u nekoj vrsti poluotvorenog natkrivenog prostora.

Kada se sve ovo uzme u obzir, pametno planiranje i projektovanje veoma se isplati. Izbor dečijih igraonica je velik, a roditelji umeju da prepoznaju kvalitet. Kada zakazuju rođendan za svoje dete u toku letnje sezone (tj. sezone lepog vremena – šire gledano) i oni misle o tome – a šta ako pada kiša tog dana, a oni izabrali rođendan na otvorenom. Zato će se mnogo lakše odlučiti za dečiju igraonicu koja je unapred spremna za sve opcije, pa čak i da kiša počne da pada iznenada, u sred rođendana. S druge strane, varijante u kojima nema alternative i gde se žurka pomera i otkazuje samo zbog kiše, veoma su nepovoljne svima. Dakle, pametno ulaganje u letnju baštu sa dečijom igraonicom na otvorenom veoma se isplati.

Pročitajte još:

- Vreme je za letnju baštu u dečijim igraonicama

M. K.
Back to Top