Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Vreme je za letnju baštu u dečijim igraonicama

Svi se radujemo lepim prolećnim danima. Sunce nas zove da izađemo i budemo napolju. Ako ste razmišljali o tome koje bi to idealno mesto bilo na kome možete sa decom da provedete par sati tako da ona uživaju, a vi se malo opustite i odmorite od napora na poslu, postoji veoma jednostavno rešenje na dohvat ruke.

Kad god je vreme lepo instinktivno osećamo potrebu da boravimo na svežem vazduhu i na suncu. Naročito ako je tome prethodio period kada smo većinu vremena provodili unutra. Idealno mesto na kome roditelji mlađe dece mogu da provedu nekoliko sati u toku vedrog i sunčanog dana su decije igraonice koje imaju baštu. Pri tom ne mislimo samo da kafiće igraonice ima baštu, a da se deca igraju unutra, već da je sama dečija igraonica opremljena mnogim igračkama za dvorište, odnosno da ima svoja igrališta. Ako Vam se na prvi pogled ovo ne čini kao neko veliko otkriće, treba da detaljnije sagledate sve prednosti koje nosi.
Važno nam je da kada smo sa decom da im posvetimo našu punu pažnju. Ako se igramo sa njima onda treba potpuno da učestvujemo u toj igri, a ne samo s vremena na vreme. Kada nam nešto pričaju, treba da ih pažljivo slušamo i razgovaramo sa njima. Deca pričaju ono što je njima trenutno važno. Dok su mala, teme se mogu činiti nevažnim, ali ako ih pomno slušamo i učestvujemo u tim malim temama, onda će ona želeti da pričaju sa nama i kada budu tinejdžeri kada se budu pričale mnogo veće i važnije priče.
Zato treba uvek da razgraničimo i isplaniramo kada je vreme kada se igramo sa svojom decom i potpuno smo posvećeni tom druženju. Isto tako, kada sa njima razgovaramo treba da ih pažljivo gledamo i slušamo, dajemo odgovore na pitanja i sami ih postavljamo. Ni slučajno se sa decom ne druži tako što držimo telefon u jednoj ruci, a usput ćaskamo sa njima. Na taj način im ne pridajemo dovoljnu pažnju, koju ona zaslužuju. Ona nas imitiraju i uče od nas. Može da se desi da i sama počnu da ignorišu šta se oko njih dešava i gledaju svoje mobine telefone. Zato, kada smo sa decom, potpuno smo im posvećeni, pažljivo ih slušamo i gledamo i dajemo posebnu važnost svemu što ona žele da podele sa nama i da nas pitaju.

Blog ilustracija: Vreme je za letnju baštu u dečijim igraonicama


Foto: Pixabay
Pored druženja sa decom, postoje trenuci kada svako ima svoje aktivnosti i svoje vreme, bez obzira što ste zajedno, negde u istom prostoru. To je prilika da se Vi odmorite, opustite, pročitate knjigu, časopis, surfujete društvenim mrežama ili jednostavno radite ono što Vam prija. Za to vreme Vaše dete se igra sa svojim vršnjacima i zanima se igračkama. Kako to da izvedete? Ako odete u park, nije ni malo bezbedno da pustite dete da se samo igra, a Vi se isključite i uronite u knjigu. Neophodno je da ste stalno uz njega i pazite da ne padne, ako je malo, a ako je malo starije morate ga konstantno motriti jer se nalazite na javnoj površini gde bilo ko može doći. To onda spada u kategoriju druženja sa detetom kada ste mu kompletno posvećeni.
Ako odete bilo gde drugde, na primer na neko izletište priča je ista. Ukoliko pak, odlučite da sednete u kafić sa detetom kako biste se osvežili i popili kafu, detetu treba zanimacija, a najverovatnije da će imati potrebu da se kreće i da neće biti mnogo zainteresovano da duže sedi. Štaviše, mlađa deca u određenom uzrastu imaju ogromnu potrebu za kretanjem i trčanjem. To svi roditelji dobro znaju. Mnogi od njih su se suočili sa ovim izazovom kada su hteli neki trenutak da posvete sebi i svom opuštanju.

Dakle, dečije igraonice koje imaju sopstveno dvorište opremljeno raznim sadržajima i igračkama, kao i kafić sa baštom idealno su mesto za kratko popodnevno ili prepodnevno opuštanje uz kafu. To su sigurna mesta na kojima su sa decom animatori i hostese koji se bave dečijom zabavom. Vi za to vreme imate uvid u sve, ali opet možete da budete potpuno opušteni i da na miru popijete svoju kafu. Roditelji mlađe dece vrlo dobro znaju koliko je nekad izazov popiti kafu pre nego što se ohladi, čak i u sopstvenoj kući, a kamoli negde van kuće. Upravo zato koncept dečijih igraonica je zaživeo i stekao toliku popularnost. Svima je nekad potreban mali predah.

Možda ste već čuli da je boravak na suncu veoma važan za jačanje imuniteta. Naravno, tu ne mislimo da prekomerno izlaganje jakom letnjem suncu bez korišćenja zaštitnih faktora, već na umereni boravak napolju. Zato je mnogo bolje da kada je lepo vreme ipak izaberete aktivnost i boravak na otvorenom.

Još jedna od prednosti dečijih igraonica sa otvorenim prostorom je ta što možete pozvati prijateljicu na kafu dok se Vaš mališan zabavlja. Ako imate prijateljice koje imaju decu sličnog uzrasta, onda za vas nema boljeg mesta. Organizacija vremena mnogima predstavlja veliki izazov. Dok obave sve što treba, mnoge mame imaju utisak da im ni minut ne ostaje da ga posvete samo sebi. Bilo da je reč o druženju sa drugaricama ili čitanju časopisa i novina u miru i tišini – to je neko vreme koje je svakom potrebno.

Ne sme se zaboraviti i nešto što je najvažnije, a to je da su deca u dvorištima igraonica bezbedna u svakom smislu. Naime, one su opremljene tako da nema igračaka ili sastavnim elemenata igrališta na koje bi se neko mogao povrediti. Sve što je tvrdo ili oštro dobro je zaštićeno posebnim elementima od sunđera i gume. Na podu je najmekši tartan, tako da i ako dete padne, neće se povrediti i neće ga boleti kao kad je dole beton. Tobogani i lavirinti dobro su zaštićeni sa svih strana ogradama. Najvažnije je istaknuti da u dečijim igraonicama nema propusta, tj. da se instalira samo potpuno sigurna i proverena oprema u okviru igrališta. Ljuljaške i klackalice su nove i bezbedne, za razliku od nekih u javnim parkovima koje posle nekog vremena bivaju uništene. Kako su dečije igraonice ograđene, mališani su zaštićeni od nepoželjnih posetilaca i njihovih pogleda.

Tako da čim grane sunce, a vi pravac sa detetom u jednu od igraonica koje imaju prostrano i dobro opremljeno dvorište.

Pročitajte još:

- Kako odabrati najbolju dečiju igraonicu za rođendansku žurku

M. K.
Back to Top