Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kako za kuću odabrati sigurnosna vrata po meri

Sigurnosna vrata koja se postavljaju kao ulazna u kuću ponekad imaju nestandardne mere. Često su većih dimenzija nego što je to slučaj sa onim koja se ugrađuju u stanove. Zato se ona nekad rade po meri.

Nisu samo sobna već i sigurnosna vrata ta koja nekad treba napraviti po merama zadatim od strane kupca, tj. naručioca. Ne može svako to da uradi, tako da je najbolje angažovati nekog od renomiranih domaćih proizvođača. U svojim radionicama oni mogu da naprave sigurnosna ulazna vrata koja su dvokrilna ili jednokrilna sa proširenjima sa strane, tako da izgledaju kao kapija od drveta. Ovakva vrata često imaju reljef ili su izrezbarena. Prave se u raznim nijansama, a među najpopularnijima je braon i trešnja.

Blog ilustracija: Da li je zaista bolje imati sigurnosna vrata sa dve brave


Foto: Pixabay

Spoljašnja drvena vrata češće se biraju među nijansama koje nisu mnogo svetle. To je zato što svetle nijanse mogu lakše da se zaprljaju. Pošto je reč o spoljašnjim vratima, onda je logično da na njih pada više prašine. Na svetlijim nijansama to se više vidi. Iako se spoljašnja sigurnosna vrata od drugih materijala, koji nisu drvo ili slični drvetu (iverica) prave i u beloj boji, ipak, ona koja imaju obloge od drveta sa teksturom ili reljefom radije se prave u nekoj tamnijoj nijansi. To je zato što se na primer, vrata od pvc-a i sličnih materijala mogu lakše brisati i nemaju teksturu u koju se zavlači prašina. Unutrašnja vrata su druga priča, jer ona se lakše čiste i održavaju. Njih nije teško obrisati, a ne prljaju se tako lako kao ona koja su direktno napolju. Bez obzira da li kuća ima trem koji je natkriven, što je veoma često slučaj, ipak, napolju vetar nanosi prašinu i prljavštinu. Niko ne voli da bude rob svog nameštaja i kuće i da stalno ide sa krpom u rukama. Zato uvek treba izbegavati nameštaj koji se teže održava i koji se lako prlja. Neko bi na to rekao da se sve prlja, ali razlika je u tome da se na nekim materijalima i bojama vidi svaka tačka, i ako se to ne očisti, delovaće neuredno. Niko neće da mu kuća izgleda aljkavo, a naročito ne ulazna vrata koja ostavljaju prvi utisak. Zato je i lepo i praktično odabrati nijansu drvenih sigurnosnih ulaznih vrata u kuću, koja je takva da nije ni previše svetla, a ni previše tamna. Ako ste mislili da su tamna vrata bolja, ni ona nisu savršena. Na venge boji ili na crnoj isto tako se vidi prašina kao i na beloj. Štaviše, na ravnim vratima vide se tragovi vode i kamenca, a zimi se mogu nazirati tragovi soli ili kapljice koje su tu dospele od raznih padavina. Izbor boje sigurnosnih ulaznih vrata tako da ona što više skrivaju zaprljanost ne znači da ne treba da ih čistite uopšte. To samo znači da ne morate biti njihov sluga i da zbog zahvalne nijanse možete da perete vrata ređe.

Što se tiče dekoracije, pravilo je da što su vrata površinski veća, to bi trebalo da imaju na sebi neki detalj, a ne da budu napravljena samo od ravnih ploča. Detalji koji služe za ukras mogu biti raznoliki. Prave se od raznih materijala, a to su najčešće drvo, metal i eventualno plastika. Postoje i ulazna vrata koja imaju poneki detalj od specijalnog stakla, koje je tvrdo, jako i izdržljivo, kako ono ne bi bilo slaba tačka na vratima koja nose prefiks sigurnosna. Ukrasi su najviše od drveta na vratima koja prate klasičnu liniju. Domovi koji su uređeni u klasičnom, toplom stilu imaju sigurnosna ulazna vrata koja na sebi imaju ukrasne drvene geometrijske elemente. Drugi oblik, je onaj koji bolje pristaje modernijim kućama, a to su ulazna sigurnosna vrata sa metalnim detaljima u vidu ukrasa. To su takođe geometrijski oblici, a najviše su zastupljeni pravougaonici ili linije. I jedna i druga vrata deluju veoma lepo, a izbor se vrši prema tipu kuće – da li je u modernom, klasičnom ili starinskom fazonu.

Ukoliko su ulazna vrata napravljena po meri i imaju veće dimenzije ili su dvokrilna, onda treba voditi računa još o nekim sitnicama. Ovakva vrata ne bi trebalo da deluju kabasto i glomazno. Zato ih treba nekako vizuelno podeliti i smanjiti utisak njihove veličine. Kada bi velika vrata bila glatka i bez ikakvih linija, ukrasa, reljefa, pregradni lajsni i slično, ona bi delovala kao neka glomazna i nezgrapna vrata od nekog velikog sefa. Samo im fali još onaj krug na sredini. Međutim, mnogo je elegantnije da učinim oda ona vizuelno deluju manje. To se radi tako što ih podelimo na segmente pomoću ukrasnih elemenata. Dovoljno je da imaju drvene lajsne koje ih unakrsno presecaju, ne nužno na istom rastojanju uvek. To je kao da imate karirana ulazna sigurnosna vrata, samo je taj karo bez boja, odnosno napravljen je od linija. Ovako segmentirani paneli deluju elegantnije i nisu nezgrapni. Glomazna vrata nikome se ne sviđaju. Zato, velika ili dvokrilna ulazna sigurnosna vrata ili kapije, moraju imati ukrase.

Što se tiče osnovne funkcije, tj. sigurnosti, treba napomenuti da sigurnosna vrata koja se prave po meri u domaćim fabrikama i radionicama imaju više tačaka zaključavanja. One su pažljivo isprojektovane i napravljene, tako da sigurnosna vrata budu stabilna i da vrše svoju funkciju.

Ulaz u svaku kuću nešto je što stvara i utiče na prvi utisak. Osim samog spoljašnjeg izgleda kuće i dvorišta, ulazna vrata veoma su važna jer ako su ona lepa onda će i sama kuća delovati lepše. Ulazna sigurnosna vrata koja izgledaju skupoceno i luksuzno podižu izgled čitavog objekta. Ulaganje u ulazna sigurnosna vrata se isplati iz više razloga. To su bezbednost, dobra izolacija i vizuelni utisak koji ostavljaju na posetioce.

Pročitajte još:

- Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


M. K.

Back to Top