Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kakva sigurnosna vrata ne treba kupovati i šta NE RADITI da budete sigurni

PRAVILA KAKO DA ZAŠTITIE STAN OD PROVALNIKA DOK STE NA LETOVANJU! Letnji meseci su vreme kada mnogi od nas planiraju da bar na kratko pobegnu od gradske vreve i utočište nađu na obali mora, jezera ili negde u prirodi. Pošto provalnici to vrlo dobro znaju, za njih je ovo idealno vreme, a stanovi i kuće u kojima trenutno nema nikog su savršena meta. Ovo su saveti šta ne bi trebalo da radite kako biste maksimalno umanjili rizik i ostavili svoju imovinu osiguranom dok ste na putu.

Blog ilustracija: Sigurnosna vrata zaštita od provalnika


KAKVA SIGURNOSNA VRATA NE TREBA DA KUPUJETE

Pre svega treba da naglasimo da je neophodno da kupite sigurnosna vrata. Obična ulazna vrata su mačiji kašalj za kradljivce. Mogu ih obiti u rekordnom roku i sve što se u stanu ili kući nalazi stoji im „na izvolite“. Sigurnosna vrata su nekoliko puta skuplja od običnih, ali ova investicija ne treba da se dovodi u pitanje. Ona pored zaštite od provala pružaju dobru zvučnu i termo izolaciju zahvaljujući višeslojnom sastavu. Pre svega, kupujte sigurnosna vrata samo od proverenih prodavaca. Nemojte kupovati vrata koja su laka ili tanka, zato što to znači da im nedostaju neki slojevi zaštite, ili da su izrađena od nekvalitetnih materijala. Sigurnosna vrata treba da imaju dekorativne obloge sa obe strane, unutrašnjost ispunjenu materijalima koji pružaju zvučnu i termo izolaciju i čelični lim koji pruža bezbednost. Tu su i metalni šipovi koji u više tačaka ulaze u štok vrata i na taj način pružaju maksimalnu bezbednost. Debljina vrata je oko 6 cm ili više. Svi ovi delovi i materijali čine da vrata moraju da budu teška. Stoga nemojte kupovati vrata koja ne zadovoljavaju ove kriterijume, kako biste bili sigurni da poseduju sve neophodne elemente, da su kvalitetna i da će Vam dugo služiti.

Blog ilustracija: Sigurnosna vrata zaštita od provalnika


NIJE SVEJEDNO KAKVE SU BRAVE NA SIGURNOSNIM VRATIMA

Na našem tržištu postoji u ponudi više vrsta brava za sigurnosna vrata. Neka vrata se isporučuju sa jednom bravom, a neki modeli sa dve. Među najtraženijim bravama su brave italijanskih proizvođača Mottura i Cisa, ali i drugi proizvođači imaju svoj udeo. Proizvođači sigurnosnih vrata za svoj finalni proizvod biraju one brave u čiji su se kvalitet i pouzdanost uverili, tako da ako Vam preporuče neku bravu, znajte da je to zahvaljujući njihovom iskustvu i da Vam sigurno neće prodati nešto za šta znaju da ćete brzo imati reklamacije. Šta ne treba raditi kada su brave u pitanju? Sigurnosna vrata sa dve brave su odličan izbor, s tim što, kada ste kod kuće, možete koristiti samo gornju bravu, dok kad odlazite van kuće, dobro je da zaključate obe. Ovde postoji nešto što obavezno treba da znate i o tome se raspitate kad kupujete vrata. Naime, ako primetite da kad izlazite iz kuće, ne možete da zaključate donju bravu, kao da se nešto u njoj zaglavilo, a pri tom gore imate običnu bravu, nemojte nikako odlaziti sa zaključanom samo običnom gornjom bravom. Ovo može da bude, ali ne mora da znači, da su provalnici pikirali Vaš stan, da ga obiju kad Vi izađete. To rade tako što parčence drveta ili metala (kao vrh od igle), zaglave u Vašu donju bravu usput, brzo i neprimetno. Vi posle imate problema sa zaključavanjem i ako Vam se žuri, na šta oni računaju, zaključavate samo gornju običnu bravu i odlazite. Kad odete, lopovi obijaju gornju, običnu bravu i ulaze u stan. Moguće da su pratili Vaše kretanje i saznali kad ste na poslu i da tačno znaju koliko imaju vremena. Zato, kad god primetite da ne možete da zaključate stan (čak i da nemate sigurnosna vrata i dve brave), obavezno odložite svoje obaveze i pozovite odmah majstora da se problem reši. Bolje sprečiti nego lečiti. Kada potencijalni provalnici vide da sa Vama nema šale, odustaće od daljih pokušaja. Ako kupujete sigurnosna vrata sa dve brave, što je topla preporuka, raspitajte se koji stepen sigurnosti pruža svaka od njih i koliko ih je „lako“ obiti. Brave novije generacije su takve da imaju posebne ključeve, a postoje i one sa kodiranim ključevima. One su savremene i dizajnirane su da odgovore savremenim izazovima. Najverovatniji scenario je da kada kupite dobra sigurnosna vrata, potencijalni kradljivci će ih zaobilaziti jer znaju koliko ih je teško savladati bez ogromne buke i puno utrošenog vremena. A do tad bi ih puno komšija čulo i od njihovog posla ne bi bilo ništa.

Blog ilustracija: Sigurnosna vrata zaštita od provalnika


NE OBJAVLJUJTE SVOJE KRETANJE

Lepo je kad sa svojim prijateljima i pratiocima podelite nezaboravne trenutke sa letovanja, ali to nosi određene opasnosti. Znamo da Vam je lepo na plaži, da ste cele godine čekali te bezbrižne trenutke opuštanja, i znamo da Vam je drago da to svi vide, ali to može videti i neko ko to ne treba da vidi, što Vam može zadati mnogo briga i problema. Provalnici koriste sve moguće resurse kako bi se informisali o tome kada će njihova meta biti Van kuće i koliko će se zadržati. Mogu biti veoma lukavi i negde usput u neobaveznom ćaskanju u redu u pošti ili u prodavnici od Vas mogu izvući informacije kad i gde idete na more i koliko ostajete, čak i da Vas ne poznaju. Mogu se maskirati u anketare na ulici koji ispituju ko će gde na odmor. Vešto će saznati i sa kim živite i da li neko ostaje kod kuće kad Vi otputujete. Zato oprez! Kao što učite decu da ne pričaju sa strancima, to pravilo primenite i na sebe. Nemojte pričati kuda i kad idete i koliko ostajete. Nepoznatim ljudima nemojte odavati ni gde radite, ni kakvo Vam je radno vreme. Ako primetite da je neko radoznao, ne mora da znači da ima lošu nameru, ali uvek budite obazrivi. Bolje da stekne utisak da je kod Vas uvek neko kod kuće, i to po mogućstvu mlad i jak muškarac, ili da Vam je neko od ukućana policajac itd… Ako ne možete a da ne podelite slike sa letovanja na društvenim mrežama, sačekajte da se vratite i obavezno naglasite da ste se vratili, u stilu „baš je bilo lepo, al je brzo prošlo, danas, nazad u svakodnevicu“.

M. K.
Back to Top