Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kakva sobna vrata su najbolja za dečiju sobu

Svaka prostorija ima vrata koja služe da se ona odvoji od ostatka prostora. Osvrnite se oko sebe, videćete bar jedna vrata, ulazna ili sobna. Počinjemo da ih primećujemo tek kada treba da ih zamenimo, ili kada gradimo kuću, pa za nju treba da nabavimo više komada sobnih vrata.

Razne prostorije u kući ili stanu zahtevaju sobna vrata koja mogu biti jednobrazna, ali se mogu i razlikovati. Na primer, sobna vrata od prostorija koje nemaju prozore i prirodno provetravanje, trebalo bi da imaju rešetku sa rupicama kroz koju izlazi višak vlage. Ovakva sobna vrata viđaju se na kupatilima i toaletima. Preporuka je da se ugrade i kao vrata od ostava ili špajzova, ako oni nemaju prozore. Nekada su ove rešetke bile ustvari plastične rupice, ali danas se na raznim modelima sobnih vrata mogu videti i drugi oblici, koji su dizajnerski napredniji i vizuelno dopadljiviji. Funkcija ovih otvora ostala je ista, a to je provetravanje i eliminisanje viška vlage. Isto tako i druge prostorije mogu imati specifična i posebna sobna vrata.

Blog ilustracija: Za i protiv – sobna vrata sa staklom


Foto: Pixabay

Jedna od njih je dečija soba. Po čemu mogu da se razlikuju njena vrata u odnosu na druga? Ona ne motaju biti uopšte drugačija od sobnih vrata koja su postavljena na ulaz u spavaću ili neku drugu sobu. Međutim, sobna vrata od dečije sobe mogla bi da imaju neke karakteristike koje druga vrata u kući nemaju.

Šta je to što bi bilo naročito važno kada su sobna vrata od dečije sobe u pitanju? Naime, ona bo trebalo da imaju veoma dobru zvučnu izolaciju. Dok su deca još mala, ona bi trebalo da imaju mesto koje im omogućava neometan san. Ranije idu na spavanje od ostalih ukućana, pa čak i od svojih braće i sestara. Kada najmlađe dete ode na spavanje, to ne bi trebalo da sputava ostale u svojim aktivnostima. Ako su sobna vrata o dečije sobe tanka i ako nemaju dobru izolaciju, onda kada dete ode da spava, vi idete na prstima i šapućete plašite se da ga ne probudite. Naročito, ako je u pitanju beba koja ima lak san i koja se teško uspavljuje. Samo uspavljivanje može da bude veoma naporan proces za roditelje. Naročito ako su i sami umorni. Dok dete spava, roditelji imaju slobodnog vremena za sebe, sami hoće da se odmore ili da obave neke poslove. Ako treba da idete na prstima dok beba spava, onda niste komotni u svojoj kući. Gledanje pojačanog TV-a u drugoj sobi ne dolazi u obzir. Razgovor, uz stalno šaputanje nije zanimljiv. Zato bi trebalo da bebina i dečija soba imaju najdeblja vrata, koja imaju odličnu zvučnu izolaciju. Ako se plašite da nećete čuti bebu kako plače, dok vi spavate u drugoj sobi, noću vrata treba da budu otvorena. Ali, kada beba zaspi, a vi ste još budni i hoćete sobom da se bavite, najbolje je da njenu sobu od buke štite debela sobna vrata. Isto važi i za dečije sobe od starije dece. Dobra zvučna izolacija sada ima drugu svrhu. Svaki period odrastanja ima neke svoje prohteve, a oni su često slušanje muzike. Možda vi ne volite istu vrstu muzike kao vaše dete, a možda ipak volite, ali nećete da je slušate u isto vreme. Zašto biste stalno ulazili detetu u sobu i tražili mu da utiša muziku. Ono treba da uživa u svojoj slobodi. Njegove aktivnosti treba da se odvijaju neometano.

Kako se postiže bolja zvučna izolacija? Nekada su se vrata od soba tapacirala, ali danas postoje modeli koji imaju posebne ispune, tako da nije potrebno da se sobna vrata oblažu spolja. Postavljanje samih sobnih vrata je isto tako važno, jer ona treba da naležu skroz na otvor koji je za njih predviđen. Suviše kratka vrata, koja odozdo imaju rupu, nisu dobra prepreka za zvukove. Uz ovakva sobna vrata imaćete utisak kao da ni nemate vrata, jer se kroz njih sve čuje. Suština je u tome da se spreči prodor zvukova kroz otvore odozdo. Ako želite da imate prag, onda ćete tako dodatno sprečiti da ispod vrata ima prostora. Ali, pragovi su nezgodni, naročito za dečije sobe. Kada dete nije naviknuto na njihovo prisustvo, onda će se stalno saplitati o njih i padati. Deca vole da nesputano trčkaraju i jure po kući ili stanu. Pragovi mogu biti i opasni i zato je bolje da ih se otarasite.

Sobna vrata od dečije sobe mogla bi da budu i neke neobične boje. Kada već postoji mogućnost da birate, zašto da je ne iskoristite? Bez obzira što su vrata od drugih soba u stanu ili kući neutralnih boja i sva su ista, deca mogu imati posebna vrata na svojim sobama. Uređenje dečije sobe prava je umetnost i izazov za kreativne ljude. Ako i vi spadate u ovu grupu, onda sigurno tražite ideje ne internetu kako da preuredite sobu za devojčicu ili dečaka. Ima mnoštvo sjajnih ideja čija realizacija nije ni skupa. Neke zahtevaju od vas da sami budete vešti i da se oprobate u sitnim majstorijama, u koje spada i farbanje zidova. Kad ste već u toj priči, zašto ne biste učinili i vrat ao de dečije sobe delom novog malog carstva. Ako je neka boja izabrana da bude preovlađujuća u sobi i sobna vrata mogu da se naruče u toj nijansi. Takođe, boja sobnih vrata ima u izobilju, jer se ona prave tako što se oblažu pločastim materijalima koji mogu biti u bezbroj dezena zahvaljujući folijama kojima se oblažu. Znači da, ako vaša ćerka voli roze ili ljubičastu, možete naručiti sobna vrata baš u tim bojama. Moguća je i kombinacija boja ili da se vrata razlikuju spolja i iznutra. Sobna vrata od dečije sobe spolja mogu biti iste boje kao i sva ostala u stanu ili kući, a iznutra da imaju poseban, nesvakidašnji, dezen.

Ako je dete dovoljno veliko, pitajte ga za mišljenje. Uključite ga u proces biranja, biće mu veoma drago. Osećaće se da je važno i veliko jer učestvuje u opremanju svoje sobe. Neka samo izabere i kvake koje mu se dopadaju. Druga opcija je da sobu preuredite sami i da detetu priredite prijatno iznenađenje.

Pročitajte još:

- Da li sobna vrata mogu da ulepšaju enterijer stana?

M. K.
Back to Top