Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kalifornija

Koja je vaša prva asocijacija kada se pomene Kalifornija? Moguće da su to beskonačne peščane plaže okupane živopisnim zalascima sunca, Los Anđeles i glamur Holivuda, savršena klima, nacionalni parkovi … Spisak nije konačan. Mnogima zemlja iz snova, večita želja turista, ali sigurno nezaobilazna stavka na listi želja za buduća putovanja.

Savezna država Kalifornija nalazi se na zapadnoj obali Sjedinjenih Američkih Država. To je država sa najvećim brojem stanovnika, dok je po prostranstvu ona na trećem mestu, iza Aljaske i Teksasa. Graniči sa Oregonom, Nevadom, Arizonom i na jugu sa Meksikom. Iako je Los Anđeles najveći grad, on ipak nije glavni. Na ovo trik pitanje u kvizovima neko ko ne poznaje dovoljno geografiju, može da da netačan odgovor. glavni grad je Sakramento. U 19. veku, u doba zlatne groznice, Sakramento je bio drugi grad po veličini i predstavljao je svojevrsni centar države. Titulu glavnog grada nosi od 1854. godine. Broj stanovnika se tokom godina i decenija stalno menja, a danas je Sakramento otprilike na šestom mestu, od svih kalifornijskih gradova. Najveći je LA sa oko 4 miliona stanovnika. Slede ga San Dijego sa milion i 300 hiljada, San Hoze sa 950 hiljada, San Francisko 800 hiljada, Frezno oko 495 hiljada i Sakramento sa oko 466 hiljada stanovnika.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: David Mark, Pixabay
Los Anđeles predstavlja veliki poslovni i kulturni centar Kalifornije, ali i jedan od najvažnijih svetskih centara. Svako ko nije imao prilike da ga poseti, o njemu je imao prilike dosta da sazna putem mnogobrojnih filmova i TV serija. Holivud je magičan magnet koji privlači sve one koji sanjaju da postanu filmske zvezde ili žele da grade karijeru u sedmoj umetnosti, ali iza kamera. To je mesto gde se ispunjavaju ili transformišu snovi. LA ima mnogo toga da ponudi svojim posetiocima, tako da se na putovanje i obilazak ovog prelepog grada, treba dobro pripremiti. San Dijego, drugi grad po veličini, je ustvari prvo naseljeno mesto u kom su se u prošlosti nastanili doseljenici iz Evrope. Ovo je grad koji se nalazi na krajnjem jugu, na samoj granici sa Meksikom. Ako bismo hteli jednom rečju ili sintagmom da opišemo San Francisko, mogli bismo reći da je to finansijski centar. Najveći grad u unutrašnjosti Kalifornije, koji je ujedno i centar poljoprivrede, jeste Frezno.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: David Mark, Pixabay
Pre nego što su evropski doseljenici nastanili prostore današnje Kalifornije, tu su živela starosedelačka indijanska plemena. Španci su prvi Evropljani koji su stigli u Kaliforniju u 16. veku. 1542. godine Huan Kabriljo je sa svojom flotom doplovio do obale i proglasio te teritorije španskim. Na mestu gde se nalazi današnji grad San Dijego, u 18. veku, tačnije 1769- Hunipero Sera osnovao je prvu misiju. Ova oblast pripadala je Vicekraljevstvu Nova Španija i nosila je naziv Alta Californija (Gornja Kalifornija). Međutim, 1821. godine Meksiko je postao nezavisna država, tako što se izborio za samostalnost od Španije, te je od tada pa rata 1848. to bila teritorija koja je pripadala Meksičkom carstvu. Od 1848. Gornja Kalifornija je u sastavu SAD. Datum kada je Kalifornija postala savezna država, 31. po redu je 9. septembar 1850. Velika prekretnica u istoriji je otkriće zlata, tj. doba koje je poznato pod nazivom Velika kalifornijska zlatna groznica. Došlo je do velikih promena i migracija stanovništva sa istoka ka zapadu. Masovno naseljavanje ovih prostora pratio je brz i konstantan privredni rast i razvoj. Što se tiče prirodno-geografskih odlika, Kalifornija je veoma interesantna i iz tog aspekta. Naime, iako je većini kada pomisli na Kaliforniju, prva asocijacija more, sunce i lepi ljudi koji se šetaju i zabavljaju na plaži, ipak reljef ove države veoma je raznolik. Kalifornija se prostire pravcem sever-jug uz obalu Tihog okeana, u dužini od 1300 km i širini oko 400 km. Na zapadu je obala okeana, na severu se nalaze šume Sekvoje, na istoku su planine iz planinskog venca Sijera Nevade, dok je na jugu pustinja Mohave. Kalifornija ima na svojoj teritoriji više nacionalnih parkova, koji privlače milione posetilaca tokom čitave godine. Naslonjena na Tihi okean, zemlja se nalazi uz Pacifički vatreni pojas te je stoga deo trusnog terena. Zemljotresi su česti, ali na svu sreću slabijeg inteziteta. Ipak, nažalost u istoriji je zabeleženo nekoliko razornih: u San Francisku 1906. i 1989. i u Los Anđelesu 1994.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: David Mark, Pixabay
Što se reljefa tiče, centralni deo zemlje je nizija – tj. centralna dolina. Ona je oivičena okeanom na zapadu i planinskim vencem Sijera Nevadana istoku. Na severu su Kaskadske plaine, a na jugu Tehečepi planine. Dolinu je podeljena deltom reka Sakramento i San Hoakin. Slivovi ovih reka nalaze se u severnom (Sakramento) i u južnom delu doline (San Hoakin). Što se planina tiče, ističe se već pomenuti planinski venac Sijera Nevada, koji se naslanja na centralnu dolinu sa severo-istočne strane. Kao i mnogi drugi geografski nazivi i ovaj je na španskom jeziku. U prevodu to znači snežni venac. Njegov najviši vrh je Maunt Vitni, koji se nalazi na visini od 4.421 m nadmorske visine. U ovoj oblasti nalazi se i nacionalni park Sekvoja, poznat po najstarijim živim bićima na planeti – najviše drveće na svetu – sekvoje. Iz godine u godinu privlači sve više turista i posetilaca koji više puta dolaze da se dive ovom blagu prirode u vidu gorostasa koji su tu hiljadama godina. Ovaj nacionalni park lociran je na svega 3 sata vožnje od LA, tako da je svim turistima, koji borave u Kaliforniji, preporuka da ga posete. Planinski venac Sijera Nevada se pod blažim nagibom spušta ka centralnoj dolini, tj. ka zapadu, dok je sa suprotne strane veoma strm. U zapadnom delu zemlje nalazi se najveće jezero u Kaliforniji, koje po svojoj kristalno čistoj vodi nosi naziv Bistro jezero (Clear lake). Zanimljivo je da se posle Aljaske, u Kaliforniji nalazi najveće prostranstvo pod raznovrsnim šumama. Na primer, tu postoji najviše različitih vrsta borova. Na jugu zemlje se nalazi Mohave pustinja, koja je suprotnost živopisnim šumovitim krajolicima. Tu je i Dolina smrti, kao i slano jezero Solton si. Kalifornija je veoma prostrana i geografski raznovrsna država, a takva joj je i klima. Razlikuje se uz obalu gde vlada okeanska i mediteransko-suptropska, dok je u unutrašnjosti zastupljena stepska.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: David Mark, Pixabay
Što se tiče biljnog i životinjskog sveta, on je u Kaliforniji podjednako raznolik, kao i prirodna staništa. Već je napomenuto da je Kalifornija poznata po šumama, ali osim toga, ovde raste više različitih vrsta kaktusa. Ljubitelji prirode, koji svoje slobodno vreme vole da provode u divljini, imaju na raspolaganju veliki broj mesta gde mogu videti mnoštvo biljnih i životinjskih vrsta specifičnih za ovu zemlju. Među prepoznatljivim biljnim vrstama imamo: kalifornijski lovor, Tarnbark hrast, širokolisni javor, šećerni bor, paprati, ljiljane itd. Kako se na jugu zemlje nalazi pustinja, tu oblast naseljavaju životinjske vrste koje su karakteristične za slična staništa. Tu su sitni sisari, poput pustinjskog zeca, oposuma i raznih sitnih glodara. Šumovita područja nastanjuju mrki medvedi, jeleni, kuguari, jeleni i lisice. Među mnogobrojnim stanovnicima ovih krajolika nalazi se više vrsta koje se nalaze na listi ugroženih. Tu spadaju: planinski dabar, sahhoakinska lisica, kengur morobaj, poljski miš i više vrsta leptira. Udruženja za zaštitu prirode sprovode akcije u nastojanju da zaštite ugrožene biljne i životinjske vrste. Oblast Gornji Sonoran poznata je po autohtonoj vrsti – kalifornijski kondor – ptica koja je jedinstvena i živi samo u ovde. Ovu zonu naseljavaju antilope, kao i razne vrste sitnih sisara.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: jplenio, Pixabay
Kalifornija je demografski raznolika, kao i njena priroda. Odavno je privlačila doseljenike iz raznih krajeva, tako da se u kućama osim engleskog govore razni drugi jezici. Zahvaljujući ovoj mešavini, to je mesto gde se susreću i mešaju razne kulture i tradicije stvarajući nešto novo i nadasve zanimljivo.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: Jill Wellington, Pixabay
Ako razmišljate o turističkom putovanju u Kaliforniju, napravite detaljan plan putovanja unapred. Toliko je toga zanimljivog što možete videti i posetiti, sve zavisi koliko vremena imate na raspolaganju. Veliki gradovi su neizostavna stavka na toj listi. Kada ih obilazite, obavezno se unapred informišite o najznačajnijim znamenitostima i tome što one predstavljaju za taj grad. Ukoliko imate malo vremena na raspolaganju, počnite od onoga što vas najviše zanima. To mogu biti muzeji, spomenici i druge znamenitosti na otvorenom ili neki sportski događaj. Ne propustite da pored gradova odvojite vreme za prirodne lepote. Tek tada ćete u celosti doživeti Kaliforniju u svojoj punoj lepoti. Nekoliko nacionalnih parkova nalazi se na teritoriji ove savezne države. Tu spadaju: Yosemite, Sekvoja, Channel Islands, Redwood, Joshua Tree.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: David Mark, Pixabay
Ako ste ljubitelj sporta, boravak u Kaliforniji može da bude prilika da se na licu mesta upoznate sa tim šta znači biti deo te kulture. Odlazak na košarkašku ili bejzbol utakmicu, svojevrsan je doživljaj, koji se pamti i prepričava. Iako, možda nemate omiljeni tim, ili ne znate još uvek pravila bejzbola, eto idealne prilike da ih naučite i da shvatite zašto ovaj sport zaokuplja toliku pažnju, te ga prati mnoštvo vernih navijača. Oni su tu da strastveno bodre svoje timove, a vi da uživate u posmatranju događaja i svega što ga prati. Najpopularniji sportovi su košarka, bejzbol i američki fudbal. Još ako dospete na utakmicu gde se susreću večiti rivali sa suprotnih strana kontinenta, to je tek prava poslastica.
Blog ilustracija: KALIFORNIJA Foto: Christian Drei Kubik, Pixabay
Mešavina urbanog i outdoor doživljaja znači da bukvalno za svakog ima po nešto. Ako volite toplotu, sunce, beskrajne peščane plaže i zagarantovane savršene zalaske suca, onda je za vas Malibu beach, ili neki drugi deo obale. Obala je okrenuta ka zapadu, zahvaljuju čemu sunce uvek uranja u okean na zalasku. Živopisne slike ponesite u svom umu, fotoaparatu ili telefonu. Oprobajte se u surfingu, uzmite časove od profesionalaca, zašto da ne! Posle se prepustite čarima gradova: Los Anđelesa, San Franciska … Prošetajte se Holivudom i uživo sretnite neku od faca sa velikog ulu malog ekrana. Iskusite i noćno život, zabve u diskotekama, klubovima i barovima. Doživite duh grada, onako kako ga lokalci doživljavaju. Kada se umorite od buke, asfalta, palmi i plaže, otisnite se dalje u unutrašnjost. Provozajte se centralnom dolinom, kroz nepregledna polja. Uputite se ka nacionalnim parkovima, krenite u obilazak koji ćete dugo pamtiti.
M. K.

Pročitajte još:

- Los Anđeles današnjice
- Najlepši nacionalni parkovi u Americi
Back to Top