Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Klizni i kombinovani sistemi kod pvc stolarije

Proizvođači pvc stolarije, koji su među najkonkurentnijima na našem tržištu, teže da uvek imaju što širu ponudu. Pored klasičnih pvc prozora i vrata, u prodaji se mogu naći i posebni sistemi. Izdvajamo i predstavljamo Vam klizne i kombinovane sisteme.

Šta su klizni i kombinovani sistemi kada je pvc stolarija u pitanju? Klizni sistemi pvc stolarije predstavljaju širi pojam u odnosu na značenje kombinovanih sistema. Poenta ovakvih sistema je da povećaju funkcionalnost već postojećih, klasičnih modela. Sve prednosti koje pvc stolarija ima dopunjene su još nekim, koje je čine još praktičnijom.

Kako izgledaju i čemu služe klizni sistemi u pvc stolariji? Klizna vrata uvek se ugrađuju tamo gde treba da se uštedi prostor. Tako je i sa kliznim vratima od pvc-a. Kada su krila većih površina, ona zauzimaju dodatni prostor prilikom zatvaranja i otvaranja. Nekada je svaki dodatni kvadratni centimetar luksuz. Naročito ako je reč o manjim balkonima ili terasama. Umesto da se zavlačite iza otvorenih vrata od terase i da ne možete da prođete pored njih kada su otvorena, opredelite se za lizni model, kojim ćete uštedeti mnogo prostora. Samim tim nećete imati osećaj skučenosti i nedostatka mesta, čak i na malim terasama.

Blog ilustracija: Klizni i kombinovani sistemi kod pvc stolarije


Foto: Mirandre

Prednost dodatne oslobođene kvadrature ne ogleda se samo u tome da možete lakše da ulazite i izlazite sa terase i na terasu. Ona se ogleda u tome i da možete da iskoristite oslobođen i prostor da tu, eventualno, postavite neki baštenski nameštaj. Čak i na manjim terasama, koje imaju klizna pvc vrata, može da se postavi neki manji sto i stolice. Zašto ne iskoristiti taj simpatični kutak za prijatno sunčanje tokom lepih letnjih dana ili za ispijanje kafe u miru tokom tople jeseni. Pvc stolarija klasičnog tipa, odnosno vrata koja imaju regularne šarke i koja se otvaraju na standardan način, ne bi bila isto tako funkcionalna i praktična. Ako ne biste mogli da ih otvorite jer vas blokira hoklica ili stočić, onda taj nameštaj, koliko god da je minijaturan, ne može tu da se postavi.

Međutim, možete pomisliti da se terasna vrata ipak češće otvaraju na unutra, a ne na spolja i da tako nema veze kolika je terasa. To je tačno, ali šta je sa unutrašnjim prostorom. Kada imate dvokrilna pvc vrata od terase onda je sasvim logično da oba krila mogu da se širom otvore. Da uzmemo primer dvokrilnih vrata od terase ili francuskog balkona, koji se naslanja na neku manju sobu. Kada ova pvc vrata imaju klasično kačenje i otvaranje, onda s unutrašnje strane ne bi smelo ništa da ih blokira. Kada je soba manja, onda Vam svaki njen deo mnogo znači. Sa obilnim vratima ne možete ispred ni saksiju sa cvećem da postavite, jer ona bi blokirala da oba krila mogu da se otvore. Takođe, neki sto ili komoda ne mogu da budu blizu vrata, čak ni jedne njihove polovine. Razlog je isti. Kako onda to rešiti? Jednostavno je. Pomoću kliznih pvc vrata od terase. Ona su ista kao i obična pvc vrata, samo što se otvaraju na drugačiji način.

Krila vrata postavljaju se u ram, koji ima žljebove. Vođice su savršeno ukrojene i lagano klize dok se pvc vrata otvaraju i zatvaraju. Materijal je čvrst i izdržljiv i samim tim, obezbeđen je dug vek trajanja bez deformacija, koje bi mogle da dovedu do toga da se vrata zaglavljuju i da ne rade kako treba. Kod običnih pvc vrata od terase ne može toliko lako da se primeti ako ona ne naležu savršeno, jer i ako su blago zaglavljena, primenom malo jače sile, ona će se otvarati i zatvarati. Međutim, kod kliznih sistema nije tako. Sve mora da ide kao po loju. Pvc je dosta zahvalan materijal. Svaka odstupanja se lako mogu korigovati.

Temperaturne razlike koje utiču na skupljanje i širenje materijala uzete su u obzir. Mada, sve je ukrojeno tako da, bez obzira da li je spoljašnja temperatura u velikom plusu ili u debelom minusu, ova klizna pvc vrata rade kako se od njih očekuje. Sva pvc stolarija ima zimska i letnja podešavanja. Tako je i sa kliznim vratima. Uz pomoć imbus ključa broj 4 koji se postavlja na određena mesta sa strane i gore, pvc vrata se šteluju tako da savršeno dihtuju i naležu. Okretanjem ključa u levo ili u desno dolazi se do željenog idealnog položaja. Podešavanje pvc vrata na zimsku i letnju upotrebu veoma je lako. Ako niste skloni majstorijama i ako ne znate ni šta je to imbus ključ, ne brinite. Možda imate u startu otpor prema tome jer ste pomislili da treba da zovete majstora da to uradi i zapitali ste se da li je to skupo. Ali, da vas obradujemo. Štelovanje pvc vrata je veoma lako, posao koji može svako da uradi. Nije potrebno nikakvo tehničko predznanje niti snaga. Ako znate da navijete neku dečiju igračku, znaćete i ovo. To bi čak i starije dete moglo da uradi jer je jednostavno i lako.

Klizna vrata od pvc-a su ona koja se otvaraju i zatvaraju na već opisan način. Ali šta je to kombo sistem ili kombinovani sistem, koji se pominje u naslovu? To je još jedna nadogradnja. To su vrata koja imaju sve funkcionalnosti običnih pvc vrata, ali i prednost kliznih modela. Kako je to moguće i o kakvim funkcionalnostima je reč? Naime, možda ste pomisli da klizna pvc vrata od terase ne mogu da se otvore na lufter ili kip. Kod kombinovanih modela to je moguće. Kombinovana pvc vrata imaju kvaku koja izgleda isto kao i kod običnih vrata. To je zato što, kada se vrata zatvore, pomeranjem kvake u o određeni položaj (uglavnom na gore) ova pvc vrata mogu da se otvore na kip. Za lagano luftiranje sobe, kod kog je vazduh usmeren na gore ka plafonu, ovo je idealna kombinacija. Kada se na ovaj način soba redovno provetrava, sprečava se da se vlaga pojavi u ćoškovima, a sa njom i buđ. Inače, ovo se zimi možete desiti samo od sebe, ako se prostorija ne provetrava dovoljno. Svako ko je sa ovim imao neka iznenadna iskustva, svestan je da se vlaga zimi zadržava po uglovima mnogo lakše nego što ste mogli i da pretpostavite.

Da li se klizni i kombinovani sistemi od pvc-a odnose samo na vrata ili se mogu odnositi i na prozore? Odgovor je da se mogu odnositi i na prozore. Manje površine koje treba da pokrije prozor mogu se zatvoriti kliznim prozorima. Onda je površina koja se otvara manja, ali nekad je to korisno, kada nema dovoljno prostora unutra i kada nije neophodno da može ceo prozor da se otvori. Klizni pvc prozori otvaraju se na stranu, tako da ako su deo kombinovanog sistema, mogu imati i otvaranje na leptir (kip, lufter). Korisno je znati da i tako nešto postoji.

Najbolji proizvođači pvc stolarije koriste maksimalno verstilnost ovog materijala i njegovu laku obradu. Sve što bi moglo da bude prijemčivo i zanimljivo na tržištu, može se dizajnirati i proizvesti. Rezultat ovakvih ideja su i klizni i kombinovani sistemi.

Pročitajte još:

- Harmonika pvc stolarija za zatvaranje terasa i verandi

M. K.
Back to Top