Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Koja su najbolja sigurnosna vrata

Kupujete sigurnosna vrata i treba vam savet? Niste sigurno kako da izaberete. Možda vaša pitanja imaju mnogo jednostavnije odgovore nego što ste se nadali.

Svi znamo da je bezbednost na prvom mestu. To se odnosi i na ličnu, ali i na bezbednost stvari koje posedujemo. Zato su sigurnosna vrata veoma važna i možemo reći da su na neki način postala neizostavan deo našeg stambenog, ali i poslovnog prostora. Bilo da živimo u kući ili stanu, bezbedna ulazna vrata moramo imati kako bismo uopšte mogli da razmišljamo o kupovini drugih stvari. Ulaganje u nameštaj ili tehniku može biti uzaludno ako nema prave zaštitne barijere koja će sprečiti neželjene upade i krađe. Znamo da se to postiže uz pomoć sigurnosnih vrata. Kada su i kuće i stanovi u pitanju, mora se misliti i o drugim potencijalnim ulaznim tačkama. To mogu biti prozori i terase, ili sporedna vrata na kućama. Za neke stanove važi jer su na višim spratovima, te je fizički nemoguće ući u njih spolja, na primer kroz prozor ili terasu. Moguće bi bilo jedino u akcionim filmovima uz pomoć alpinističke opreme. Ali, u realnom životu to nije ostvarivo niti verovatno. Isto tako, postoje i oni stanovi kojima ulazna vrata nisu jedina ulazna tačka, što bi se moglo reći i za većinu kuća. Svaki stambeni objekat koji ima prozore, terase ili neka sporedna vrata u prizemlju mora biti zaštićen sa svih tih starana. Zato neretko viđamo rešetke na prozorima i terasama stanova koji se nalaze u prizemlju ili u suterenu. Ako kuća ima sporedan ulaz, ta vrata bi takođe trebalo da budu sigurnosna. Prozori i vrata se mogu zaštiti pokretnim ili fiksnim rešetkama, a na sve to poželjno je ugraditi video nadzor i alarm u kuće.

Blog ilustracija: Koja su najbolja sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

Primetićete da je svim objektima jedina zajednička tačka da moraju imati sigurnosna vrata. Dok stanu na nekom visokom spratu nisu potrebne rešetke na prozorima, istom takvom stanu u prizemlju jesu, ali i jednom i drugom potrebna su ulazna sigurnosna vrata.

Ima puno modela u prodaji. Iz godine u godinu sve ih je više. Pojavljuju se modeli sigurnosnih vrata koji su neobični jer imaju poseban dizajn. Razni inostrani proizvođači smišljaju inovacije kako bi privukli kupce svojim proizvodima. Znamo da su nekada skoro sva sigurnosna vrata bila dosta slična kad je izgled u pitanju. U opticaju je bilo samo nekoliko prirodnih boja i sve se vrtelo oko bele, crne i raznih nijansi braon od najsvetlije krem do najtamnije venge nijanse. Proizvođači su uvek bili svesni toga da je izgled važan i da on dosta privlači kupce. Znali su i to da će se kupci pitati koja je razlika između jeftinih i skupih sigurnosnih vrata jer vizuelno to ne može uvek da se dokuči.

Kada kupci shvate da sva sigurnosna vrata koja su u prodaji vrše svoju funkciju i da su i ona koja spadaju u najjeftinija sigurnosna vrata takođe bezbedna i pružaju sigurnost, onda je odgovor na pitanje s početka dosta jednostavan. Sva sigurnosna vrata su dobra, samo se neka izdvajaju u raznim nijansama. Da bi bilo jasnije, činjenica da jedna vrata imaju dve sigurnosne brave, a druga nemaju, ne znači da su ova sa dve bezbednija, nego su samo praktičnija. Jeftina vrata ne mogu se obiti lako i ona će vas isto zaštiti. Zašto onda uopšte kupovati skuplja sigurnosna vrata ako i jeftina vrše posao? U pitanju je kvalitet materijala koji se direktno odražava na izgled. Na nekim jeftinim vratim vidi se da su jeftina, a naročito ako ih upoređujete sa skupljima. Zato su vrata srednje klase najprodavanija. Ona se vizuelno ne razlikuju mnogo, ili nimalo, od najskupljih sigurnosnih vrata. Najskuplja sigurnosna vrata imaju bolje i kvalitetnije brave i okove. Ona imaju i više tačaka zaštite, što možda nije neophodno. Ona izgledaju lepše i skuplje.

Dakle, najbolja sigurnosna vrata su ona koja možete sebi da priuštite a da to ne optereti previše vaš kućni budžet. Ako imate novca i ne prestavlja vam opterećenje da kupite neka posebna vrata iz najskuplje klase koja svakog očaraju svojim dizajnom, zašto da ne, kupite ih. Ako, s druge strane hoćete što jeftinije da prođete, onda jednostavno kupite jeftina sigurnosna vrata, samo nemojte da ih ne kupite.

Da se vratimo na priču o izgledu. Kako je sve veća konkurencija na tržištu, neki proizvođači hteli su da bogatim i maštovitim dezenima koji su obogaćeno raznim ukrasima, privuku nove kupce. Pomislili su zašto bi se neko za njih odlučio ako postoji more onih koji prodaju dosadna braon vrata. Neko ko kupuje vrata možda nema ni predstavu kakva bi uzeo dok ne krene da razgleda ponudu. I tako, dolazi se do toga da se jednostavni i klasični modeli dopadaju određenim kupcima, ali da se drugi kupci neplanirano odlučuju za nešto ekstravagantnije modele. Dizajneri koji osmišljavaju inovacije moraju biti oprezni. Da bi sigurnosna vrata bila lepa mora ih osmisliti neko ko ima oštro oko i istančan ukus. Inače, može da se desi da rezultat bude kičast i da proizvede suprotne reakcije od željenih. Ako bismo hteli da nađemo jednu reč, odnosno jedan pridev koji bismo opisali kakva sigurnosna vrata treba da budu, ta reč bi bila elegantna. Kad birate sigurnosna vrata bilo da više volite klasične boje i modele ili neke koji su malo moderniji i imaju razne šare, reljefe ili ukrase od metala, postavite samo jedno jedio pitanje da biste znali da ste na pravom putu. To pitanje glasi: „Da li su ova sigurnosna vrata elegantna?“. Ako je odgovor da jesu, znajte da nećete pogrešiti u izboru. Ako se nećkate i dvoumite ili razmišljate da li izgledaju suviše jeftino, birajte dalje. S druge strane ako ste se zagledali u neke smelije modele jarkih boja, a niste sigurni kako će drugi na to reagovati, opet postavite sebi ovo pitanje.

Sa izborom sigurnosnih vrata je nekad slično kao sa izborom garderobe. Neko je suviše stidljiv i plašljiv da kupi nešto što je smelo i na granici, te se komfornije oseća sa jednostavnim klasičnim modelima. Neko je hrabriji i prepoznaje se u jarkim bojama. Razmislite u koju grupu vi spadate. Odberite sigurnosna vrata po meri i to ona koja se baš vama dopadaju jer ona se ne kupuju i ne menjaju često.

Pročitajte još:
- Oprez-evo kako provalnici pokušavaju da obiju sigurnosna vrata

M. K.
Back to Top