Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Oprez-evo kako provalnici pokušavaju da obiju sigurnosna vrata

Živimo u vreme kada uvek treba biti na oprezu. Ako imate ugrađena sigurnosna vrata, to znači da ste bezbedni. To znaju i provalnici. Ali, zato se oni služe raznim lukavstvima s ciljem da Vas nadmudre. Prenosimo Vam neka iskustva osoba koje su bile žrtve provalnika, kako biste znali čega treba da se čuvate.

Sigurnosna vrata veoma je teško razvaliti, gotovo nemoguće. Iznutra su ojačane čeličnim limom i ispunama razne vrste, a sa svih strana sigurnosne šipke se zabijaju u zidove. Središnja konstrukcija takođe sadrži ove metalne šipke u okviru kostura samih sigurnosna vrata. Zbog svoje snažne građe, ona se ne mogu izbiti niti polomiti. Brave na sigurnosnim vratima imaju specijalne ključeve koji se ne mogu replicirati. Mislilo se o svakom detalju. Zato možemo da kažemo da su sigurnosna vrata garant bezbednosti imovine. Kako se onda dešava da čujete da su provalnici nekom upali u stan kad nije bio kod kuće, a znate da ima sigurnosna vrata? Služe se lukavstvima i prevarama.

Blog ilustracija: Oprez: evo kako provalnici pokušavaju da obiju sigurnosna vrata


Foto: Mirandre

Prvi slučaj opisuje taktiku koju su lopovi primenili da bi upali u stan koji ima ulazna sigurnosna vrata sa dve brave. Modeli sigurnosnih vrata sa sve brave imaju donju bravu koja je glavna i koja se zaključava posebnim velikim ključem. Gornja brava se zaključava manjim ključem koji može biti kodiran ili običan. Profesionalni provalnici su pratili žrtvu danima kako bi utvrdili u koje vreme je ona van kuće. Stan se nalazi u prizemlju lepo uređene zgrade u centru grada. Kada su utvrdili dnevni raspored i uvideli da osoba koja tu stanuje svako jutro odlazi na posao i vraća se tek u večernjim satima, krenuli su da kuju plan. U nekom trenutku tokom noći ili pred jutro su ubacili vrh igle ili parčence metala u donju pravu kako bi onemogućili ubacivanje velikog ključa. Kada je stanovnik ovog stana ujutru kretao na posao, pokušao je da zaključa stan putem donje brave, ali pokušaji su bili bezuspešni. Pošto je žurio na posao, nije imao vremena da zove servis, već je zaključao samo gornju bravu, ne sluteći da je to bio deo plana provalnika. Oni su računali na to da će on pomisliti da se brava pokvarila ili da se nešto zaglavilo, i da će zbog odlaska na posao odložiti popravku za kasnije, misleći da je dovoljno da zaključa samo gornju bravu. Ovo se dogodilo pre nekoliko godina, a model sigurnosnih vrata o kome je ovde reč, imao je običnu gornju bravu sa običnim ključem. Provalnici su to primetili i uvideli da ovu bravu mogu brzo i lako da obiju, a da za to imaju dovoljno vremena dok je osoba koja tu stanuje na poslu. Nakon ulaska u stan mogli su da zatvore vrata i da neometano operišu po stanu, a da niko od komšija to ne primeti. Tako su izvršili krađu.
Naravoučenije ove priče je da treba biti sumnjičav i da ništa ne treba pretpostavljati. Ako se nađete u situaciji da Vam odjednom brava zapinje ili ne radi kako treba, a naročito ako naprasno ne možete da ubacite ključ u nju, treba da posumnjate da je tu neko sa strane umešao prste. Logično je da ako ste sinoć mogli da otključate ili zaključate bravu, kako to da ujutru ključ ne može da uđe, osim da je unutra neko nešto gurnuo. To niste bili Vi, znači da je verovatno neko ko ima lođe namere. U ovakvim situacijama odmah treba pozvati servis sigurnosnih vrata i ne udaljavati se od kuće dok oni ne dođu. Treba ostaviti jasan signal da ste kod kuće, kako provalnici ne bi pomisli da ste otišli. Bez obzira na posao, treba javiti da Vam je hitno nešto iskrslo.
Pored toga, nikada svoje kretanje nemojte javno obelodanjivati. Ne objavljujte slike sa putovanja na društvenim mrežama, dok ste još na putu. Uradite to kad se vratite sa jasnom naznakom da ste već stigli kući. Zavarajte svoj trag tako što ćete napraviti predstavu na društvenoj mreži u kojoj se jasno vidi da neki Vaš krupni rođak, koji je možda baš policajac po zanimanju, boravi sa porodicom u Vašem stanu dok ste vi na putu. Pitajte ga kako su ribice, je l zalio cveće i da li se baškari u Vašoj kući dok ste Vi na putu.

Postoje i primeri slični prethodnom, ali još gori. Tada su provalnici onesposobili obe brave, ili jedinu donju bravu na modelima koji imaju samo jednu bravu. Nekim vlasnicima stanova je bilo toliko važno da ne zakasne na posao da su stanove ostavili otključanim, računajući na to da niko ne zna da im brava ne radi i da niko ne zna da nije zaključano. Praktično, ostavili su stan i sve stvari unutra „na izvolite“. Ima primera i kada provalnici idu od vrata do vrata i probaju da otvore kako bi videli gde je otključano, kad uđu u stan, ako ih neko vidi, naprave se da su promašili sprat i počnu da se izvinjavaju, pod izgovorom da idu na peti kod prijatelja, a Vi ste na četvrtom. Tako, može da se desi da uđu u stan, nešto odmah ukradu ako mogu, ili čak da zateknu prazan stan koji je ostao otključan iz nekog razloga.

Drugi slučajevi vezani su za razne načine putem kojih se osobe lažno predstavljaju kako bi došle do mnoštva informacija. Neko Vam može doći na vrata i predstaviti se kao neki anketar, humanitarna organizacija, majstor za kablovsku ili slično. I treba i ne treba biti paranoičan. Bolje rečeno, treba biti oprezan. Ne verujete osobama koje Vam se predstavljaju kao predstavnici kuća koje nude igre na sreću ili koje Vam kažu da ste osvojili neku nagradu, ali da treba našto da kupite po određenoj ceni kako biste ostvarili pravo na to. Ovakvim prevarantima, najčešće mete su starije osobe jer su one lakovernije i njih lakše ubede u priču. Upozorite svoje roditelje i starije rođake na njih, ali i sami budite veoma oprezni. Ko god da Vam se pojavi na vratima s nekom pričom, nikada ništa ne prihvatajte odmah. Najverovatnije da je reč o nekoj obmani i prevari. Budite svesni da ako pustite tu osobu unutra, vi ste pustili potpunog stranca koji najverovatnije nema veze s onim šta se predstavlja da jeste. Bilo kakav vid promocije da je u pitanju, odbijte je, a onda, ako Vas to baš zanima proverite tako što ćete naći broj telefona od te firme i pozvati je kako biste utvrdili da li neko radi promocije po kućama. Čak i da je tako, ne treba Vam proizvod ili usluga kompanije koja se reklamira na ovako napadan i primitivan način. Niko nema pravo da remeti Vaš mir u sopstvenom domu, i da narušava Vašu privatnost, tražeći da ga pustite u kuću. Prevaranti na taj način mogu da snime i razgledaju šta sve imate unutra i šta abi mogli da ukradu. Veoma su vešti, i uz neobavezan razgovor saznaće dosta toga o Vama, uključujući i to čime se bavite, gde radite i kakvo Vam je radno vreme. Saznaće i sa kim živite. Sve ćete im to sami reći, ako ste neoprezni i naivni, a njima je posao da budu vešti u izvlačenju informacija.

Dakle, pamet u glavu i budite obazrivi. Pored sigurnosnih vrata, obezbedite i ostale potencijalne ulaze u Vaš stan ako živite u prizemlju ili ako stanujete u kući. Ne verujte nepoznatim osobama i nikome lično, preko telefona ili preko interneta nemojte odavati informacije o sebi i svom kretanju. O svemu dobro razmilite i kad nešto radite, zapitajte se da li je to možda deo prevare. Ako Vam se čini da je nešto suviše dobro da bi bilo istinito (na primer da ste dobili nagradu u nekoj nagradnoj igri u kojoj niste ni učestvovali, već su Vas navodno našli slučajno u imeniku), to je najverovatnije laž. Čak iako nije, i čak i da je neko Vama poznat stvarno dobio nagradu od te firme, ne treba Vam da imate posla sa onima koje se na ovaj način promovišu. Nekada je nešto što je besplatno ustvari najskuplje. Ne budite u životu sitničavi, kupite šta Vam treba, uštedite novac za to i ne čekajte da Vam neko nešto da za džabe.

Pročitajte još:
- Ugradnja sigurnosnih vrata

M. K.
Back to Top