Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Koliko je važna klasa sigurnosnih vrata

Sigurnosna vrata su potrebna svima, to je činjenica. U novije vreme izbor je takav da većina može da ih kupi, zato što postoji više klasa i cenovnih rangova. Prodavnice sigurnosnih vrata nude i popuste svojim kupcima, odnosno pojedine modele po akcijskim cenama. Takođe, ponekad je u ponudi i besplatna ugradnja, koja se inače naplaćuje. Pošto postoji više klasa sigurnosna vrata, pitanje mnogih kupaca je u čemu je suštinske razlika između onih najjeftinijih i najskupljih. Pitaju se i kako da izaberu najbolje za sebe. Ako kupe sigurnosna vrata najviše klase šta time tačno dobijaju, a sa druge strane, ako se odluče za ona koja su najjeftinija, da li to znači da nisu dovoljno kvalitetna. Neke mušterije imaju bojazni da jeftina sigurnosna vrata mogu lako da se zaglave. Drugi misle da su ona jeftina zato što ne vrše svoju funkciju i da nisu dovoljno bezbedna. Ima pak i onih koji smatraju da su materijali od kojih su napravljena sigurnosna vrata najniže klase, nekvalitetni i da se lako habaju, a delovi vrata se lome. Jednostavno, ne veruju da nešto što može koštati i do 10 puta manje od najskupljih modela sigurnosnih vrata može da vrši istu funkciju. Šta je od toga istina i ima li je uopšte u ovim tvrdnjama?

Blog ilustracija: Koliko je važna klasa sigurnosnih vrata


Foto: Mirandre

Naime, sigurnosna vrata nose ovaj naziv zato što je njihova osnovna uloga da obezbeđuju stanove, kuće i poslovne prostore od neželjenih upada. To su blindirana vrata koja su sastavljena od drvenih oplata ili oplata od iverice ili medijapana. U unutrašnjosti je mehanizam brave, zaštitne šipke i zaštitna limena ploča. Neki modeli imaju i ispune od staklene vune kako bi se obezbedila termo izolacija, a druga imaju posebne ispune pomoću kojih su bolje zvučno izolovana. Sva sigurnosna vrata vrše svoju funkciju i spadaju u kategoriju 3 u skladu sa međunarodnim standardima i merilima. To znači da su ona dovoljno bezbedna da se ugrađuju na ulaze u stanove, kuće i kancelarije. Zašto su onda neka tako skupa, a druga tako jeftina? To je slično kao sa kolima. Sva ona vrše svoju funkciju, ali razlike u cenama mogu biti zaista ogromne. Ovo nije baš najbolje poređenje, ali donekle ono stoji. Najjeftinija sigurnosna vrata obično nisu dizajnerski toliko privlačna kao sigurnosna vrata srednje klase ili sigurnosna vrata više klase. Ona su često obložena ivericom ili medijapanom. Poreklo im je iz uvoza, a najčešće dolaze iz Kine. Imaju takve karakteristike da u skladu sa cenom mogu da budu konkurentna na tržištu. Pošto je u današnje vreme veoma važno imati sigurnosna vrata i obična zameniti njima, svako kome je kupovina bilo kog modela velika stavka, bolje da uzme i ona koja su najjeftinija, nego da ih nema uopšte. Vršiće funkciju, a to je da imovina i ukućani budu bezbedni. Oteraće potencijalne lopove i provalnike koji motre na stanove i kuće i gledaju kada su ukućani odsutni kako bi provalili i pokupili bilo šta vredno što im padne pod ruku. pošto među provalnicima ima i onih koji su pomućene svesti, odnosno narkomana koji su u stanju svašta da urade kada ih uhvati kriza, veoma je važno imati osiguran ulaz u svoj stan ili u kuću zato što sigurnosna vrata odbijaju ovakve osobe. Razlog je što se ona veoma teško obijaju, a ako bi neko i pokušao to bi se daleko čulo jer bi se stvarala velika galama i buka usled upotrebe testera, čekiće i ostale teške mašinerije. Tako da, zaključak je jasan, ako nemate para za skuplja, lepša i bolja uzmite neka jeftina kako biste se zaštitili. Vodite računa kod koga ih kupujete jer samo naši renomirani prodavci garantuju za kvalitet robe koju nude, a imaju i obezbeđen servis.

Ako ste se pitali koji je model najprodavaniji i ako ste mislili da je to neki od jeftinijih modela sigurnosnih vrata, onda ste se prevarili. Najviše se traže i prodaju modeli srednje klase. To su modeli sigurnosnih vrata koje proizvode naši najbolji domaći proizvođači u svojim postrojenjima i radionicama. Dizajnirani su i osmišljeni po ugledu na modele stranih kompanija. To nisu kopije, a može se reći da su samo potražili inspiraciju kod Italijana na primer, koji su na daleko čuveni po dobrom ukusu i stilu koji prati njihove proizvode. Tako je i u industriji proizvodnje sigurnosnih vrata. Modeli su osmislili umetnici i dizajneri, a najbolji inženjeri radili su na projektovanju i osmišljavanju tehničkih karakteristika. Takva vrata kreću se od 400 do 600 evra. prave su raznim bojama i obično su prva koja kupcima privuku pažnju. Najviše se prodaju u raznim nijansama braon boje od najsvetlije boje drveta do najtamnije venge boje. Manje idu u beloj ili skroz crnoj boji, jer su ove dve boje uglavnom rezervisane za modele koji imaju oplate od drugih materijala. Kupci ove klase vrata najčešće postavljaju prodavcima pitanja zašto su ona jeftinija od nekih modela najviše klase i šta ovi skuplji modeli imaju a da ova sigurnosna vrata nemaju. Odgovor je da su ovi modeli veoma slični. Najskuplja vrata obilno dolaze iz uvoza iz zapadnih zemalja. Po nekima imaju sofisticiraniji dizajn nego sigurnosna vrata srednje klase. Nekome se čini da su detalju na njima lepši i da imaju lepše kvake i brave. To je stvar ukusa, ali istina je da iza njih stoje najbolji dizajneri ovih moćnih zapadnih kompanija. Iza ovih modela sigurnosnih vrata stoje i imena kompanija koje ih proizvode, pa ako je reč o nekom važnom brendu, onda i ta informacija diktira veću cenu.

Svakako da i najskuplja vrata itekako imaju svoje kupce. Luksuzni modeli su takvi da je dovoljno da ih vidite i da Vam bude jasno zašto toliko koštaju. Njih kupuju pojedinci i ugrađuju u stanove u stambenim zgradama ili se ona serijski ugrađuju u neke deluks objekte u kojima se prodaju isključivo ekskluzivni stanovi.

Bilo kako bilo, za svakog ima ponešto. Najvažnija poruka ovog teksta je da svako treba da ima sigurnosna vrata. Ako do sad niste, priuštite ih sebi. Kupovina na rate bez kamate je moguća, a tu su i sniženja i akcije. Raspitajte se kod prodavaca šta se nudi i da li ima popusta ili drugih pogodnosti. Ako ciljate na najprodavaniji modeli, ili na neki iz luks klase, takođe, želimo Vam da nađete savršena sigurnosna vrata za Vaš dom ili poslovni prostor.

Pročitajte još:
- Ugradnja sigurnosnih vrata

M. K.
Back to Top