Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Koliko su vazni dušeci na kojima spavamo

Važnost kvalitetnog sna dokazana je više puta. nanovo se pišu naučni radovi i prezentuju otkriće koja govore o tome od kolike je važnosti da imamo kvalitetan dušek na kome spavamo. Istražujemo da li se isplati ulaganje u dobar i skup dušek i šta to znači za nas.

Svako od nas bar jednom je bio u prilici da treba da izabere i kupi krevet za sebe ili za članove svoje porodice. Prvo obično imamo dilemu koju vrstu kreveta da kupimo, da li onaj koji ima dušek koji se može menjati ili neki od kompaktnih modela. Ako se odlučimo za krevet koji ima poseban promenljiv dušek, tu potrazi nije kraj. Treba odabrati onaj adekvatan. Nekada je na tržištu postojalo samo par poznatih proizvođača, ali danas kada su dušeci u pitanju izbor je ogroman i mnoge zanima koji dušek je najbolji za njihov novi ili stari krevet. Istina je da je ranije bilo jednostavnije odabrati jer je izbor bio sužen i skoro da se samo donosio na dimenzije kreveta. Modeli dušeka su svi imali opruge i razlikovali su se po tome kakva im je ispuna, obično na obe deblje i luksuznije i na one tanje, ekonomičnije. Tada je jedino bilo neophodno voditi računa o tome koja je tačna dimenzija rama kreveta kako bi se odabrao adekvatan dušek. Isto tako, ovi dušeci su se menjali posle nekoliko godina upotrebe, kada izgube svoju čvrstinu i elastičnost. Skuplje i luksuznije varijante dušeka sa oprugama imala su posebna ojačanja i dodatne slojeve, zahvaljujući kojima su oni bili deblji, ali i udobniji. Ipak, svi smo mi navikli na ovakve dušeke još od detinjstva i služili su svrsi u svoje vreme. I danas se prodaju i proizvode ih svi naši renomirani proizvođači dušeka. Interesovanje kupaca za njih je i dalje veoma veliko, jer su udobni, a spadaju u najpristupačniji cenovni rang. Neki ih kupuju za vikendice i pomoćne ležajeve i krevete, a drugi nemaju ništa protiv da ih instaliraju na krevetima na kojima najviše spavaju. Svakako da je krevet sa dušekom, pa čak i onim najjeftinijim, neuporedivo bolje i kvalitetnije rešenje od spavanja na raznim ležajevima koji imaju osnovu od sunđera, federa ili na nekim neudobnim kaučima na razvlačenje.

Blog ilustracija: Koliko su vazni dušeci na kojima spavamo


Foto: Pixels

Znamo svi vrlo dobro da čak i jedna noć provedena na neudobnom ležaju može da izazove ukočenost i bolove u leđima. Pored toga, loš san utiče na imunitet i raspoloženje u toku dana. Kada se ne naspavamo dovoljno i kvalitetno, ne samo što smo mrzovoljni, već imamo i lošiju koncentraciju i povećava se verovatnoća da grešimo u poslu. Svako je bar jednom iskusio kako je to spavati na neravnom, suviše tvrdom ili mekom krevetu. Posle toga sve vas boli i umesto da se osećate odmorno, Vi imate potrebu da se odmorite od spavanja. Nasuprot tome, ako već imate udoban nov dušek, ili ste imali priliku da skoro prenoćite u nekom hotelu na izuzetno udobnom krevetu, onda vrlo dobro znate kako je dobar osećaj i kada se odmorni probudite, ali i kada umorni uveče legnete na površinu koja je savršena za spavanje.

Ne odgovara svaki dušek svakome. Osobe koje imaju tegobe vezane za kičmeni stub, biraju dušek za sebe u skladu sa preporukama lekara ili fizioterapeuta, ali i po sopstvenom osećaju. Obično im prijaju tvrđi dušeci, koji imaju takvu strukturu i konstrukciju da pružaju dovoljnu čvrstinu i elastičnost, ali da nisu ni suviše tvrdi jer bi onda bili neudobni. Dosta se priče poslednjih godina o dušecima od memorijske pene. Nekome su ovakvi dušeci bili pravo otkrovenje kad su se pojavili. Uz to, pojavile su se priče o tome da dušeci sa oprugama mogu biti štetni za zdravlje. Navode se razni izvori kao dokazi. Istina je da ovakve tvrdnje nisu naučno potkrepljene. Međutim, ako ste vi usvojili uverenje da Vam ne prijaju klasični dušeci sa oprugama i da Vam je potreban dušek koji je ispunjen penastim jezgrom i drugim materijalima, onda treba da se rukovodite time pri izboru. Moć sugestije je jaka, kao i u svim drugim slučajevima. Isto tako, ako ste navikli da spavate na dušeku sa žičanim jezgrom, ne znači da ne treba više da ih kupujete. Možete eventualno da isprobate neki skuplji model koji ima posebne ispune i dodatna ojačanja koja svakako utiču na udobnost.

Jasno je da ne postoji pravilo koje bi za sve važilo. Neko preferira dušeke koji nemaju metalne opruge, neko insistira na memorijskoj peni jer je doživljava kao najudobniji materijal. Neko drugi, pak bira dušek prema mirisu i smetaju mu mirisi gume koje neki dušeci imaju, makar da su oni i u tragovima. Na svu sreću, za isprobavanje dušeka ne treba Vam puno vremena. Dovoljno je da odete u prodavnicu i zamolite prodavce da probate da legnete. Posle par minuta moći ćete sa lakoćom da napravite poređenje. Ako, pak kupujete dušeke onlajn, važno je da odredite tačnu dimenziju. Činjenica da ne možete da ih vidite uživo pre nego što ih kupite, ili da ne možete da legnete i isprobate koliko su udobni, ne treba da Vas obeshrabri. Ako se odlučite za nekog od naših najboljih proizvođača, onda ne možete pogrešiti. To su kompanije koje drže do kvaliteta u tolikoj meri da ne dozvoljavaju da u njihovom asortimanu postoji proizvod koji nije dovoljno kvalitetan da biste ga mogli nazvati udobnim. Iako na najjeftinijim dušecima stoji naznaka da su pogodni za pomoćne ležaje i vikendice, ovi dušeci su mnogo više od toga. Kad ih raspakujete videćete da su dovoljno debeli i udobni da bi bili pogodni za svakodnevno korišćenje. Shodno tome, neki od dušeka iz skuplje linije svakako će zadovoljiti Vaše zahteve, a vrlo lako može da se desi da Vas oduševi.
Savet je da ne kupujete onlajn dušek iz kategorije koju do tad niste imali priliku nikad da isprobate. To znači, da ako nikad do sad niste seli ili legli na dušek od memorijske pene, u bilo kojoj prodavnici, nemojte se zaletati i kupiti ga preko interneta, koliko god da deluje udobno na reklamnom spotu. Čak i visoka cena nije merilo koje u ovom slučaju treba da Vas opredeli. Jednostavno, prvo odredite koja vrsta dušeka Vam najviše prija kada su sve karakteristike u pitanju (materijal, tvrdoća, elastičnost, miris), pa tek onda na osnovu toga pravite uži izbor.

Dobra vest je da je kod većine prodavaca moguće zameniti proizvod drugim, ali kako biste izbegli dodatne komplikacije, najbolje je da ipak malo razmislite pre kupovine i konačne odluke. Dušeci za krevet, su kao pojam uvek odličan izbor, zato što ih lako možete zameniti posle nekog vremena. Sa krevetima i kaučima to nije slučaj i kada se deformišu ili ulegnu, treba zvati tapetara da ih restaurira i popravi. Dušek, bilo da je reč o onom za jednu osobu ili velikom dušeku za bračni krevet, predstavlja potrošnu robu koji možete zameniti novim, boljim ili skupljim kada se za to steknu uslovi.

M. K.

Back to Top