Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Korisni saveti kako prepoznati dobru pvc stolariju

Kada kupujemo nešto što treba da nam traje duži niz godina i da nam traje, onda to ne treba shvatati olako niti birati na brzinu. Nova stolarija u kući, stanu, kancelariji ili nekom drugom objektu, svakako je nešto što treba kupovati s puno pažnje. Evo nekih smernica o čemu treba posebno povesti računa kao napraviti pravi izbor.

Pre svega treba odabrati neku od dobrih firmi kojima pvc stolarija jedna od glavnih delatnosti. Kažemo jedna od glavnih, zato često često ove kompanije imaju i srodan asortiman u ponudi. Zašto je bitno da se odabere pouzdana kompanija. Pored očiglednih razloga koje ne treba dodatno razjašnjavati, tu su i neki praktični razlozi. Naime, kupljen proizvod možda u nekom trenutku treba servisirati. U najmanju ruku, trebalo bi prozore i vrata od pvc-a sezonski podešavati, na zimsko i letenje podešavanje. Isto tako, ako se vremenom oni pomere iz svog ležišta, postoje načini i mehanizmi da se lako vrate u idealnu poziciju i ponovo dihtuju savršeno.

Kompanija kod koje kupujete novu pvc stolariju treba da ima obezbeđen servis. Čak i da ona sama ne servisira proizvode koje prodaje, treba da ima servis koji preporučuje i za koji garantuje da kvalitetno vrši popravke. U suprotnom, prepušteni ste sami sebi. Može da se desi da se prozor malo zakrivi ili da se kvaka od pvc vrata zaglavi na pola, dok vrata ne ulaze dobro u ram i da vi pomislite da je reč o nekom nerešivom kvaru. Važe neznanje može biti zloupotrebljeno ako se ne obratite na pravo mesto. Zato, kada kupujete pvc prozore i vrata, proverite kakva je situacija sa servisiranjem i kome možete da se obratite ako nešto ne funkcioniše onako kako je zamišljeno. Takođe, ako imate neka pitanja i nedoumice, dobro je da znate da uvek možete nekom stručnom i pouzdanom da se obratite.

Druga važna stavka pri kupovini pvc stolarije je dostupnost rezervnih delova i zamenskih stakala u slučaju lomljenja. Stakla se ne razbijaju tako lako i često, ali ipak dobro je znati da i ako se to desi, neće biti problema da se brzo i lako uradi kvalitetna i stručna zamena. Isto je i sa drugim znamenskim i rezervnim delovima. Pvc prozori i vrata prave se tako da su kvalitetni i imaju dug vek trajanja. Zato se retko javlja potreba da se neki deo zameni. Čak i kad bo došlo do toga da se nešto izliže ili polomi usled delovanja neke sile, ovlašćeni servis će lako doći do originalnog dela koji treba ugraditi i zameniti.
Blog ilustracija: Korisni saveti kako prepoznati dobru pvc stolariju


Foto: Mirandre

Debljina i kvalitet stakala su sledeća stavka o kojoj treba povesti računa. Preporuka je da stakla budu dupla vakumirana i da budu deblja. Razlog je bolja zvučna i toplotna izolacija. Inače, stakala koja su dupla i vakumski spojena, mnogo se lakše brišu i održavaju nego stakla na prozorima koji imaju dupla okna koja se razdvajaju. Ovakva koncepcija je zastarela jer je nepraktična iza održavanje. Postojanje duplih stakala koja se mogu razdvojiti i moraju se razdvojiti kada se prozori peru je potpuno nepotrebna i ne služi ničemu, osim da zada dodatne muke i dupli posao onom ko u domaćinstvu pere prozore. Da stvar bude gora, između okana se ne zavlači toliko prljavština jer nisu direktno izložena ni prljanju spolja od padavina, ni iznutra, ali pojavljuje se paučina. Prozor u kome je paučina izgleda gore nego da je muzgav i prljav. Ako je reč o dvokrilnom prozoru, treba oprati svako krilo puta četiri jer svako okno ima po dve strane. Velika gnjavaža, posao koji troši mnogo energije i vremena. Pranje prozora je pored peglanja jedan od najneomiljenijih kućnih poslova. Čak i osobe koje vole da čiste, često ne vole da peru prozore. Desi se da ako ne napravite dobar miks deterdženta i vode ili ako nemate dobru krpu, da posle svog vašeg utrošenog vremena i uloženog truda, prozori budu muzgavi i da se vide fleke od pranja. Iako su realno čisti, treba ponovo da se peru. Na svu sreću, toga nema sa vakumski spojenim duplim staklima kod pvc prozora i vrata za terase i balkone. Pranje je brže i lakše, nema razdvajanja okana i nema paučine. Dovoljno je da imate magičnu krpu i sredstvo za stakla, a džoger za staklo vam ni ne treba. Višak vode na kraju možete uglačati i osušiti običnim novinama. One su mekše od običnog papira, a tvrđe su od kuhinjskih ubrusa i toalet papira, tako da su ustvari idealne za upijanje viška vlage posle pranja. Kada pvc prozor ili vrata od terase uglačate novinama, stakla će se sijati i na njima neće biti nikakvih tragova pranja, niti fleka od deterdženta. Za pranje koristite posebna sredstva u spreju koja sadrže alkohol. Nemojte prozore prati deterdžentima za sudove jer oni jako pene i koliko god da ih brišete posle vodom, verovatnoća da se vide fleke od deterdženta je velika. Što se tiče same krpe kojom se prozori od pvc-a brišu, tj. peru, odaberite neku običnu magičnu krpu iz prodavnice koja prodaje hemiju i sličnu robu. Krpe koje podsećaju na gazu ili na pamučne dečije pelene isto su veoma dobar izbor. Važno je da se krpa za prozor ne linja tj. da sa nje ne otpadaju končići, jer će se oni zalepiti za vlažno staklo. Nađite krpu i sredstvo s kojim vam je najlakše da radite i pranje novih pvc prozora će postati pesma, a ne više najgori kućni posao.

Neko bi rekao da kvalitet samog pvc-a treba staviti na vrh ovog spiska. Ovaj spisak nije sastavljen po nivou važnosti, već po tome šta je manje očigledno. Tako smo došli i do najočiglednijeg, a to je kvalitet materijala. Dobra pvc stolarija pravi se od neplastificiranog pvc-a koji ima oznaku upvc. Kod nas nema dobrih proizvođača koji bi uopšte ponudili nešto drugo. U prodajnom salonu tražite da vam pokažu kako izgleda poprečni presek vaših budućih pvc vrata i prozora, tj. presek samog profila koji se seče za ram. Raspitajte se o varijantama i eventualnim ispunama i ojačanjima. Odmah na licu mesta pogledajte i kakvi su sastavni metalni delovi koji čine okvir koji sve drži na mestu. Ne morate biti stručnjak da biste pod rukom osetili da li je nešto dovoljno čvrsto i da li deluje kvalitetno i postojano. Čim je nešto suviše tanko, mekano i deluje da će se lako iskriviti, proverite zašto je to tako i da li je i kod drugih taj isti deo takav.

Pored kvaliteta materijala, ispitajte u salonu i kakve kvake su u ponudi. Ako postoji mogućnost izbora, potrudite se da uzmete što bolje, kako bi vaša pvc stolarija što duže besprekorno funkcionisala.

Što se tiče boje, oblika ivica (da li su zaobljene ili oštre), ukrasa na staklu, to je stvar ukusa i sposobnosti da se ceo enterijer i eksterijer uravnoteženo uklope i usklade.

Pročitajte još:

- Prateći elementi koji pvc stolariju čine veoma praktičnom

M. K.
Back to Top