Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Prateći elementi koji pvc stolariju čine veoma praktičnom

Uz pvc prozore i vrata idu i neki prateći elementi. O čemu je reč i šta je to o čemu bi trebalo da razmislimo kao dodatku pri kupovini što će ugođaj korišćenja učiniti potpunim?

Ne možemo reći da je u pitanju dodatna oprema, zato što kod pvc stolarije ne postoji dodatna oprema, ali zato možemo da kažemo da postoje neki proizvodi i dodaci koji su veoma korisni. Kada se odlučimo na kupovinu nove pvc stolarije, prvo razmišljamo o tome kako ona izgleda, koje će biti boje prozorski okviri i okviri od balkonskih vrata, kao i o tome da li da ramovi budu zaobljeni ili da imaju oštre ivice. Sve je to stvar ukusa. Ukrasi na ramovima u vidu šara i dodatnih linija, kao i ornamenti i linije na staklu, takođe su deo dekoracije. Njihova uloga je estetska i ne kažemo da nije važna. Ali, ovde je reč o funkcionalnim dodacima koji imaju neku drugu svrhu, koja nije ulepšavanje. Dok kupujemo nove pvc prozore, zamišljamo kako će oni izgledati kada budu postavljeni. Odmah se setimo da prozori i vrata, sami po sebi nisu dovoljni i razmišljamo kakve zavese bi se najbolje uklopile u ono što smo zamislili. Ugradnja nove pvc stolarije često se vezuje za renoviranje prostora ili opremanje novogradnje. Neko kupuje novu pvc stolariju, samo da bi zamenio dotrajalu staru drvenu, a da pri tom ne planira da izvodi neke druge radove, osim eventualnog krečenja. U najmanju ruku kreče se ti zidovi na koje su pvc prozori i vrata postavljeni. Estete obično budu inspirisane novom stolarijom da bar nešto promene. Najlakše je sa zavesama. Osmišljavaju se, biraju se i kupuju nove. Sve to u kompletu može da bude velika promena. Zavese štite od pogleda spolja kada je upaljeno svetlo. Sprečavaju da direktna svetlost prodire unutra. Daju prostoru specijalnu toplinu i obasjavaju ga lepom nijansom. Za potpunu funkcionalnost zavese nisu dovoljne. Potrebno je da imate boju kontrolu nad time koliko svetlosti može da prodre unutra. Za to služe roletne.

Roletne koje se ugrađuju uz pvc stolariju su kvalitetne, moderne i praktično spakovane u kutiju manjih dimenzija. Već je bilo reči o tome da su stare kutije za roletne u starim stanovima koji su nekad imali ili još uvek imaju originalnu drvenu stolariju, staru možda čak i pola veka, nezgrapne, prevelike i nepraktične. One zauzimaju preveliku površinu. Ružno izgledaju, a krivac su za lošiju izolaciju, jer upravo kroz otvore na rubovima kutija, a i kroz njih same vuče najveći cug i hladnoće ulazi spolja. Njihovom zamenom, ne samo da se rešavamo estetski veoma odbojnog elementa, već ostavljamo mnogo slobodnog prostora koji će odsad izgledati mnogo bolje. Naime, kada izbacite stare prozore i vrata od terase, u rupu koja ostaje može da se ugrade prozori i vrat kod pvc-a koji imaju veće dimenzije nego što su imali stari prozori. Preciznije, novi prozori imaće veću visinu. Nije rupa porasla, već je stara kutija bila prevelika. Nova kutija za roletne je manja, te je samim tim površina stakla prozora veća. Daleko lepše i dopadljivije, elegantnije, svetlije – to je rezultat. Pored toga, nove roletne su neuporedivo kvalitetnije od starih. Nekada su se na drvenu stolariju stavljale one grozne drvene roletne, koje kada malo odsluže svoju svrhu, izgledaju zaista užasno. Počnu da se zaglavljuju, raspadaju, trule. Veoma su nepraktične i tamo gde i dalje postoje prostoru daju prizvuk učmale prošlosti, asocirajući na nešto negativno. Da bude jasnije, nije sve što je staro od nameštaja ujedno i odbojno. Neke stvari su šik i uvek tražene, ali drvene roletne su na prvom mestu onoga čega svako želi da se otarasi. Čak i da je prostor uređen u klasičnom, tj. stilskom maniru, na primer, da je reč o stroj zgradi sa veoma visokim plafonima, kristalnim lusterima i stilskim garniturama, opet, drvene roletne može mnogo toga da zameni što se sasvim lepo uklapa. Na primer roletne od pvc-a. One mogu biti u boji drveta, ali takvoj koja deluje primamljivo i sveže, te na taj način ne ostavljaju onaj naftalinski utisak.

Blog ilustracija: Prateći elementi koji pvc stolariju čine veoma praktičnom


Foto: Mirandre

Stolariju su nekad pratile i metalne roletne. Bile su teže i zato su se lakše zaglavljivale. To se dešavalo toliko često da su mnogi odustajali od popravljanja i navikli se na to da neke ne mogu nikad da se spuste, a druge da se podignu i tako su živeli u polu mraku. Na svu sreću, ništa više nije tako. Uz pvc stolariju ugrađuju se roletne od laganog pvc-a koje su ujedno postojane i izdržljive. Zahvaljujući maloj masi, glatkom materijalu i veoma preciznoj finalnoj obradi, roletne od pvc-a se veoma lako podižu i spuštaju. Retko se zaglavljuju. Mehanizam je takav da i ako se zaglave, sami možete da probate da ih odglavite. Najvažnije je da su lake i da zato klize bez problema po bočnim žljebovima. Ne mogu da se izvitopere kako je to bio slučaj sa starim, niti lako da se iskrive i deformišu. Zato, kada kupujete novu pvc stolariju, obavezno odmah uzmite i nove roletne za sve prozore i vrata. Naknadna ugradnja može da se odugovlači. Kad se radi, nek se radi kako treba.

Pored roletni koje su važne i zimi i leti, postoji jedan element, koji prati pvc stolarija, a naročito je koristan leti. To su komarnici i rolo komarnici. Neko što se vrata od terase tiče, neko više voli obične komarnike koji se otvaraju i zatvaraju poput vrata. Imaju magnet. Dimenzije su im milimetarski precizne, tako da dobro naležu i štite da insekti ulaze unutra. Mogu se spolja poprskati i sredstvom protiv komaraca i drugih insekata, tako da oni ne čekaju na vratima da vi otvorite, a oni uđu (jer tako zaista često deluje). Na prozorima su zanimljivi rolo komarnici jer zauzimaju manje mesta kad nisu u funkciji. Lako se urolaju kad prozor treba širom otvoriti. Mreže su od plastike sa sitnim rupicama. Lako se čiste i održavaju. S njima treba biti nežan, jer jak pritisak može da ih probije, pošto je reč o tankom materijalu. Dok kupujete pvc prozore i vrata, tražite da vam prodavac pokaže i sve varijante komarnika, kao i da na nekom izloženom modelu vidite kako izgledaju i isprobate kako rade. Ponavljamo da je najbolje da ih odmah kupite, jer ako ih ne ugradite zajedno sa prozorima, posle vam nikad neće doći na red i odlagaćete to u nedogled.

Električno podizanje roletni uz pvc stolariju je praktično. Na taj način osiguravate da stiskom na dugme prekidača, koji izgleda kao prekidač za svetlo, možete da otvorite i zatvorite roletnu. Kada sami podižete pomoću gurtne, može se desiti da jako cimnete i da se zato podignute roletne zaglave. Neko vuče u stranu i ako nije sve centrirano kako treba, opre se mogu zaglaviti. Sa električnim podizačima to nije moguće. Mana im je što ne rade kad nema struje, ali ima i nekih elemenata sa baterijama kao podrškom. Mogu imati i daljinski, što je praktično, moderno i prestižno. Za male pare možete od stana ili kuće napraviti luksuzno izdanje.

Pravilo u građevinarstvu je da kada se nešto radi, treba da se završi do kraja i kako valja. Svako odlaganje i planiranje uz reči „o tom po tom“ obično se oduži više nego što ste prvobitno imali ideju. Dok ste u radovima završite sve. Nemojte žaliti nekog malog dodatnog troška, jer ćete posle biti sebi zahvalni dok uživate u benfitima kvalitetne pvc stolarije i svih pratećih elemenata.

Pročitajte još:

- Manja kutija za roletne i elektro podizači kod pvc stolarije
- Korisni saveti kako prepoznati dobru pvc stolariju

M. K.
Back to Top