Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Kupiti ili iznajmiti - viljuškar

Bilo da naš biznis – plan podrazumeva potrebu za građevinskim i transportnim mašinama ili nam se jednostavna takva potreba ukazala, pre nego što se odlučimo za iznajmljivanje ili kupovinu viljuškara, potrebno je da budemo svesni koliko zapravo znamo o viljuškarima.

Samo svoje ime viljuskari su dobili po zahvatnom delu, uređaju koji se kreće duž rama za podizanje i spuštanje tereta a koji je konstruisan u obliku viljuške. Mada, viljuška jeste najčešći ali nije jedini oblik u kome se pojavljuju zahvatni uređaji. Zahvatni uređaji proizvode se u zavisnosti od oblika i gabarita tereta koji se transportuje, kao na primer transport buradi, cevi i slično.

Potrebno je naglasiti da, iako klasifikujemo viljuškare kao transportne mašine, njihova primarna uloga je manipulativnog karaktera, dok je transportna sekundarna.

Viljuškari su mobilne mašine. Njima se transportuje veći komadni teret, uglavnom u kontejnerima, manji komadni teret uglavnom na paletama i rasuti teret koji dolazi u korpama ili sanducima.

Viljuškari su konstruisani i specijalno prilagođeni za manipulisanje robom i teretom i njihovo premeštanje, transport na kraćim relacijama. Pri tome se mora voditi računa o težini tereta, koja ne sme preći maksimalni dozvoljeni kapacitet opterećenja viljuškara.
Blog ilustracija: Viljuškari Foto: JOSE ARROYO, Pixabay
Osnovna primena viljuškara je da manipuliše teretom u unutrašnjem prostoru na primer skladišta i po svojoj nameni nije predviđen za saobraćaj. Ukoliko se ipak takva potreba ukaže, potrebno je da viljuškarist i njegovo vozilo budu osposobljeni, usklađeni sa propisima Zakona o saobraćaju koji je na snazi. Takođe, ako se viljuškari koriste u okruženjima koja mogu biti potencijalno opasna ili toksična, moraju se poštovati specijalni propisi o bezbednosti i mašina mora biti specijalno opremljena za rad u takvim uslovima.

Kao i sva vozila tako i viljuškari imaju svoje dobre i loše strane i potrebno ih je naglasiti.

Dobre osobine svakog viljuškara odnose se pre svega na veliku manevarsku sposobnost. Pošto se tehnološki procesi razvijaju i svakodnevno dobijaju u obimu i strukturi, prednost viljuškara leži u njihovom visokom stepenu prilagodljivosti istima.

Mane, ako se nedostaci mogu tako nazvati podrazumevaju pre svega rad na ivici stabilnosti. Balans između nosivosti i sopstvene težine samog vozila često nije postignut. Lica koja rukuju viljuškarima moraju biti stručno obučena i potrebna im je licenca da bi ovom vozilima uopšte smela da rukuju.

Posebno se treba osvrnuti na potencijalnu nestabilnost viljuškara. Potrebno je imati na umu da težište samog tereta često nije u tački geometrijske sredine tereta. Događa se da se teret unutar kontejnera, sanduka pomeri u stranu. Nepravilna pozicioniranost tereta, kada se postavi tako da je jedan kraj bliži čelu viljušaka izaziva nestabilnost viljuškara. Nije samo masa tereta odgovorna za stabilnost vozila, pravilan položaj, pozicija tereta omogućiće veći stepen stabilnosti viljuškara u svom radu. Pravilan raspored tereta često rastereti viljuškar. Pravilno raspoređen teret na viljuškama smanjuje rizik prevrtanja istog u velikom broju slučajeva.
Blog ilustracija: Viljuškari Foto: Pashminu Mansukhani, Pixabay
Potrebno je, radi boljeg snalaženja ponuditi bar neke osnovne podele svih viljuškara. Kriterijumi po kojima su date klasifikacije ustanovljene mogu biti različiti. Od nosivosti, položaja težišta u odnosu na bazu, postoji li u sklopu viljuškara sedište ili ne postoji, da li ima rudu ili nema pa sve do vrste goriva koja pokreće pogonski motor viljuškara...

Prema nosivosti viljuškari se dele na:

-lake – do 1, 2 tone

-srednje – od 1,2 tone do 3,2 tone

-srednje teške – od 3,2 tone do 8 m tona

-teške – sve preko 8 tona, čak preko 50 tona i više

Druga osnovna podela kada je o viljuškarima reč je prema pogonskom gorivu koje pokreće motor viljuškara. Postoje, znači:

-gasni viljuškari

-električni viljuškari

-dizel viljuškari

S obzirom na tehničke osobine motora koji ih pokreću, i ova tri tipa viljuškara unekoliko se razlikuju svojim tehničkim osobinama. Pa tako, za viljuškare čije motore pokreće gas osoben je hidrostatični pogon. Ovi viljuškari spadaju među najbezbednije pri radu a pokazali su se kao izvanredni kada je teret potrebno prevoziti unazad. Dizelaši, osim što su najmanji potrošači goriva mogu podići i nositi najveće terete. Viljuškari koje pokreću elektromotori predviđeni su za poslove koji vremenski dugo traju.

Još jedna važna podela viljuškara je ona koja se definiše prema mestu prihvata tereta i s tim u skladu postoje čeoni i bočni viljuškari. Ipak ova osnovna podela nije dovoljna. Potrebno ih je donekle raščlaniti i navesti da, s obzirom na položaj tereta koji se prenosi u odnosu na bazu samog viljuškara postoje čeoni, bočni, viljuškari sa težištem na bazi, hibridni viljuškari koji imaju funkciju pomeranja tereta pri zahvatanju i odlaganju i viljuškari koji su specificirani za rad u visokoregalnim skladištima.
Blog ilustracija: Viljuškari Foto: TLSlik, Pixabay
Čeone viljuškare ne treba posebno predstavljati. Oni su najčešća i najpoznatija vrsta viljuškara i uglavnom svi mi baš na njih pomislimo kada se pomene reč „viljuškar“.

Čeoni viljuškari sa rudom su vrlo slični standardnim modelima viljuškara ali su nešto lakši i manji. Ne mogu podizati naročito teške terete ali su zato specijalizovani da preuzimaju teret sa sve četiri strane i time ceo radni proces olakšavaju ali i ubrzavaju.

Bočni viljuškari, kao što im samo ime govori imaju uređaje za prihvat i odlaganje tereta sa svojih bočnih strana. Uređaji – viljuške za prihvat i odlaganje mogu biti uobičajenog, školjkastog oblika ili nekog drugog, već prema obliku tereta koji se transportuje.

Terenski viljuškari su posebna kategorija viljuškara. Koriste se na nepristupačnim terenima, neravnim, čvrstim ili nestabilnim, koji ne dozvoljavaju lak pristup.

Vratićemo se sada na početak ovog teksta. Treba vam viljuškar. Svesni ste da je dobar viljuškar neophodan u vašem radu. Od svih ponuđenih na tržištu, kako da odaberete baš onaj pravi, koji će svojim osobinama, tehničkim i bezbednosnim postići maksimalan efekat u vašem poslovanju?

Kako izgleda prostor u kome će se viljuškar kretati? Koliko su visoka ulazna vrata? Koliko je visok ceo objekat? Ima li prepreka na putu kojim se viljuškar kreće, cevi, instalacija, nosećih greda ili konstrukcija, kakvo je osvetljenje? Da li je u prostoru stalna temperatura, visoka ili ekstremno niska? Ni vlažnost vazduha nije zanemariv faktor pri odabiru.
Blog ilustracija: Viljuškari Foto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
Veoma je važno znati ili skicirati raspored regala u prostoru, razmak između njih, mesto za manevrisanje ili okretanje viljuškara . Takođe su važni podovi u prostoru, koji treba da odgovaraju standardima za kretanje viljuškara, kao faktor bezbednosti u njegovom radu.

Pretpostavka je da dobro poznajete vrste tereta koje će prenositi vaš viljuškar. Tip i vrsta tereta trebalo bi da budu najvažniji faktor pri odabiru jer kondicione uslove donekle možete prilagoditi ali sam teret uglavnom ne možete. Maksimalna težina tereta, dimenzije tereta, način pakovanja, da li teret svojim dimenzijama prelazi dimenzije palete, da li se palete prihvataju uzdužno ili poprečno, broj paleta koji ulazi ili izlazi…Neophodno je da znate i maksimalnu visinu na koju se teret podiže i maksimalnu težinu tereta koji je moguće na datu visinu postaviti.

Na osnovni model viljuškara po potrebi možete ugraditi dodatne alate koji će vam višestruko pomoći u radu. Ovi alati po svojoj nameni mogu biti pozicioneri viljuški, uređaj za bočni pomak, različite hvataljke kao na primer one za rolne, karton i papir, držači za više paleta, rotatori i više vrsta specijalizovanog pomoćnog alata, priključaka za viljuškare. Preporuka je da odabir izvršite u skladu sa markom i modelom svog postojećeg ili planiranog viljuškara. Nije na odmet da se savetujete sa prodavcima ili serviserima viljuškara, čiji saveti vam mogu biti zaista dragoceni. Napomena je da obratite pažnju na sledeće – ako ste dodali neki od priključaka na viljuškar, menja se kapacitet nosivosti istog!
Blog ilustracija: Viljuškari Foto: Ilkka Kumpunen, Pixabay
Nije dovoljno posedovati dobar viljuškar. Najvažniji faktor je upravo ljudski faktor. Lice koje viljuškarem upravlja mora proći obuku i položiti ispit za upravljanje viljuškarom. Obuka se sastoji od teorijskog i praktičnog dela. Pre same obuke, uslov je da je lice položilo B kategoriju.

Teorijski deo upoznaje vozače sa svim karakteristikama viljuškara, pravila koja se odnose na odlaganje tereta u regale, utovar i istovar tereta i sve ostalo vezano za viljuškare.

Praktični deo obuke podrazumeva kretanje viljuškarom po poligonu, ulazak i izlazak u paletu, kretanje pod opterećenjem i kombinacije više radnji.

Neophodno je da vozač viljuškara ima licencu, sertifikat za rukovanje ovim vozilom. Licenca je dokaz, potvrda da vozač poštuje standarde i propise koji su propisani, da ima znanja i veštine potrebne pri upravljanju ovim vozilom.

Viljuškari su specijalno konstruisani da u relativno malom prostoru prevoze i podižu terete, često veoma velike i teške. Treba da znaju ali i da primenjuju u svom svakodnevnom radu, kako se proverava oprema, jer treba da bude u besprekornom stanju, kako se manevriše viljuškarom što je mnogo zahtevnije i teže nego što izgleda, kako se kontroliše teret, u svim fazama, od postavljanja, prevoza do istovara.

Na osnovu iznetih informacija o samim viljuškarima, njihovim tehničkim osobinama, a naročito svrsi, nameni i načinu rada, jasno je da rizik u radu postoji. Povećan rizik postoji kada se lica zadužena za rad sa viljuškarima, a po propisanom standardu jedan viljuškar opslužuju tri čoveka! Ne pridržavaju predviđanih i od strane zakonodavca propisanih procedura, mera zaštite na radu i uputstava koja se odnose na bezbednost na radu. Ukoliko lica nisu dovoljno dobro obučena, eto zašto se insistira na licenciranom osoblju!, ukoliko svoj posao ne shvataju dovoljno ozbiljno, ne rukuju pravilno poverenom im mašinom, nesreća se uvek može dogoditi.
Blog ilustracija: Viljuškari Foto: Michael Kauer, Pixabay
Najvažnija je dobra organizacija i raspored poslova, jasno iskazano upravljanje i kontrola rada zaposlenih, dobro održavanje radnog prostora ali i same mehanizacije, svi ovi činioci sprečavaju potencijalne opasnosti i smanjuju nivo rizika na minimum.

Da bi vaš viljuškar bio i ostao u odličnom stanju, bez obzira da li ste kupili novu mašinu ili ste rentirali polovnu ali očuvanu, potrebno je da ga servisirate u određenim vremenskim intervalima. Koliko često je potrebno servisirati viljuškare? Odgovor na to pitanje zavisi od modela i tipa viljuškara, prosečnog broja utrošenih radnih sati viljuškara u određenom vremenskom periodu. Najbolje rešenje je angažovati servis već na samom početku korišćenja viljuškara. Na taj način, kao kod lekara, vaš viljuškar će imati svoj dosije sa svim tehničkim podacima, malim i velikim „preležanim bolestima“, zamenjenim delovima, datumima servisa, i bićete redovno obaveštavani od strane istog kada je vreme da se vaš viljuškar „pojavi“ na redovnom servisu.

Svesni ste da odabir viljuškara, ne samo odgovarajućeg po vrsti, nameni i modelu nego i da li ga se isplati kupiti ili iznajmiti može imati ogromnog uticaja na vašu radnu produktivnost ali i na ukupne troškove u poslovanju. Pođite od vremena – da li će viljuškar, koji je vama potreban biti u pogonu svakog dana ili samo povremeno. Naše tržište nudi savremene viljuškare svih tipova o kojima je bilo reči u ovom tekstu mnogih, svetski priznatih proizvođača i brendova. Izbor nije lak i topla je preporuka da potražite stručnjake koji će vam da ti najbolje savete a u skladu sa vašim prostorom i potrebama, frekventnošću u radu i tehničkim mogućnostima viljuškara i time vam znatno olakšati izbor.
J. S.
Back to Top