Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Laboratorije – mesto za sve analize

Privatne biohemijske laboratorije izazivaju interesovanje pacijenata koje su lekari uputili da urade određene analize, zato što na jednom mestu i bez gužvi i čekanja mogu sve brzo završiti. Cene analiza nisu visoke, a isplati se doći jer nema gužvi, čekanja i zakazivanja. Pripadnicima svih generacija ponekad su potrebne laboratorijske analize. Kada treba da ih uradimo, odgovaralo bi nam da pronađemo mesto gde su u ponudi sve one koje nam je lekar propisao, a značilo bi nam da se to mesto nalazi negde u našoj okolini. Stanovnici novog sada mogu sve biohemijske laboratorije pronaći na laboratorije Novi Sad gde su cenovnici svih biohemijskih analiza koje su u ponudi. Neki testovi mogu se odmah odraditi, dok je za neke potrebno vreme. To vreme ne zavisi od brzine i ekspeditivnosti osoblja u biohemijskoj laboratoriji već od toga koliko je potrebno da se sačeka da bi se mogli očitati rezultati nekog testiranja. U nekim slučajevima neophodno je da se zaseje kultura kako bi se posle par dana ili nedelja videlo da li je prisutna neka patogena klica. Ko je sve analize nude biohemijske laboratorije? Ima ih zaista puno, na hiljade, ali ako bismo mogli bismo o svakoj od njih ponešto da kažemo, ako ih posmatramo po grupama. Važno je napomenuti da su biohemijske analize ponekad potrebne i mladima i starima, a takođe i zdravima i bolesnima, praktično u nekom trenutku zatrebaju svakom od nas.

Blog ilustracija: Laboratorije – mesto za sve analize


Foto: Pixabay

Alergije – alergotestovi

Alergo-testovi i probe rade se kad lekar posumnja na prisustvo alergije kod pacijenta. Prati se odgovor imunog sistema kako bi se utvrdilo d ali alergija postoji.

Biohemija – biohemijske analize

Biohemijske analize krvi i urina obuhvataju niz analiza koje se veoma često rade u laboratorijama. Urino kultura, krvna slika, nivo šećera u krvi, hemoglobin… neke su od njih.

Dijabetes

Posebne alalize koje osim nivoa šećera u krvi, čine i test opterećenja šećerom ili test opterećenja glukozom.

Elektroliti merenje nivoa elektrolita

Testovi kojima se utvrđuje nivo elektrolita u krvi: Kalijum, Natrijum, hloridi, bikarbonati, kalcijum, jonizovani kalcijum, magnezijum, fosfor, litijum, bakar, olovo, cink, živa. Elektroliti su važni činioci metaboličkih procesa u organizmu.

Enzimi – merenje nivoa enzima

Merenje nivoa enzima kao što su: alkalna fosfataza, lipaza, alanin aminotransferaza itd…

Genetika – genetska ispitivanja

Genetska ispitivanja podrazumevaju niz kompleksnih testova. Među laicima najpoznatija je DNK analiza i utvrđivanje očinstva. Ali, to je samo jedan deo ove oblasti. Genetika, kao grana medicine i biologije nauka je koja napreduje. Analizama se mogu utvrditi predispozicije za neka oboljenja.

Hematologija – hematološke analize

Hematološke analize koje se rade u biohemijskim laboratorijama su osnovne analize krvi koje se rade kada lekar to naloži ili u okviru sistematskih pregleda. Neke od njih su krvna slika, sedimentacija, leukocitarna formula, utvrđivanje krvne grupe i Rh faktora.

Hormoni – analize hormona

Hormonske analize traže se kao deo lečenja mnogih oboljenja i stanja. Takođe, planiranje porodice u nekim slučajevima zahteva da se urade dodatne hormonske analize.

Imunologija

Imunološke testove moguće je uraditi u biohemijskim laboratorijama.

Intolerancija na hranu

Test inolerancije na hranu utvrđuje nivo urođene ili stečene intolerancije na neke vrste i grupe namirnica. Intolerancija na hranu nije isto što i alergija. Neke namirnice u telu izazivaju imunološku reakciju i stvaraju IgG antitela. Mi, ne znajući za to unosimo ove namirnice u organizam svakodnevno. Vremenom to može dovesti do pojave nekih hroničnih oboljenja i stanja poput nesanice, gojaznosti, hroničnog umora, artritisa, psorijaze, ekcema i drugih.

Koagulacija

Faktori koagulacije važni su kada se radi neki opeartivni zahvat ili pre porođaja.

Lipidni status

Merenje holesterola u krvi, zaštitnog i štetnog, kao i kompletan lipidni status veoma su važni u dijagnostikovanju opšteg stanja organizma. Ove analize rade se po nalogu lekara kako bi se nakon njih utvrdilo da li je pacijentu neophodna terapija ili korekcija ishrane.

Mikrobiološke analize

Mikrobiološke analize podrazumevaju uzimanje brisa radi utvrđivanja prisustva bakterija ili drugih patogena.

Patohistologija

Biopsijski pregled tkiva podrazumeva da se na osnovu uzorka utvrde činjenice i postavi dijagnoza.

Tumor markeri

Tumor markeri se rade kada postoji sumnja u postojanje kancerogenih ćelija u organizmu. Međutim, jedan od tumor markera ne koristi se samo za dijagnostikovanje ove opake bolesti, već i za utvrđivanje trudnoće putem analize krvi. To je beta Hcg, hormon posteljice koji naglo raste kada žena ostane u drugom stanju.

Virusologija

Virusologija je deo biohemije koji se bavi virusima.

Analize urina

Analize urina podrazumevaju pregled i biohemijsku analizu uzorka urina. Urin zdrave osobe treba da bude bistar i da ima zlatno-žutu boju. Inspekcijom se u startu utvrđuje da li postoje neka odstupanja u odnosu na to.

Prenatalni skrining

Testovi kojima se utvrđuje genetsko zdravlje ploda nekada su se radili samo trudnicama kod kojih se sumnjalo na postojanje rizika od deformiteta hromozoma. Kako su u pitanju neinvazivne metode, postoji preporuka da ove testove urade sve trudnice.

Spermogram

Lečenje steriliteta podrazumeva da je neophodno uraditi razne analize. Jedna od njih je spermogram. Ovim testom utvrđuje se plodnost muškarca, tj. broj i brzina pokretljivosti spermatozoida.

Zaključak je da biohemijske laboratorije rade veoma veliki broj različitih analiza. Ako odete u neku od preporučenih privatnih biohemijskih laboratorija, dočekaće vas ljubazno osoblje, a izbeći ćete gužve i čekanja. Uzimanje uzoraka krvi nekim pacijentima nije prijatno i plaše se igle. Zato su tu stručni laboranti koji znaju kako da vam pomognu u takvim situacijama. Još jedna od pogodnosti je što ne morate da dolazite lično po rezultate, već ih možete dobiti na mejl. Na taj način štedite dosta vremena. Merenja i očitavanja su precizna jer se u u biohemijskim laboratorijama koriste najsavremenije mašine i laboratorijski uređaji najnovije generacije. To nam je omogućilo da rezultate nekih analiza dobijemo već posle desetak minuta. Kada vas lekar uputi da uradite neke analize odmah se raspitajte da li je potrebna neka poseban priprema u vezi sa konzumiranjem hrane ili lekova pre nego što se uzme uzorak koji se analizira.

M. K.

Back to Top