Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Lečenje ravnih tabana fizikalnom terapijom

Lečenje ravnih tabana sprovodi se na više načina, a jedan od njih je fizikalna terapija. Kako nastaju, kako se otkrivaju, šta ih može prouzrokovati i kako se leče – sve su ovo pitanja pacijenta koji imaju probleme sa spuštenim svodom stopala.

Korekcija ravnih tabana još jedna je od uloga koju fizikalna terapija ima i koja se nadovezuje na dugačku listu njene primene. Kada težimo da korigujemo neku nepravilnost i da izlečimo neko stanje, polazimo od toga šta ga je prouzrokovalo. Iako u mnogim slučajevima otkrivanje uzroka predstavlja ključ rešenja, kada je spušteni svod stopala u pitanju, onda uzrok može biti, a i ne mora u prvom planu. Naime, svakako važno ga je znati kako bismo ga otklonili ako možemo. Ravni tabani prisutni su i kod dece i kod odraslih. Česta je zabluda da se oni isključivo javljaju u detinjstvu i da neko ko ih nije imao kao dete ne može kasnije da ih dobije. Kada sagledamo sada poznate uzroke nastanka ovog čestog deformiteta stopala, onda uviđamo da dosta toga potiče od sredine i načina života, a ne od nekih faktora koje ne možemo kontrolisati.

Postojanje ravnih tabana dijagnostikuje se na pregledu kod lekara fizijatra ili kod ortopeda. Kod dece se najčešće ono primećuje tokom organizovanih sistematskih pregleda. Ako dete ne ide na sistematske preglede u predškolskoj ustanovi, tokom kontrole kod pedijatra trebalo bi proveriti da li je svod stopala spušten ili ne. Ono što je opšte poznato je da ravni tabani uzrokuju razne zdravstvene tegobe i probleme. Reflektuju se na loše držanje i bolove u kostima i zglobovima usled toga. Mogu biti inicijator i uzročnik nekih deformiteta kičmenog stuba.

Blog ilustracija: Lečenje ravnih tabana fizikalnom terapijom


Foto: Pixels

Stopala su osnova. Od njihovog oblika zavisi kako stojimo i da li zbog njihovog nepravilnog položaja, tj. oblika naše noge zauzimaju nepravilan stav. S tim u vezi su i sve navedene posledice, jer ako nemamo dobru osnovu i potporu tamo gde treba, opterećenje trpe zglobovi, kolena, kukovi, što se neminovno dalje reflektuje na kičmeni stub, ramena i ceo skeletni sistem.

Uočavanje ravnih tabana je jedno, dok su simptomi nešto drugo. Kada posmatramo sa strane, naročito uz pomoć tehnika koje se ne pregledu primenjuju, a to je posmatranje kakav otisak stopala ostavljaju, na primer kroz staklo, možemo uočiti da li je svod stopala spušten, odnosno koliko je velika površina kojom naše stopalo dodiruje podlogu. Otisak stopala treba da bude takav da unutrašnja strana stopala ne ostavlja nikakav trag. Ako to nije tako i ako se veći deo stopala preslikava na podlogu, onda imamo stanje koje se zove ravna stopala ili spušten svod stopala. Na latinskom se ova dijagnoza zove „pes planus“.

Osim što se na pregledu uočavaju, da li sam pacijent oseća neke simptome ravnih stopala i kakve tegobe može imati. Naime, moguće je da pacijent ima tegobe, za koje nije ni svestan da potiču od ravnih tabana. To mogu biti: bolovi u stopalu, bolovi u skočnom zglobu (naročito sa unutrašnje strane), bolovi u kolenima, kukovima, donjem delu leđa. Takođe, pojava se manifestuje i tako što se uočava da nedostaje luk stopala zbog čega se i obuća oblikuje na poseban način, i troši se i haba drugačije nego kod osoba koje nemaju ravne tabane.

Što se uzročnika tiče, oni mogu biti genetske prirode, kao i faktori sredine. Koju su to tačno faktori? Neki od njih se odnose na to da stopala trpe veliki pritisak i intenzivniju silu na primer usled gojaznosti. U faktore koji doprinose nastanku ove pojave ubrajamo i: dijabetes, artritis, staračke degenerativne promene, ruptura mišića, povrede stopala, trudnoća.

Ravni tabani mogu se pojaviti i kod dece, ali i kod odraslih. Kod dece mogu nastati uz više razloga. To su loš razvoj, nepravilna ishrana, gojaznost i nedovoljna fizička aktivnost.

Dolazimo do najvažnijeg dela, a to je kako se leče ravni tabani. U fizikalnoj terapiji primenjuju se vežbe. Za njihovu primenu koriste se razni rekviziti. Vežbe se sprovode u okviru ordinacije fizikalne medicine. Međutim, rekviziti koji se upotrebljavaju su takvi da se vežbe za korigovanje ravnih stopala mogu raditi i u kućnim uslovima. Nisu potrebne neke posebne sprave, već se koriste predmeti koje svako od nas ima u kući ili može lako da ih nabavi. Najpoznatije su loptice i klikeri. Jačanje muskulature stopala postiće se vežbama u kojima nožnim prstima skupljamo klikere sa poda i premeštamo ih na drugo mesto, na primer u kutiju. Jedna od veoma poznatih vežbi je kotrljanje valjkastog predmeta. U tu svrhu može da posluži prazna flaša laka za kosu. Loptice imamo u raznim veličinama, a ako nam nedostaju lako možemo da ih nabavimo u prodavnici igračaka. Fizikalna terapija koja se primenjuje u tretmanu ravnih tabana ustvari je kineziterapija. Vežbe aktiviraju više mišića što dovodi do njihovog jačanja.

Jedna od najvažnijih vežbi koja se svakom savetuje i koju uvek lekari pominju roditeljima je da deca i odrasli treba leti da hodaju bosi. Ovo se naročito odnosi na hodanje po šljunkovitoj plaži. Ovo je jedan od najboljih načina da se ojača muskulatura stopala. Vežbe koje se sprovode u fizikalnoj terapiji ustvari imitiraju efekte hodanja bez obuće. I odrasli i deca treba da budu obazrivi kada idu bosi da ne povrede stopala tako što će zgaziti na neki oštar predmet. Posledice mogu biti i povrede, ali i infekcije. Zato se ne preporučuje mnogo da se ovo primenjuje u nekim urbani sredinama gde na zemlji ima raznog smeća i sumnjivih predmeta. Plaže su mnogo bolje mesto za ovako nešto, bilo da su morske, rečne ili pored jezera.

Ovo su sve aktivni načini lečenja ravnih stopala. Pored toga treba pomenuti i pasivne metode koje se odnose na nošenje posebnih ortopedskih uložaka koji se postavljaju u obuću. Dečije cipele, patike i čizme veoma su važne za pravilno formiranje stopala. Dete može da nosi staru garderobu koje je nasledilo od braće, sestara, rođaka i prijatelja, ali kada su patike i cipele u pitanju deci treba kupovati novu kvalitetnu obuću. Bez obzira što će je brzo prerasti, ovo je investicija u zdravlje stopala i čitavog skeletno-mišićnog sistema. Zato se na cipelama i patikama ne štedi. Ne u smislu da moraju biti markirane, već da budu duboke, kvalitetne i da imaju uloške koji podižu svod stopala. Obi ulošci se posebno mogu naručiti i kupiti, gde se rade tačno po meri. Dete treba stalno da ih nosi. Neophodno je uraditi sve što možemo kako bismo još u detinjstvu eliminisali pojavu ravnih tabana, ako se desi da ona bude uočena.

Pročitajte još:

- Snaga vode u fizikalnoj terapiji

M. K.
Back to Top