Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Snaga vode u fizikalnoj terapiji

Kolika je moć vode? Gledano iz raznih aspekata, ona je nezamenjiva. Život na njoj počiva, kao na jednom od osnovnih preduslova. Koristi se i u mnoge druge svrhe, a jedna od oblasti gde se upotrebljava je fizikalna medicina, tj. fizikalna terapija.

Metode lečenja u savremenoj fizikalnoj medicini su veoma raznolike. Upotrebljavamo razne izvore energije kako bismo stvorili otpor kostima i mišićima koje treba rehabilitovati i ponovo osnažiti. Vraćanje u prvobitnu funkciju krajnji je cilj, a fizikalna terapija njemu teži. Ozdravljenje skeletno-mišićnog sistema je izazovno i zahteva predanost i vreme. Kakvu ulogu tu igra voda?
Naime, ako biste nekog pitali da Vam opiše vodu, odgovor bi zavisio od toga ko je osoba koju pitate. Dete bi reklo da je voda providna i da služi za piće i da se njome peru ruke i da se kupamo. Neko malo stariji možda bi izrekao definiciju davno naučenu u školi i nikad zaboravljenu, koja glasi da je voda tečnost bez boje, mirisa i ukusa. Hemičar ili neko ko je stariji od sedmog osnovne rekao bi da je voda jedinjenje i da njen molekul čine dva atoma vodonika i jedan atom kiseonika. Ali u čemu se još ogleda magičnost i nezamenljivost vode? Neophodna je za život, ali poznata je još po jednoj izreci koja glasi da je ona dobar sluga, a zao gospodar. Slično kao vatra. Koje je značenje ove poslovice. Kada je ukroćen a i pod kontrolom služi nam ne samo kao osnovna supstanca života, već i kao generator energije. Njena snaga je ogromna kada je pokrenuta nekom silom. Pokreću prirodne sile, a čovek je svojim umećem zaustavlja, koristeći njenu kinetičku energiju i pretvarajući je u mnogo korisniju električnu. To su hidroelektrane. Ali voda ima još jednu značajnu primenu u fizikalnoj medicini. Naime, još jedna njena karakteristika je da po njoj ljudski organizam pluta. Kada plivamo ne osećamo težinu. Kada ronimo, to je osećaj koji je najpribližniji mogući letenju i bestežinskom stanju. Stoga astronauti treniraju u svojim svemirskim odelima pod vodom gde je osećaj najpribližniji onom koji će imati kada odu u svemir, gde vlada mikrogravitacija. Ako pokušamo da zaronimo bez tegova koji su deo ronilačke opreme, voda će nas izbaciti na površinu i nećemo moći da osetimo kako to izgleda lebdeti. Ali, zato kad plivamo, rasterećujemo pritisak na kičmeni stub, na kosti i mišiće, koji inače trpe silu gravitacije. Zato je to idealna sredina da se u njoj radi fizikalna terapija. Odnosno vežbe kojima se rehabilituju pacijenti.

Blog ilustracija: Snaga vode u fizikalnoj terapiji


Foto: Pixels

Lekovita svojstva vode i njena energija koriste se još od antičkih vremena. Lečenje pomoću vežbi koje se izvode u vodi poznato je od davnina. Kada se nalazimo u vodi, mnogo smo lakši. Naši ekstremiteti slobodno plutaju, a težina koju osećamo, a koja potiče od nepobedive sile gravitacije, anulira se. Lakše nam je da izvodimo pokrete. Kada pomeramo ruke i noge u vodi, to radimo sa lakoćom, a s druge strane, voda ipak pruža otpor. Kao da imamo izbalansirano opterećenje sa svih strana, ili suprotno od smera kretanja. Voda istovremeno masira mišiće i blagotvorno deluje na čitav organizam, ne samo na mišiće i kosti.

Plivanje se smatra jednim od najzdravijih sportova za decu. Kičmeni stub se rasterećuje dok se jačaju mišići celog tela. Deca koja se bave plivanjem rekreativno, ili takmičarski imaju odlične preduslove da se njihov telo pravilno razvija i raste. Odraslima je takođe plivanje veoma korisno. Sve više osoba ubacuje odlazak na bazen u svoj nedeljni raspored. Bilo da je leto ili zima.

U fizikalnoj terapiji koriste se bazeni u kojima se rade vežbe za celo telo. Fizikalna terapija u bazenu naročito je korisna kada se leči kičma. Ali, ramena, kukovi, noge i ruke nisu izuzeti. Mnogi su se rešili upornih bolova u leđima i vratu koji su izazvani dugim sedenjem i stajanjem, samo tako što su redovno radili vežbe u bazenu u okviru fizikalne terapije. Nakon neke povrede rehabilitacija se takođe može raditi u bazenu. Pored bazena, koriste se i manje zapremine vode, poput kada, ili specijalnih posuda koje su namenjene da se u njima izvode vežbe samo nekih delova tela, kao što su šake ili stopala.

Vežbe za stopala i šake mogu se raditi i kod kuće. Dovoljno je imati veći lavor ili plastičnu posudu koja se napuni vodom. Temperatura vode zavisi od toga šta je preporučio lekar ili fizioterapeut. Vežbe u vodi koriste njenu energiju, ali i karakteristiku da se voda kreće u skladu sa pokretima koje u njoj pravimo, stvarajući manji otpor. Upravo ovaj otpor je dovoljan da se postigne željeni efekat.

Pored vode u bazenu, hidromasažnim kadama, manjim kadama i lavorima, ne možemo a da ne pomenemo lekovitu izvorsku vodu u banjama. Ona može biti različitog sastava i temperature. Poznate su naše banje sa termalnom vodom koja se već vekovima koristi za lečenje raznih oboljenja. Boravak u banjama ne bi trebalo da bude kratak, već dovoljan da se osete efekti lečenja. Pored termalnih izvora, tu je i lekovito blato, kao i gejziri, a sam sa sastav i temperatura banjske vode čine je pogodnom za lečenje specifičnih oboljenja.

Da li ste znali da je reč SPA, koju danas veoma često čujemo i upotrebljavamo u korelaciji sa centrima gde postoje bazeni, hidromasažne kade i terapeutska masaža, ustvari predstavlja skraćenicu od latinskih reči „sanus per aquam“ što u prevodu znači: „preko vode do zdravlja“. S tim u vezi, mogli bismo i fizikalnu terapiju koja se primenjuje u vodi podvesti pod ovaj termin. To je zaista ozdravljenje uz pomoć vode.

Voda se u fizikalnoj medicini koristi u kombinaciji sa drugim instrumentima lečenja. Fizikalna terapija može uključivati vežbe na suvom, elektrostimulaciju, magnetoterapiju, laseroterapiju i tome slično. Prvenstveno je važno znati da je moć vode dokazano velika i da se njena uloga u medicini potvrđivala već stotinama godina. Ono što je dobro ne treba menjati, koliko god da je jednostavno. Deo fizikalne terapije koji čine vežbe koje se rade u vodi toliko je značajan, da možemo reći da je praktično nezamenljiv.

Pročitajte još:

- Skolioza i fizikalna terapija

M. K.
Back to Top