Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Skolioza i fizikalna terapija

Skolioza predstavlja jedan od oblika deformiteta kičmenog stuba. Na koji način se dijagnostikuje i leči i kakva je uloga fizikalne terapije?

Oboljenja kičme i kičmenog stuba predstavljaju veoma čest razlog zašto se primenjuje fizikalna terapija u lečenju. Kada je reč o njima, često se pominju deformiteti kičme. Ima par vrsta, a u zavisnosti o kom tipu deformiteta kičmenog stuba je reč, primenjuje se i određeni način lečenja. Fizikalna medicina im pristupa na drugačiji način u zavisnosti od toga da li je pacijentu neophodan individualni pristup. Šta to ustvari znači? Što se deformiteta kičme tiče, tu spadaju: kifoza, lordoza i skolioza. Najjednostavnije definisano i laičkim jezikom objašnjeno, skolioza je kada se kičma krivi u stranu, lordoza je kada je kičma povijena na nazad, a kifoza je kada je kičma povijena na napred (pogrbljenost). Što se toga tiče, već na početku možemo uočiti da se skolioza razlikuje po tome što se kičma može kriviti na jednu ili na drugu stranu i ako bismo je posmatrali u jednoj ravni, to bi bilo iskrivljenje koje formira latinično slovo C gledano ravno ili obrnuto, kao u ogledalu, u zavisnosti od toga na koju stranu je kičma iskrivljena. Jednostavnije rečeno, kičmeni stub je gledano s leđa povijen na levu ili na desnu stranu u manjoj ili većoj meri. To se manifestuje tako što soba ima nepravilno držanje. Jedno rame joj je više u odnosu na drugo. Visina kukova se može razlikovati gledano iz ove perspektive. Još jedan od znakova skolioze je asimetričnost položaja tela gledano takođe s leđa. Ali, nije samo celo telo asimetrično, već j i simetričan prostor koji se nalazi između ruku i struka ako osoba stoji pravo sa rukama spuštenim pored tela. Ovaj prostor bi trebalo da bude trougaonog oblika, i da dva trougla, levi i desni budu simetrična jedna u odnosu na drugi, poput odraza u ogledalu. Postojanje ove asimetrije jasan je znak skolioze.

Blog ilustracija: Skolioza i fizikalna terapija


Foto: Pixels

Skolioza može biti i još komplikovanija, tako da se kičma krivi u dve tačke. Gledano s leđa, kičma ima oblik latiničnog slova S. Nasuprot tome, kod lordoze i kifoze ne postoji više varijacija na temu, osim stepena zakrivljenja. Zato se ovi deformiteti mogu tretirati i odlaskom na grupne korektivne vežbe. Kada lekar fizijatar ili ortoped utvrde tačnu dijagnozu i upute pacijenta na fizikalnu terapiju, tretmani vežbi sprovode se uz prisustvo fizioterapeuta, ali se vežbe rade i kod kuće. Ali, što se skolioze tiče, veoma je važan individualni pristup. On se odnosi na to da je lekarski pregled obavezan, kao i redovne kontrole. Vežbe u okviru fizikalne terapije sprovode stručni fizioterapeuti.

Kada govorimo o skoliozi i drugim deformitetima kičme, oni se mogu uočiti dosta rano u detinjstvu. Važno je da roditelji pravovremeno reaguju. Nisu do tančina poznati uzroci skolioze. Kao i kod svih drugih oboljenja, uzima se u obzir hereditet, tj. nasledni genetski faktor. Ako njega izuzmemo, možemo analizirati faktore sredine, kao što su načni ishrane, fizička aktivnost i bavljenje sportom. Plivanje je jedan od najzdravijih sportova za decu. Deca kojima je dijagnostikovana skolioza trebalo bi da se bave plivanjem, sa stavljanjem akcenta na leđni stil. Vežbe u vodi, tj. u bazenu, mogu biti deo fizikalne terapije kada za to postoje uslovi. U svakom slučaju, uloga roditelja je veoma važna. Ukoliko primetite da dete krvi leđa na jednu ili na drugu stranu, zakažite pregled u ordinaciji fizikalne medicine ili kod ortopeda kako bi se ustanovila tačna dijagnoza i pronašli uzroci. Problem se napada na više frontova. Fizikalna terapija je neizostavni deo lečenja. Iako je ono dugotrajno, vežbe u okviru fizikalne terapije višestruko su korisne za pravilan rast i razvoj, tako da one treba na neki način da postanu sastavni deo života dece i mladih. Bavljenje sportovima je veoma korisno, a među najkorisnijima u mlađem uzrastu je upravo plivanje. Ako porodica nema uslova da vodi dete na plivanje, treba se opredeliti za neki drugi sport. O tome se možete konsultovati sa lekarom. Svakako, korist je višestruka. Neka vam vodič uvek bude zdravlje, a ne postizanje rezultata. Ako dete suviše forsirate zbog nekih Vaših nezdravih ambicija, onda možete kod njega stvoriti samo otpor. Dete se bavi sportom da bi pravilno raslo i razvijalo se jačajući skelet i muskulaturu, a ne da bi nužno moralo da postane profesionalac.

Kako izgleda pregled tokom koga se utvrđuje da li postoji deformitet kičme i u kom stepenu je prisutan? Pre odlaska na lekarski pregled, sami roditelji mogu posmatranjem uočiti znake da je skolioza prisutna. Ako je reč o manjem deformitetu, on se teže uočava od strane nekog ko nije stručan. Međutim, ono što sami možete uraditi pre odlaska na pregled jeste da po stavite dete da stoji ispred Vas na dva metra razmaka okrenuto leđima. Posmatrajte da li je jedno rame više od drugog. Isto tako pokušajte da primetite da li je prostor između ruku i tela simetričan. Ako prstom vučete liniju po kičmi da li osetite da se linija krivi u stranu poput luka? Ako su odgovori potvrdni svakako odmah zakažite pregled. Ako niste sigurni i mate sumnje, opet, nemojte odlagati pregled kako se ne bi gubilo vreme. Treba napomenuti da su vežbe u okviru fizikalne terapije nešto što je deci zanimljivo i čak su više od odraslih motivisana da ih rade. Fizikalna terapija u ordinaciji interesantna im je zbog svih rekvizita koji su tamo prisutni. Ako posmatraju svoje roditelje koji vežbaju i bave se sportom, ili pričaju o teretani, deca se osećaju veoma važni i veliko jer i sad oni imaju svoje mesto gde idu da vežbaju. Zanimljivi su im svi rekviziti poput malih tegova, lopti, traka, šipki, strunjača i slično. Rado će ići na vežbe redovno, naročito što im je tamo posvećena puna pažnja fizioterapeuta koji ih koriguje tokom vežbanja.

Skolioza je stanje savremenog doba kada se sve više vremena provodi u sedećem položaju, a sve manje se bavimo rekreacijom, osim ako je namerno ne uvrstimo u svoj raspored. Iako joj nisu u potpunosti poznati uzročnici, važno je da se što ranije uoči njena pojava, kako bi se lečenju pristupilo što pre. Na taj način fizikalna terapija odradiće ključnu ulogu u izlečenju ovog deformiteta kičme.

Pročitajte još:

- Korektivne vežbe u fizikalnoj terapiji

M. K.
Back to Top