Mirandre

Registruj se
Prijavi se

LENONKE SU OPET U MODI

Sećate li se lenonki? Možda ste mislili da su ostale negde u uspomenama iz šezdesetih godina koje su ponovo oživljene devedesetih. Potom su tiho nestale i niko ih nije video do prošle godine kada su ušle na velika vrata ponosno promovisane od strane dizajnerske vrhuške koja nam svima manje ili više kroji modnu sudbinu.
Sada postoje i one modifikovane, tzv. oversized (prevelike) za koje ne morate da brinete da li su Vam velike pošto one to i treba da budu.

 Blog ilustracija lenonke 3

Lenonke su nastale nekoliko decenija pre nego što su dobile ovaj popularni naziv. Tačnije okrugle naočare bile su modni detalj koji je nastao u tridesetim godinama dvadesetog veka. Tada su bile veoma popularne, ali najveću popularnost stekle su zahvaljujući legendarnom članu Bitlsa, Džonu Lenonu, po kome su šezdesetih godina dobile ime.

Pošto optičarske radnje svakako prve donose nove svetske trendove u našu prestonicu, a i šire, na njihovim policama uveliko možete naći više raznih modela okruglih naočara za sunce ili za vid. Lenonkama su se nekad zvale manje okrugle naočare, upravo onakve kakve je Džon Lenon nosio, međutim danas su varijacije na temu učinile da sve naočare čija stakla imaju oblik pravilnog kruga raznih veličina i koja, pri tom, imaju metalni ram srebrne, zlatne ili crne boje – nose ovo popularno ime.

Blog ilustracija lenonke 1

Kao što je slučaj sa čuvenim i, čini nam se, uvek aktuelnim, pilotskim naočarima, ili avijatičarskim (kako ih neki zovu) i lenonke su uniseks, podjednako dobro stoje i muškarcima i ženama. Svaka bolja optika ima više modela i jednih i drugih. Pilotske naočare su izuzetno seksi i veoma lako se uklapaju uz mnoge stilove. Ako Vam dobro stoje, s njima nikad nećete pogrešiti. Kada devojka nosi lenonke, onda njen stil dobija jednu nostalgičnu notu sa romantičnim prizvukom starih vremena. Neko smatra da muške lenonke deluju blago hipsterski, ali mi se ne bismo složili sa ovom konstatacijom. Štaviše, onaj ko ume da ih nosi ostaviće utisak elegantnog, samouverenog i modernog muškarca koji tačno zna šta želi.

Mlade, postmilenijumske, generacije su ih rado prihvatile, iako ih se ne mogu sećati od ranije. Za njih one ne mogu imati poseban značaj kao za sve one rođene osamdesetih ili ranije. Trend se širi Planetom od Zapada ka Istoku i nazad. Pošto je ovaj model skoro dve decenije bio u zapećku, zaboravljen do te mere da se nekima činilo da se nikad neće vratiti u žižu interesovanja, njegova sve veća popularnost utoliko je interesantnija.

Lenonke mogu biti povod povezivanja generacija. Kao kada svom detetu, koje je rođeno u ovom milenijumu, puštate muziku na kojoj ste vi odrasli, a ono oseti kvalitet, apsolutno je prihvatajući. Još kada to preraste u nešto više, kao planovi da zajedno idete na koncert jednog dana uskoro, pošto je svetska turneja vaših omiljenih, dobrodržećih, šezdesetogodišnjaka skoro najavljena. Isto tako, kada Vaš tinejdžer sa police u optičarskoj radnji izabere lenonke, a Vi mu možete ispričati kako ste iste takve nosili kada ste bili njegovih godina i možda izvući neku staru fotografiju sa ekskurzije. Evociranje uspomena, prisećanje na neke događaje i emocije iz starih vremena stvoriće jednu vrednu nit koja spaja nekad i sad, mlađe i starije.
Dizajneri su ti koji uza zatvorenih vrata postavljaju nove trendove i diktiraju u kom smeru ide moda i aksesoar. Međutim, pravi trendseteri su poznate ličnosti iz sveta glume, muzike, sporta i u novije vreme Jutjuba i interneta, a li i dobro znane rijaliti zvezde. Kad neko od njih prihvati i promoviše neki novi trend, zahvaljujući brzom širenju informacija putem društvenih mreža, zamisao i koncept se širi brzinom svetlosti. I tako, mic po mic, ne znamo ni sami zašto baš treba da kupimo neon zelenu majicu ovog leta i da nabacimo maslinaste lenonke sa zlatnim okvirom.
Mnogi od nas će priznati da posle modnih ludorija kada su u pitanju modeli naočara koji su vladali prošle sezone, svima nam prija malo smireniji i svedeniji ton. Da podsetimo da su dizajneri u svoje kolekcije uvrstili modele koji su bili veoma neobični i nesvakidašnji. Eksperimentisalo se na svim poljima. Stakla su bila neobičnih boja, kao što je crvena, ili dvobojna sa prelivom između dvenesrodne boje, negde na sredini. Oblici su bili futuristički, krajnje neobični. Okviri su tek posebna priča. Cirkoni, biseri, imitacije ćilibara, neobične boje, kombinacija plastike i metala izvedena na neočekivan način. Svima je potreban period stišavanja ove modne bure. Treba nam malo jednostavnosti i svedenosti. Okrugle naočare, čija su stakla u braon, zelenoj, crnoj ili boji ćilibara, prijatna za oči, tanki metalni ramovi … Nije čudo što je ovakva estetika smenila prethodnu, naročito što ona sa sobom nosi mnogo više od modnog trenda. Ona priča priču nekog starog doba i podseća na njegove junake. Kao da dajemo omaž tim vremenima i ne dozvoljavamo da padnu u zaborav. I sve se to nekako, pitko i lako uklopilo u savremeni svet.

 Blog ilustracija lenonke 2

Neko će se povinovati novom modnom trendu zato što uvek želi da bude in. Nekom je dosadilo bleštavilo prethodnog i traži mir. Neko ne voli bilo šta što štrči i privlači pažnju. I tako će se svi oni naći na istom mestu, na koje su došli iz raznih razloga. Ako bi trebalo da izaberemo tri atributa koja krase trenutnu ponudu modela u optičarski radnjama, naročito kada su u pitanju naočare za sunce, to bi bile sledeće reći: romantično, elegantno i prefinjeno. Kombinacija sa kojom zasigurno nećete pogrešiti.

Leto uskoro stiže, bez obzira što maj ove godine to uporno negira. Obezbedite se za predstojeću sezonu kvalitetnim naočarima, kako biste zaštitili svoje oči od štetnog sunčevog zračenja i kako biste svom izgledu dodali neizostavni modni detalj. Optike, kao i do sad imaju odličan izbor, puno novih modela, tako da je pravo vreme da ih posetite i izaberete neki od modela. S obzirom da je većina njih lagana i imaju boje stakala (kad je reč o naočarima za sunce) koje izuzetno prijaju oku i odmaraju ga, kad ih kupite, verovatno ih se nećete tako lako odreći ni naredne sezone, bez obzira na neki novi trend koji će pokušati da ih istisne.

M.K
Back to Top