Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Materijal i alat za renoviranje nudi farbara

Renoviranje je akcija u koju se svako ponekad upušta. Ulepšavamo stambeni ili poslovni prostor, a za to nam treba više dobrih saveznika. Prvi je dobra zamisao i plan, drugi je farbara, a treći je spretan majstor, koji možemo biti i mi sami. Koncepciju možemo prepustiti dizajnerima, izvedbu majstorima, ali farbaru ne možemo nikako zaobići. Ona je obavezna usputna stanica u koju ćemo više puta svraćati.

Alati i pribor za krečenje jedna su od prvih stavki koje ima svaka farbara i neophodni su za početak renoviranja. Renoviranje je širok pojam, ali ako bismo hteli da ga svedemo na osnovu ili minimum, ono uvek podrazumeva krečenje, bilo da se radi o osvežavanju postojeće boje ili o menjanju boje zidova. Savremeni trendovi u uređenju prostora lako su dostupni na raznim platformama odakle možete pokupiti ideje. Sve je više kanala sa video sadržajima koji detaljno prikazuju proces transformacije prostora. Neko to voli da gleda kako bi dobio ideje za svoj stan ili kuću, dok neko, jednostavno uživa u procesu preobličavanja i ulepšavanja nekog prostora, maštajući o tome, kako bi mogao jednog dana da se upusti u sličan poduhvat. Krečenje zidova dobrim farbama nove generacije, uz korišćenje novog kvalitetnog pribora, ne mora biti posao za majstore. Svako može biti svoj majstor. Treba se samo odvažiti. Kako se prvi kučići bacaju u vodu, treba krenuti bez prevelikih očekivanja. Ako se potkrade neka greška, na njima se uči. Lako se popravljaju. Ako se uputite u najbližu farbaru i u njoj kupite poludisperziju, tonere, valjak, kofu, četke, pribor za zaštitu nameštaja i slična pomagala, možete sami uz video uputstvo sa interneta da počnete da krečite neku sobu. Uradite pripremu tako što ćete prethodnu farbu po potrebi oguliti i izgletovati zidove. Sve što vam za to treba ima da se kupi u farbari. Nije viša matematika, možete pitati prodavca da vam pomogne, tako što će vam objasniti kako proces izgleda, daće vam masu za gletovanje i sve ostalo što treba. Prodavci u farbarama veoma su ljubazni i rado će vam pomoći. Daće vam korisne savete i objašnjenja kako se to radi. Ako ste zamislili nešto komplikovanije od običnog krečenja, a to su npr. španski zidovi, unutrašnje fasadne boje, špatulat – sam prodavac će vam reći da to i nije baš za početnike i da je bolje da angažujete majstora. Na primer, ako hoćete da ofarbate zidove špatulatom, pozovite majstora i gledajte šta on radi. Ukradite zanat i naučite ga. Sledeći put možete da probate sami. Možete uzeti jedan zid u špajzu da na njemu vežbate. Ako pogrešite, to niko ni ne gleda jer je ostava u pitanju. Čak iako neki bitniji zid ne ofarbate onako kako ste prvobitno zamislili, ni to nije nikakva drama, jer lako ćete kupiti novu farbu, zguliti staru i pokušati ponovo.

Blog ilustracija: Materijal i alat za renoviranje nudi farbara


Foto: Pixabay

Svaki put kad se kreči ima i nereda. Koliko će ga biti, zavisi od dobre pripreme. Potrebno je da sav nameštaj pomerite u centar sobe i da ga zaštite najlonom. Rubove zidova obložite samolepljivom trakom koja se lako skida, kako ne biste prešli liniju tokom krečenja. Sve to možete kupiti u farbari. Ne zaboravite da nabavite sav prateći pribor. Ako niste sigurni šta vam sve treba, pitajte prodavca. Oni u tome imaju mnogo iskustva i rado će vam pomoći. Bolje tako, nego da treba sto puta da se šetate do farbare i nazad zato što ste zaboravili da kupite manju četku, razređivač, kanticu za mešanje boja i slično.

Pre odlaska u farbaru, napravite spisak. Koliko god da ste u mogućnosti. Bolje je da imate bilo šta spremno nego da ne znate ama baš ništa i da se pojavite tamo kao da ste pali s Marsa. Ni to nije strašno, čak i da se tako nespremni pojavite, prodavci će vam biti od velike pomoći. Mada, lakše je doći bar sa nekim spiskom i onda ga dopunjavati. Kada neko ovo čita, krečenje mu može delovati veoma komplikovano, ali to zapravo nije tako. Samo vam se prvi put čini jer nemate ni alat, ni pribor. Svaki naredni put biće lakše. Biće vam potrebne samo boje, toneri i slično, dok ćete dosta toga od pribora ponovo koristiti. Isto tako, znaćete šta treba da se kupi u farbari i sve će vam delovati lakše.

Da li se isplati da krečite sami? Sve zavisi da li vam ovaj posao deluje zanimljivo i da li mislite da biste u tome uživali. Neki poslovi utiču na ljude tako što ih smiruju. Neko voli da se bavi ručnim radom ne samo zato što voli da ima rezultat svog napora, već i što uživa u samom procesu. Tako, nekom je krečenje zanimanje, nekom hobi. Neko pokuša jednom i shvati da to nije za njega jer ne pronalazi sebe u toj aktivnosti. Svi volimo da vidimo lep reulatat rada, ali ako je nekom mučno da se penje na merdevine, maže boju, vodi računa o ivicama i jednakosti, posle toga sve to sklanja, riba i pere, onda je bolje da angažuje profesionalca. U svakom slučaju, cene krečenja kada to rade majstori zavise od toga da li oni donose svoj materijal ili ga vi kupujete. Ukoliko ne želite ni time da se bavite, onda sve prepustite njima. Oni će onda ići u farbaru i nabaviti sve što treba.

Međutim, više je onih, koji kada probaju, shvate da je krečenje aktivnost koja može biti veoma prijatna. Svedoče da je zadovoljstvo još veće kada se posao privede kraju, kada s ponosom mogu da pokažu kako izgleda sveže okrečena soba po njihovoj zamisli i još kada kažu da su sve to sami uradili. Iako je za ovako nešto potrebno vreme, ima nešto u tome kada naučite da radite nešto novo i korisno. Osećate se moćno jer ste savladali jedan novi zanat, za koji ste do tad možda mislili da je suviše težak i komplikovan. Ne zavisite od drugih, tako da jednog dana, možete svoju vikendicu samostalno okrečiti, bez zvanja majstora, kojih možda i nema toliko u tom kraju. Jednostavno – imate izbor, možete zvati drugi, ali dokazali ste sebi da možete sve i sami.
M. K.
Back to Top