Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Moć dobrog stakla kod kvalitetne pvc stolarije

Kvalitetna pvc stolarija mora imati dobra stakla. Iako je to samo jedan od elemenata, treba mu posvetiti posebnu pažnju jer je zaslužan za mnoge pozivne karakteristike koje ovaj vid moderne stolarije nosi. Tehnologija izrade se godinama menjala i išla na bolje. Rezultat je sjajan, a proizvodi sve prodavaniji i traženiji. Zašto su stakla toliko važna? Ona su jedan od ključnih delova koji obezbeđuje da pvc stolarija ima mnoštvo pozitivnih karakteristika koje su je učinile najpopularnijom i nezamenjivom na našem tržištu. Neke od tih odlika posledica su unapređivanja kvaliteta i konstantnog rada na inovacijama. Poznato je da je dobra i kvalitetna pvc stolarija višestruko isplativa iz više razloga. Stakla koja se ugrađuju su stoga veoma važna. Šta je sve to što dobra stakla na pvc prozorima i vratima ustvari pružaju?

Pre svega, pvc stolarija, konkretno prozori i vrata od terasa i balkona, kao i sve drugi elementi čije površine su najviše u staklu, obezbeđuje odličnu zvučnu izolaciju. U centru gradskog urbanog života, gde je buko a koju generiše saobraćaj, ponekad neizdrživa i zamarajuća, važno je kako su lokali, kafići ili drugi objekti koji imaju veće izloge, zvučno izolovani. Dupla debele stakla koja su spojena vakumom su omogućila da sedimo u lokalu i gledamo na prometnu ulicu, a da se pri tom veći procenat tog zvuka gubi i da ne uspe da dopre do nas. Zvučna izolacija u ovakvom primeru je očigledna. Zato smo krenuli odatle. Ali, nama je često mnogo važnije kakva je zvučna izolacija u prostoru u kom živimo ili radimo. Kada smo slobodni, potreban nam je mir, ili zvukovi koje želimo da čujemo, bilo da je muzika, televizija, razgovor sa ukućanima ili gostima. Kada smo na radnom mestu, naročito ako se bavimo nekim kancelarijskim poslom i intelektualnim radom, tada nam je potrebna tišina i koncentracija. Bilo gde da smo locirani, ako imamo loše prozore tj. stolariju, više spoljašnje buke će dopreti do nas, nego što bi to trebalo. Pvc stolarija pruža nam rešenje. Prozori koji se kod nas prodaju, tj. na našem tržištu, prave se tako da se u njih ugrađuju kvalitetna stakla. Neke firme su izgradile posebne prepoznatljive brendove. Njihova stakla su takođe deo brenda. Debela su, ali ne previše, tako da ne bi otežavala konačni proizvod. S druge strane dupla stakla spojena vakumski, čine savršen primer idealne zvučne izolacije. Toplotna izolacija je nešto što ide uvek u paru sa zvučnom. Toplota u radnom i stambenom prostoru je nešto za šta se zimi borimo, ali po što manjoj ceni. Nije poenta plaćati centralno grejanje i stalno se dogrevati na struju i dobijati na kraju astronomske račune. Prozori su toliko važan faktor u ovoj jednačini. Tačno je da je važno i da su sami zidovi dobro izolovani, ali, ali je stolarija loša, onda nema govora da će se postići dobra izolacija. Mnogo više novca trošiće se na energiju koja se troši da se temperatura održi na optimalnom nivou, tj. na onom koji nama prija. Istina je da je neko, po prirodi, zimogrožljiv. Protiv toga se ne može, ali takvim osobama naročito je neprijatno ako je u prostoriji u kojoj provode najviše vremena hladno. Kao što ima ljudi koji jako teško podnose toplotu, mnogo gore od drugih u istoj situaciji, i naprosto ih hvata panika, isto tako i ma i onih koji ne podnose zimu i hladnoću. Jače grejanje za njih je rešenje, ali ni to nije dovoljno ako imaju prozore i vrata od terasa kroz koje stalno duva hladan vazduh.

Blog ilustracija: Moć dobrog stakla kod kvalitetne pvc stolarije


Foto: Mirandre

Međutim, stakla su dobro zaptivena i spojena sa ramom koji savršeno naleže u štok. Ako se prozor malo iskrivi i počne da visi, lako se podešavanjem pomoću imbusa vraća u idealan položaj. Spojevi su čvrsto zalepljeni tako da se pvc prozor doživljava kao jedna celina koja je do te mere kompakta da ne propušta da hladan vazduh pronalazi neke rupice i zazore, kao što se to veoma često desi kada je reč o stolariji od drveta. S pvc-om toga nema. Zato je on izbor broj jedan sve većeg broja potrošača.

Lako održavanje stakala na pvc stolariji je tek posebna priča. Stakala su spojena, i nema razdvajanja okana prozora, kao što je to nekad bilo. Pošto je spojka toliko jaka, nikakva prašina ni paučina ne mogu da se zavuku unutra. Nema razdvajanja prozorskih okana i pranja beskrajnih površina koje su spolja prašnjave i prljave, a unutra pune paučine i sitnije prašine. Danas niko nema vremena da se time bavi. Niko ne može sebi da priušti to da po ceo dan pere prozore i da na to potroši duplo više vremena nego što je to realno potrebno. Zašto bismo to radili. Na to treba nadovezati i činjenicu da se pvc stolarija lakše pere i kada je u pitanju brisanje okvira prozora i vrata. Pvc je kao materijal veoma gladak. Krpa ne može nigde da zapne i da se pocepa. Nema izbočina i rupa. Nema malih zareza, kao kod drveta, koji ne samo da mogu da vam pocepaju krpu, već i da se na njih veoma neprijatno posečete. Nije retko da kad se to desi, parčence drveta se zarije pod kožu, kao trn. To je bolno, a ako se odmah ne izvadi i dezinfikuje, trn se zagnoji, i može da vas košta posete lekaru. Na sve to još dupli posao oko pranja. Čak i da se ne posečete i da vam se krpa ne pocepa, drvo ne trpi da se briše mnogo mokrom krpom. To nije ni dobro za ovaj materijal. U sitnu strukturu zavuče se prljavština, a svaka reljefna tačkica od farbe otežava da vlažna krpa s lakoćom klizi po drvetu. Kad se briše vlažnom krpom, koja je pokvašena vodom ili sredstvom za pranje prozora, drvo ispušta poseban miris, koji više asocira na trulež nego nečistoću. S pvc-om je sasvim suprotna priča. Sve ide glatko i čisti se brzo. Sunđer, krpa i prsti nemaju za šta da zapnu.

Cena pvc stolarije je prava pesma. Sve karakteristike stakala koja se ugrađuju podrazumevaju i to da su ona zaista povoljna, a kvalitetna.

Kada je o staklima reč, treba napomenuti da pored već pomenutih benefita koja pružaju dupla stakla, ima i onih koja se odnose na estetiku i funkcionalnost. Naime, vrata od pvc-a mogu imati i delimično peskirano staklo koje svojom zamagljenošću blokira da se vidi šta ima unutra, ali propušta da svetlost prodre. Ovakva vrata mogu biti i ulazna u neki objekat, a popularna su u kućama ili poslovnim objektima. Neka imaju ukrase i ornamente. Stakla na pvc stolariji se lako dekorišu, tako da svi najbolji proizvođači i uvek imaju u ponudi neki model sa zlatnim ili srebrnim linijama na prozoru ili sa nekim ukrasnim ornamentom.

Pročitajte još:

- Zamena stakala kod pvc prozora

M. K.
Back to Top