Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Zamena stakala kod pvc prozora

Šta se radi kada se polomi staklo na pvc prozorima? Koliko je ova procedura komplikovana i da li se ona znatno razlikuje od one koja se primenjuje kad ase to isto desi sa običnom drvenom stolarijom?

Moderna pvc stolarija je po mnogo čemu praktična i posebna, pa i po tome s kojom lakoćom se menjaju stakla. Što se tiče prozorskih okana, ona su dupla vakumska. Ako se desi da se stakla razbiju, najjednostavniji način njihove zamene jeste tako što ćete se obratiti prodavcu kod kog ste kupili svoju pvc stolariju. Neki prodavci, tj. proizvođači, imaju posebna stakla koja se lako menjaju jer su originalna za dati proizvod. Svako menjanje nestandardnih stakala od strane servisa koji nisu ovlašćeni za taj brend nije uvek praktično, ali ne znači da dobar servis pvc stolarije to neće uraditi vrhunski kvalitetno. Što se tiče same debljine stakala ona može da varira i od toga zavisi šta treba da se traži tokom zamene.

Znamo svi da se nezgode dešavaju. Klasičan slučaj lopte koja je iz dvorišta doletela i razbila prozor, danas nije tako čest iz dva razloga. Prvi je što su stakla na savremenim pvc prozorima i vratima mnogo jača i postojanija nego što su to bila stakla na staroj drvenoj stolariji. Stakla na starim prozorima i vratima od terase nisu bila dupla vakumska. Ona su imala dva odvojena okna, a njihova debljina je bila manja. Što se tiče nekih modernijih prozora od drveta, sa njima je bolji slučaj nego što je to sa onim baš starim prozorima i vratima. Ali, nas ovde najviše zanima kvalitetna pvc stolarija. Tako da, što se debljine i izdržljivosti tiče, pvc prozori i vrata od terase imaju jaka stakla tako da ih običan udarac loptom ne može tako lako razbiti, mada to nije nemoguće. Drugi razlog zašto lopte sve ređe razbijaju prozore je taj što se deca, nažalost, ne igraju više toliko napolju loptama. Više vole onlajn svet, igrice i mobilne telefone. Svim roditeljima današnjih klinaca je dobro poznato i prepoznaju se u humorističnim stripovima koji pokazuju nekad i sad. Nekad su nas roditelji više puta zvali sa prozora da dođemo kući. Molili smo ih da ostanemo napolju još 5 minuta. Kada dođe letnji raspust imali smo duži izlaz. Svaki trenutak napolju sa društvom bio je dragocen. Danas je sve potpuno obrnuto. Molimo decu da izađu napolje i da se igraju loptom, pa makar pola sata. Njima je to dosadno. Spontana okupljanja dece na igralištima su ređa. Mame sve treba unapred da dogovore, a i tad su mnogima potrebne visinske pripreme. Nažalost, tako je to danas. Jeste da pvc prozori manje stradaju zbog nedostatka lopti u letu, ali bilo bi nam mnogo draže da je obrnuto, pa makar morali da menjamo prozorska okna češće. Ionako nisu skupa.

Kada se nezgoda, nekim čudom, desi, onda se poziva proizvođač koji šalje na teren majstore, tj. servisere koji donose rezervno staklo i opremu potrebnu za zamenu i montiranje. Nije uopšte neophodno da sami nosite prozor u servis. Nekada su se prozori samostalno skidali i nosili kod stakloresca. Neki stakloresci su se modernizovali i obučili se za zamenu stakala na pvc prozorima. Idu u korak sa vremenom. Ako znate gde ste kupili svoju pvc stolariju, onda je najpraktičnije da prvo pozovete baš tu firmu. Tu će Vam najtačnije reći šta treba da radite. Verovatno će sami poslati svoju ekipu na teren sa već spreminim delovima i novim staklom, a ako to nisu u mogućnosti, ili ako se time ne bave, oni će Vas tačno uputiti kome treba da se obratite. Neki prodavci ne rade servis, ali imaju svoje partnere s kojima sarađuju. Tako da je posao podeljen i svako radi ono što najbolje zna.

Blog ilustracija: Klizni i kombinovani sistemi kod pvc stolarije


Foto: Mirandre

Dakle, kada dogovorite zamenu, serviseri dolaze na Vašu lokaciju. Unapred ćete im javiti tačne dimenzije prozora. Ponavljamo da je zato veoma praktično da stakla menja firma koja je ugradila prozor, jer kad ima kažete dimenzije oni tačno znaju o kom modelu se radi. Čak i da su za Vas uradili prozore u nestandardnim dimenzijama, opet će se lakše orijentisati što se tiče svega. To podrazumeva da znaju tačno od koji sastavnih delova se sastoji ram prozora ili vrata od terase na kojima se razbilo staklo. Znaće koji alat treba da ponesu i koja stakla. Unapred će im biti poznato i kako da urade demontažu, odnosno nema ničega u tom procesu što bi im bilo nepoznanica, jer ipak su oni napravili taj isti pvc prozor ili vrata. Na licu mesta postupak je sledeći. Obično su potrebne dve osobe ako je prozor veći, ili ako su u pitanju vrata. Dakle, da uzmemo prozor za primer. On se prvo odvrće i skida sa šarki. Potom se postavlja na neku ravnu površinu. To može biti sto, ali ako je prozor većih dimenzija, najbolje je da se postavi na pod, tj. na tepih. Tada se pristupa skidanju rama. Veoma jednostavan korak koji se sastoji od odvrtanja nekoliko šrafova. Kada se ram odvoji, slomljeno staklo se izvadi. Nismo napomenuli nešto važno, a to je ustvari prvi korak. Pre skidanja razbijenog prozora, staklo se lepi širom i jačom izolir trakom. Ovo se radi zbog bezbednost, da se ne bi desilo da tokom demontaže ono još više pukne i da se neko zbog toga povredi. Zato se prvo osigura da mesto pukotine bude dobro zalepljeno. Ako je reč o naprslini, to je lako, ali ako je staklo prebijeno i smrskano, tada treba biti veoma pažljiv i savetuje se upotreba rukavica sve dok se samo staklo toliko ne oblepi izolir trakom ili selotejpom, tako da ne može dalje da se lomi.

Nakon uspešne demontaže slomljenog stakla, na njegovo mesto stavlja se novo staklo. To je gotov rezervni deo. Nema sečenja i premeravanja, kao što je to nekad bilo. Vakumirano staklo tačnih dimenzija je stiglo u komadu i spakovano. Nakon postavljanja treba opet vratiti ram na svoje mesto. To se radi iskusno i pažljivo kako se ne bi desilo da se slučajno novo staklo ošteti. Kutija u kojoj je novo staklo bilo može služiti kao dobar amortizer i podloga pri lepljenju.

Zamena slomljenog stakla na pvc prozoru ili vratima je brzo gotova. Sve je spremno i samo su potrebni stručni serviseri koji će veštim rukama uraditi posao za manje od pola sata. Na kraju ostaje Vam nov prozor. Budite pažljivi, a i ako se nezgoda opet desi, najvažnije je da se niko ne povredi. Za staklo ćete lako. Zamena nije skupa, a brzo je gotova.

Pročitajte još:

- Klizni i kombinovani sistemi kod pvc stolarije

M. K.
Back to Top