Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najbolja garažna vrta za izdvojene garaže

Najkvalitetnija garažna vrata danas su u ponudi mnogih poznatih proizvođača. Iako im ej ime garažna vrata, ipak ona se ne ugrađuju samo na garaže već i na druge objekte, među kojima prednjače industrijske hale. Ipak, tada se ona češće zovu industrijska.

Garaža može biti u sklopu kuće, ili se nalaziti izvan nje kao izdvojeni objekat. Za izdvojene garaže treba uzeti garazna vrata koja zadovoljavaju naše zahteve i potrebe. Ona mogu biti istovetna kao ona koja se ugrađuju u garaže koje su sastavni deo kuće, ali se mogu i razlikovati. Bitno je da se obrati pažnja na nekoliko detalja, i da se onda shodno tome i napravi odabir adekvatnih garažnih vrata. Segmenta garažna vrata su najpopularnija danas. Štaviše, mnogi svoja stara metalna vrata od garaže zamenjuju ovim novim, koja su znatno lakša i ne kvare se često. Što se tiče izdvojenih objekata koji su ustvari garaže, za njih je najvažnije da gde se tačno nalaze i koja im je namena.

Blog ilustracija: Garažna vrata


Foto: Pixabay

Pretpostavićemo da je reč o garaži koja se nalazi u dvorištu kuće i koja se koristi uglavnom za parkiranje automobila. Sporedna i povremena namena joj je da bude radionica, u kojoj se bavimo raznim popravkama i prepravkama, što automobila, što drugih mašina ili kućnih uređaja. Ova garaža se katkad koristi i kao mesto gde nešto farbamo ili se bavimo uradi sam projektom. S obzirom da je reč o garaži koja se nalazi u dvorištu, ona nema direktan izlaz na ulicu. Iz aspekta bezbednosti, ovo je dobra stvar, jer nema direktnog ulaza spolja, preko garažnih vrata. Ipak, sama garažna vrata moraju da budu čvrsta i sigurna, gdegod se ona nalazila. Pozicija u dvorištu omogućava malo veću slobodu u poređenju sa vratima od garaže koja direktno izlazi na ulicu ili je u sklopu kuće i ima pristup spolja. U zavisnosti od arhitekture oblasti u kojoj živite, ni pojam izlazi direktno na ulicu, ne znači uvek isto. U našim gradovima, varošicama i manjim mestima preovladavaju kuće koje imaju ograđena dvorišta. U nekim zapadnim zemljama to nije toliko uobičajeno, i češće se viđaju travnjaci ispred kuće, prilaz za kola i prednje dvorište koje nije ograđeno. Ipak, iza kuće nalazi se dvorište koje je često ograđeno. U zavisnosti od površine dvorišta, vlasnicima je data sloboda da odluče da li će deo nameniti posebnom objektu u vidu garaže. Ako površina placa nije dovoljno velika, prostor se štedi tako što je garaža u sklopu kuće i nalazi se u prizemlju ili suterenu. Tako ostaje više mesta za dvorište ili baštu. Ipak, ovde stavljamo akcenat na veće placeve na kojima je u ograđenom dvorištu pozadi garaža do koje ide kolski prilaz. Kod nas su ovakve garaže veoma česte u seoskim ili manjim sredinama jer su tu i kuće i placevi prostraniji.

Ukoliko imate dovoljno prostora, garažna vrata ne moraju biti moderna segmentna. Ako ste ljubitelj klasičnih garažnih vrata koja su dvokrilna i stoje na šarkama, možete ih ugraditi. Ne morate štedeti na prostoru jer ga imate na pretek. Zato vam nije važno na koji način se sama garažna vrata otvaraju i zatvaraju. Ipak, trebalo bi da znate da segmenta ili rolo garažna vrata imaju mnoge prednosti u odnosu na klasična. Pre svega, izgledaju modernije i savremenije u poređenju sa modelima koji su prednjačili pre više decenija. Gledano spolja, ali i iznutra paneli od kojih se prave imaju topliju notu od metalnih vrata koja deluju sterilno. Fasada garaže lepše se uklapa uz materijal koji podseća na drvo, iako je ustvari u pitanju višeslojna kombinacija čvrstih materijala i lakših delova koji su obloga.

Otvorena segmentna garažna vrata se gotovo ne primećuju. Odložena su na plafonu u unutrašnjosti izdvojene garaže. Nema krila vrata koja blokiraju prostor sa strane. Koliko god da je dvorište veliko, ipak je mnogo lepše kada gledate u otvorenu garažu ispred koje ne stoje krila klasičnih garažnih vrata. Ovakva koncepcija može se iskoristiti da se od garaže napravi i prostor za druženje ili okupljanje gostiju, tako da je deo natkriven – u unutrašnjosti garaže, a drugi deo je pod vedrim nebom. Naročito ako to nije mala garaža, već neka veći dimenzija koje je prostranija. To je onda odličan prostor za kućne zabave i letnje žurke. Otvorena vrata garantuju dobro provetravanje, tako da nikako ne može biti zagušljivo. Prostrane i nestandardno velike spoljne garaže teško da mogu da imaju obična dvokrilna garažna vrata, jer bi ona odan morala biti prevelikih dimenzija. Suprotno tome, segmentnih vrata može biti više, tako da nijedna nisu previše široka, nego taman toliko da to bude dovoljno. Velike garaže, nekad su i podeljene na dve ili više koje između sebe imaju delove zida ili stubove, tkao da ne postoji jedan veliki zajednički otvor koji treba zatvoriti garažnim vratima.

Iz aspekta sigurnosti, vraćamo se na priču o tome da li su garažna vrata na ulici ili ne. Naime, ona koja imaju direktan izlaz, obično se naslanjaju na trotoar. Ovakva garažna vrata trebalo bi da budu jaka i čvrsta. Segmenta garažna vrata imaju ove osobine, s tim što su projektovana tako da imaju optimalnu težinu, te samim tim ne opterećuju previše mehanizam na koji se vešaju i po kome klize. Opcije sa prozorima na samim vratima nisu prihvatljive za garaže sa ovim položajem.

Spoljne garaže, kao izdvojeni objekti u dubini dvorišta, trebalo bi da imaju sporedna vrata koja se koriste ukoliko se garažna vrata pokvare ili zaglave. Tada imate kuda da uđete, a lako možete i da izađete iz garaže. Ona se obično nalaze ili otpozadi ili sa strane. Položaj treba da im bude takav da su okrenuta ka kuću, tako da se skraćuje put do garaže, kada koristite sporedna vrata. Isto tako, dobro je da imate i prave prozore na garaži, ako za njih ima mesta sa strane ili pozadi. Zidovi garaže obično služe kao ostava za alat ili mesto gde se ređaju police kao u skladištu. Ali, i pored ovoga dobro je da ima prirodnog svetla i prirodnog provetravanja, koje je nezamenjivo, naročito ako vam garaža služi i da u njoj boravite radeći ili baveći se nekim hobijem.

Pročitajte još:

- Pravljenje garažnih vrata po meri


M. K.

Back to Top