Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Najbolja zvučna izolacija uz pomoć sigurnosnih vrata

Sigurnosna vrata predstavljaju veoma koristan pronalazak koji u savremenom dobu i načinu života pruža mnoge prednosti. Opremanje poslovnog i stambenog prostora podrazumeva da je potrebno pažljivo isplanirati kako da se on obezbedi. Takođe, bezbednost ne sme da ide na uštrb komfora, a sigurnosna vrata su tu da nam pruže i jedno i drugo.

Nekada su svi stanovi u skladu sa običajima i standardima u arhitekturi enterijera, imali ulazna vrata od drveta koja nisu imala nikakve posebne ispune, niti posebne zaštitne slojeve. Ovakva vrata i dan danas su na ulazu u mnoge stanove u stambenim zgradama. Nisu zamenjena ni na mnogim kućama i posebnim objektima. Neke starinske varijante mogu imati čak kombinaciju stakla i drveta koja se može videti na nekim objektima koji datiraju iz neke druge epohe. Rešetke na vratima ili preko staklenog dela vrata, eventualno imaju neki od ovih antikvitetskih primera. Brave takođe datiraju iz neke prošle epohe, a o tome svedoče ključevi, za koje i laik vidi da su starinski i da više liče na muzejski eksponat. Ovakva ulazna vrata mogu biti veoma simpatična i ljupka, ali da li su dovoljno dobra da i dan danas odigraju svoju glavnu ulogu čuvara bezbednosti, pitanje je na koji već verovatno naslućujete odgovor. Zapitajte se samo kako ona izgledaju nekim provalnicima i da li ih slučajno odbijaju. Starije kuće i vikendice ponekad imaju ovakva vrata. Takođe, u nekim starim, predratnim, stambenim zgradama ima još stanova sa ovakvim originalnim vratima. Bez obzira da li se unutra nalazi nešto vredno ili ne, ova vrata su odlična meta za kradljivce.
U istu grupu se svrstavaju i novija ulazna vrata koja poriču iz druge polovine dvadesetog veka. Takva je vrata većina nas imala na svojim stanovima i kućama. Imaju običnu bravu i običan ključ, a eventualna dodatak je druga brava ili lanac koji sprečava da se vrata do kraja otvore.

Blog ilustracija: Najbolja zvučna izolacija uz pomoć sigurnosnih vrata


Foto: Mirandre

Bilo da je reč o veoma starim ulaznim vratima od drveta, stakla i metala ili samo od drveta i bez obzira iz koje epohe potiču – nijedna od njih ne pružaju dovoljnu zaštitu. Kada kažemo zaštita tu mislimo na više stvari. Jedna od njih je fizička zaštita od provala.

Međutim, reč je i o zvučnoj zaštiti koja je svakom potrebna. Obična ulazna vrata imaju veoma lošu zvučnu izolaciju. Ako ih još uvek imate ili ste živeli u stanu sa ovakvim vratima to onda sigurno sami dobro znate. Čak iako ne pamtite vreme kada su na vašem stanu bila ovakva vrata, dovoljno je da prođete kroz hodnik zgrade u kojoj ima stanova koji nemaju ugrađena sigurnosna ulazna vrata. Spolja se čuju zvukovi koji uopšte ne moraju biti glasni. Pojačana muzika ili TV odzvanjaju hodnikom, ali tu nije kraj priče. Možete razgovetno čuti glasove i čuti sve o čemu se unutra priča. Još ako je neko malo glasniji po prirodi, tu onda nema dileme. Ne zna se kome treba da bude više neprijatno vama ili stanovnicima dotičnog stana. Zaokrenite situaciju i pomislite da tako drugi mogu da čuju vas ako nemate sigurnosna vrata.

Sigurnosna vrata koja treba da odaberete ako živite u stanu u okviru stambene zgrade, a za koja želite da imaju dobru zvučnu izolaciju razlikuju se od sigurnosnih vrata za kuće koja nisu natkrivena. Naravno, kako je reč o zvučnoj izolaciji i jedna i druga treba da je imaju, ali razlike potiču od toga što sigurnosna vrata u stambenoj zgradi su, na neki način, unutrašnja vrata. Kada je o njima reč, ne morate da razmišljate o vremenskim prilikama. Ona nemaju dodirnih tačaka sa kišom, snegom, vetrom… Ulazna sigurnosna vrata na kućama su, nasuprot ovim prvim, izložena atmosferskim prilikama. Njima smeta i može ih oštetiti ako nisu napravljena od materijala koji odolevaju vodi i vlazi. Takođe, ona moraju biti i toplotno izolovana jer su na mnogo većem udaru temperaturnih razlika od vrata koja su unutar zgrade. Verande, takođe, ne treba smatrati nekom posebnom zaštitom. Ulazna sigurnosna vrata koja su natkrivena manjom ili većom verandom, opet su spoljna vrata, tako da ih treba na taj način i tretirati. Što se tiče konkretno materijala od kojih se prave sigurnosna vrata ovde pročitajte od čega se prave i koji su sastavni elementi.
Dakle, da se vratimo na zvučnu izolaciju. Sigurnosna ulazna vrata u stambenim zgradama pružiće vam željeni nivo zvučne izolacije ukoliko imaju ispunu od kartonskog saća. Karton je odličan zvučni izolator, a kartonsko saće ima takvu konstrukciju da se u posebnim komorama zadržava i vazduh.
Alternativa za karton je ekstrudirana iverica. Vrata koja sadrže ovakvu ispunu imaju poboljšanu zvučnu izolaciju. To znači da ćete uz pomoć ovih vrata moći da sačuvate svoju privatnost. Takođe, imaćete mir dok boravite u svom stanu jer ćete se izolovati od spoljnih zvukova koji dolaze iz hodnika. Liftovi u zgradama nisu nečujni i oni proizvode zvukove koji se čuju u stanovima koji imaju obična ulazna vrata. Sa sigurnosnim vratima koja pojačanu zvučnu izolaciju ovakvi zvukovi se eliminišu. Zidovi se takođe mogu zvučno izolovati uz pomoć gipsanih ploča. Cena ovoga je minimalno smanjenje prostora jer se debljina zidova uvećava na uštrb unutrašnjeg prostora. Međutim dobijate stan u kome je tišina jer spoljni zvukovi ne dopiru unutra. Isto tako, niko spolja ne čuje da li ste pustili muziku, malo pojačali televizor, niti može da čuje sadržaj vaših razgovora.
Međutim, šta je sa ulaznim vratima u kuće, koja su ustvari spoljna vrata? Ona su ipak od nešto drugačijih materijala, a kod njih je akcenat na toplotnoj izolaciji. Za ova ulazna vrata materijali izbora su: drvo, PVC, aluminijum. U cilju postizanja dobre zvučne i toplotne izolacije ona bi trebalo da imaju unutrašnji prostor ispunjen slojem staklene vune. Ovakav odabir omogućava da se ona mogu ugraditi kao spoljašnja vrata bez bojazni da će ih vlaga, voda ili temperaturne promene oštetiti. Isto tako, ako ste se potrudili da zvučno izolujete vašu kuću, tako što ste dodali sloj izolacije na zidove, odabrali kvalitetne prozore, treba da znate i da ste odabirom dobrih ulaznih vrata zaokružili celu priču. Bez obzira što je vaša kuća okružena manjim ili većim dvorištem i što nema nekog hodnika koji delite sa komšijama, ipak postoji buka koja dolazi spolja. Njen izvor može biti saobraćaj ili nešto drugo.

Sigurnosna vrata morate imati, ako ih dosad niste nabavili. Imajte na umu da će ona poboljšati komfor u vašem životnom prostoru, ne samo zato što ćete se osećati bezbednije, već i stoga što ćete pomoću poboljšane zvučne izolacije sačuvati svoju privatnost i imati veći mir.

Pročitajte još:
- SIGURNOSNA VRATA KOJA SE ESTETSKI UKLAPAJU

M. K.
Back to Top