Mirandre

Registruj se
Prijavi se

SIGURNOSNA VRATA KOJA SE ESTETSKI UKLAPAJU

Prodavci sigurnosnih vrata na našem tržištu utrkuju se u izboru novih atraktivnih modela, kako bi pridobili Vašu pažnju i privukli Vas da baš kod njih pazarite. Osnovna funkcija koju imaju sigurnosna vrata je da obezbede Vaš dom ili poslovni prostor i da ga učine sigurnim i kad boravite u njemu ili kad ste odsutni. Međutim, kada se biraju sigurnosna vrata, uglavnom se prvo govori o tehničkim karakteristikama, nameni, broju brava koje imaju, ceni sigurnosnih vrata, dok je manje reč o bojama, dezenima, nijansama, kao i detaljima i elementima koji pored funkcionalnog imaju i svrhu uzdizanja estetskog utiska.

 Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


FUNKCIONALNOST I ESTETIKA SIGURNOSNIH VRATA

Podela koja obuhvata razne vrste sigurnosnih vrata koja pre svega ima fokus na tehničkim karakteristikama nudi nam informacije za koji model da se opredelimo u skladu sa mestom gde se vrata ugrađuju i koja im je namena, kao bi se shodno tome obezbedio zadovoljavajući stepen bezbednosti. Tu nije stavljen akcenat toliko na to kako sigurnosna vrata vizuelno izgledaju, već da su izrađena od materijala koji obezbeđuju toplotnu i zvučnu izolaciju sigurnosnih vrata kao i da su otporni na kišu, sneg, vlagu, vetar i direktne sunčeve zrake kada su sigurnosna vrata za kuću u pitanju. Kakve god karakteristike da ima neki model i koliko god da nam tehnički i funkcionalno odgovara, mora da nam se vizuelno dopadne kako bismo se odlučili da ga kupimo. Boja, dezen, materijal od kog je drvena oplata napravljena, sjaj, štokovi, brave, špijunke, kvake – svi ovi elementi imaju svoje karakteristike i dizajn koji nam može niti manje ili više dopadljiv. Ako ste esteta po prirodi, uočavaćete i najmanje razlike i svaki nesklad može da Vam bode oči. primetićete da sigurnosna vrata samo promenom jednog detalja mogu da deluju potpuno drugačije – lepše ili ružnije. Šta je tajna dizajna sigurnosnih vrata i na koje elemente bi trebalo da obratite pažnju kako biste za isti novac dobili model koji deluje daleko prefinjenije, skupocenije i luksuznije.

KVAKE NA SIGURNOSNIM VRATIMA

Možda do sad niste primetili, ali različite kvake na potpuno istom modelu vrata mogu delovati tako da čitava sigurnosna vrata izgledaju potpuno drugačije. To je kao kad na ljudskom licu promenite neki detalj za koji mislite da je nevažan, kao na primer obrve, i time dobijete potpuno nov, gotovo neprepoznatljiv izgled. Kvake na sigurnosnim vratima koje postoje kod nas u ponudi, uglavnom su izrađene od metala u srebrnoj i zlatnoj boji. Mogu imati i različit nivo sjaja, tj. mogu biti mat – peskirane ili imati visoki sjaj. Oblici prate ravne i zaobljene geometrijske linije, tako da kvake mogu biti valjkaste, vitičastog oblika ili ravne i četvrtaste. Neke imaju deblju ručicu, a neke tanju elegantniju. Mogu imati posebnu rezbariju i gravuru na sebi, ili imati dezen koji se sastoji od kombinacije sjajnog i mat metala. Postoje i kitnjaste koje imaju u sebi notu starinskog duha. Toliko puno izbora samo kada su kvake u pitanju. Ne mogu baš sve kvake da se kombinuju sa svim modelima, ali mogućnost izbora svakako postoji i on je uglavnom takav da pokriva dijametralno suprotne ukuse i zahteve. Tako, na primer, za određeni model vrata moguće je odlučivati između srebrne i zlatne kvake kao suprotnosti i između tanje i deblje ručke na kvaki kao druga vrsta suprotnosti. Savet je da boju uklopite sa dominantnim bojom metala i okova u vašem stanu ili kući. To može biti i boja metala koja je na lusterima, ogradama ili bilo gde u okviru enterijere gde ima metalnih delova. Noviji stanovi, ili poslednjih godina renovirani su češće pratili trend srebrne inoks varijante, te se ta boja provlačila kroz sve prostorije. Kombinovali su se sa srebrnim lampama i lusterima, dok je mat odneo prevlast u odnosu na sjaj. Ovo je modni trend. Kao i svaki modni trend kad se previše proširi, može i da dosadi. Ako je preko devedeset posto stanova i kuća (a i kancelarija) optočeno mat srebrom, smučiće Vam se da ga gledate i u svom domu. Crno kovano gvožđe je mnogo zahvalnije u enterijeru jer ima „vintage look“ ili rustičnu notu, i ako se s njim ne preteruje, teško da će Vam dosaditi, a ujedno se dobro slaže sa drugim bojama metala, kao što su zlatna, bronzana ili srebrna. Tako da ako želite da napravite iskorak ka novom trendu, savetujemo Vam da odaberete zlatne kvake, samo vodite računa o dizajnu. Idealno bi bilo da budu tanje jer tako deluju otmenije i skuplje. Glomazne i debele kvake generalno podsećaju na nešto što je imitacija i lažno. Kvaku možete vremenom promeniti, ali verovatno Vam neće toliko biti dosadno u životu da to stvarno i uradite. Ona, sama po sebi Vam neće dosaditi, ali ostali metalni elementi u stanu mogu. Zato opremajte svoj prostor, tako da date sebi neku odstupnicu, prostora da nešto promenite, a to ćete najbolje uraditi tako što nećete strogo krenuti u nekom smeru, naročito ako je to trend, jer će se desiti da posle nekog vremena nećete znati da li ste ušli kod sebe u kuću ili kod komšije jer je sve tako isto i dosadno.

 Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


DEZEN, DIZAJN I BOJA OPLATE SIGURNOSNIH VRATA

Klasične boje koje imitiraju prirodnu boju drveta uvek su u ponudi, tu su i bela, ali i venge – tamno braon boja. Pastelne boje, teget, plava i crvena, nisu toliko zastupljene. Boju bi trebalo uklopiti u boju enterijera. Ali mnogo važnije od same boje je kvalitet i izgled drvene oplate kojom su obložena vrata. skuplja sigurnosna vrata imaju drvene oplate, a jeftiniji modeli imaju obloge od medijapana. Bilo kako bilo, vodite računa da li ne što deluje jeftino i bofl. Još na sve to ako je nekvalitetno i ako primetite da postoji mogućnost da počne da se ljušti i guli posle nekog vremena, pored silne bezbednosti koju Vam sigurnosna vrata pružaju, biće Vam muka da ih gledate. Zato, uvek dajte prednost kvalitetu da bi i estetika pratila celu priču.

DIZAJN SPOJE LEPOG I KORISNOG

Savetujemo Vam da svakako uzmete i štokove u odgovarajućoj boji. Proverite, negde su uključeni u cenu, a negde se doplaćuju. Podižu kompletan izgled sigurnosnih vrata, uramljuju ih i vrata ne deluju kao da još čekaju majstore da ih ugrade do kraja. Takođe, topla je preporuka elektronska špijunka, ne zato što je mnogo lepa, već je veoma korisna, naročito ako deca sama ostaju kod kuće (bar na kratko dok ste vi u prodavnici) jer ona ne moraju da se penju na stolicu da vide ko je na vratima, već se sve vidi na ekranu. Elektronska špijunka može da se nađe kod naših renomiranih proizvođača i nije skupa.

M. K.
Back to Top