Mirandre

Registruj se
Prijavi se

Podela sigurnosnih vrata

Na našem tržištu postoji veliki izbor modela sigurnosnih ulaznih vrata koje možemo podeliti prema više različitih kriterijuma. Laici prvu vidljivu razliku uočavaju kada su u pitanju razni cenovni rangovi, ali šta se iza tih različitih cena krije? Gledano sa stanovišta tehničkih karakteristika sigurnosna vrata se mogu grupisati u skladu sa određenim precizno definisanim standardom. Druge vrste podela podrazumevaju estetski momenat, namenu, dok se podela po cenama prepliće kroz sve njih.

 Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


JEFTINA SIGURNOSNA VRATA I SKUPA SIGURNOSNA VRATA

Podela sigurnosnih vrata koja podrazumeva na formiranje 3 ili više cenovna razreda, koji sa sobom nosi epitete jeftina i skupa, nije ni precizna, a ni mnogo korisna. Na prvi pogled, neko kome je prioritet ekonomičnost, može da se zapita samo da li su ona najpovoljnija sigurnosna vrata dovoljno dobra i u čemu je razlika između njih i nekih drugih koja mogu dostići dva do tri puta veću cenu. Šta je to što dobijaju oni koji se odluče za najskuplja vrata? Kada je bezbednost u pitanju šta je to više što pružaju u odnosu na skromnije modele? Generalno, podela po cenama nije najzahvalnija i na osnovu nje se ne može steći jasna slika. Već je bilo reči o tome kakva sigurnosna vrata ne treba kupovati dok pri odabiru najboljih sigurnosnih vrata, ili bolje rečeno najidealnijih za Vas, treba uzeti u obzir nekoliko drugih karakteristika.

LEPOTA KAO MERILO

Obično se prilikom pravljenja podela polazi od tehničkih karakteristika. Ali, da bismo nešto kupili i a da bi nam privuklo pažnju na prvom mestu, neophodno je da nam se dopadne. Naročito kada su u pitanju vrata koja kupujemo sad, pa ponovo ko zna kad. Lepota je u očima posmatrača, a kako bi se ona tu i stvorila, potrebno je da pratimo osećaj za sklad i momenta u kome znamo da nešto prija našem oku. Biramo boju obloge, dizajn i nijansu kvaka i brava, biramo da li želimo neki poseban dezen, reljef, šaru… odluka i izbora je više. Neko se rukovodi jednostavnošću i bojom koja se uklapa u bolu parketa, pločica ili neke treće podne obloge u stanu, na primer (ako biramo vrata za stan). Neko više voli da vrata budu kitnjasta, a neko da odišu luksuzom. O ukusima ne vredi raspravljati. Važno je naglasiti da je izbor velik, tako da nećete biti ograničeni na par jednostavnih boja i dizajn koji imitira prirodno drvo, već dosta više od toga. Izgled je delimično vezan sa cenom, ali može da zavara. Neka vrata deluju po izgledu skuplje nego što jesu, dok se na drugima zahvaljujući materijalu i dizajnu vidi da su jeftina. Sve zavisi šta želite da postignete. Neko možda baš ne želi da vrata štrče, bodu oči i privlače pažnju svojim luksuznim i skupim izgledom, već, nasuprot tome, traži jednostavnu sigurnost svedenih linija i boja.

TEHNIČKE KARAKTERISTIKE I STANDARD EN 1627

Standard EN 1627 je međunarodni, opšteprihvaćeni standard prema kom se vrši podela sigurnosnih vrata na 6 kategorija. Merilo je sigurnost. Prilikom vršenja podele i dodeljivanja kategorije, uzima se obzir vreme potrebno za pokušaj obijanja i maksimalna dozvoljena deformacija vrata. Prva kategorija je „najlošija“ i ona predstavlja minimum sigurnosnih standarda. Ona se po izgledu ne razlikuju mnogo od običnih ulaznih vrata. Kako je najveći broj neželjenih upada i provala u stambene i poslovne objekte izvršen preko ulaznih vrata, stoga sledi zaključaka da su sigurnosna vrata prve kategorije prema EN 1627 standardu namenjena objektima za koje postoji mala verovatnoća da će biti obijeni. Stanovi u zgradama gde je visoka frekvencija kretanja i gde se svaka teško može sakriti neka sumnjiva aktivnost, a naročito ako ona proizvodi buku i ako je za nju potrebno vreme, sami po sebi nisu omiljena meta provalnicima ukoliko su na njima sigurnosna vrata. Ova priča ne važi za obična ulazna vrata koja nisu sigurnosna jer njih provalnici lako i brzo mogu obiti, maltene bez buke i uz pomoć korišćenja jednostavnih alata. Vrata druge kategorije imaju viši stepen zaštite. Na našem tržištu su najzastupljenija vrata treće kategorije. Ona su odlična za stambene objekte i neke poslovne objekte. Objekti koji nose visok rizik od provale, kao što su banke na primer, neophodno je obezbediti sigurnosnim vratima najviše, šeste kategorije. Međutim, kada kupujete sigurnosna vrata za stan, kuću ili kancelariju i kada posetite nekog od naših poznatih i renomiranih prodavaca ili proizvođača, svakako ćete naići na najveći izbor najtraženijih sigurnosnih vrata koja su Vam potrebna. Možete e raspitati u koju kategoriju spadaju, ali budite svesni činjenice da ne morate kupiti sigurnosna vrata najviše kategorije, osima ako nemate privatnu banku.

 Kada je pravo vreme za ugradnju sigurnosnih vrata


MESTO I NAMENA

Za Vas je najznačajnije pitanje da li kupujete spoljašnja ili unutrašnja ulazna vrata, odnosno, da li tražite vrata za stan ili za kuću. Vrata za stanove koja nisu direktno izložena atmosferskim uticajima uglavnom su od metala i obložena su medijapanskim oblogama, do ujedno mogu imati posebnu ispunu koja služi kao dodatna zvučna izolacija sigurnosnih vrata dok je za njih manje bitno, ili uopšte nije da imaju zaštitu od kiše i vetra jer se nalaze u hodniku zgrade. Spoljna sigurnosna vrata koja se ugrađuju na kuće moraju biti otporna na sneg, kišu, vetar, sunce i odolevati promenama temperature. Ona su uglavnom obložena i u najvećoj meri izrađena od drveta. Imaju posebnu ispunu od staklene vune, ali i druge vrste ispuna od kartona ili iverice kako bi se obezbedila toplotna i zvučna izolacija. Tako da, prva informacija koju ćete dati prodavcu prilikom kupovine je gde nameravate da postavite sigurnosna vrata. To je primarna selekcija kojom se sužava izbor, a dalje idu sve ostale, u vezi sa brojem brava, sigurnosnih tačaka, bojom, dezenom i slično.

M. K.
Back to Top